Gordon Freeman + LHC = előre nem látott következményekAz LHC, becsületes nevén Large Hadron Collider Európa legnagyobb részecskegyorsítója, amivel a tudósok a kvantumfizika legnagyobb titkaira szeretnének fény deríteni, mint például vannak-e extra dimenziók, vagy hogy miért van több anyag, mint antianyag, sőt talán még mini fekete lyukak is létrejöhetnek. Bármi is fog történni, az biztos érdekes lesz.

A részecskegyorsító furfangosan arról kapta a nevét, hogy egy körpályán részecskéket gyorsít fel, majd ütközteti őket, hogy a tudósok lássák, mi történik. Az LHC tekintélyes, 27 km kerületű alagutat használ, 60 méter mélyen Franciaország és Svájc alatt. Az építési költség 3 és 6 milliárd euró között van, és már 25 éve készül, több ország, köztük Magyarország közreműködésével. (Aki további érdekességeket akar megtudni a témában, azoknak irány az index cikke.)

Az előzetes tesztek után ma volt az LHC első nyilvános beüzemelése, és a képen látható fazont látták a szerkezet körül kolbászolni. Kövezettek meg, de szerintem nem hasonlít a -- valószínűleg -- professzor a mi szeretett Gordonunkra. Bár ha félszemmel, hunyorítva nézem a képet, tényleg látható némi hasonlóság. A vicc az egészben, hogy az LHC-t főleg (ha nem csak) fizikusok fogják használni, és mit ad isten, Gordon Freeman is egy fizikus, pontosabban elméleti fizikus. Csak remélni merem, hogy ezzel a részecskegyorsítóval végzett kísérleteknek nem lesznek olyan (G-Mant idézve) „előre nem látott következményei”, mint amilyenek a játékban voltak.

(A képek a Half-Life-ból valók.)