Szóltunk már a korábbi hírben (lásd a kapcsolódó anyagot, ajánlom az alábbiak megértéséhez, többször fogok utalni rá) egy Little Jacob (vagy Jakob, nem egyértelműek a források) nevű fegyverkereskedőről, tőle szerzi be Niko az első lőszerszámait. Nos, úgy tűnik, az üzletelésbe bejátszik némi bizalom „perk”, kicsit hasonlóan talán a GTA:SA tisztelet-megoldásához, ugyanis ha Jacob barátunkhoz ragaszkodunk, és folyton tőle szerezzük be a szerszámokat, egyre jobb, ütősebb portékákat kínál számunkra - választékában megtalálható a 9 mm-es pisztoly, a puska, a Micro SMG és az SMG is. Emellett persze a jó öreg AmmuNation boltok is megtalálhatóak lesznek a városban, hiszen ezek a hivatalos üzletek ugye hozzátartoznak a mindennapok Amerikájához, ám mint a való életben, itt csak a „lágyabb”, kevésbé brutális eszközöket találjuk meg (plusz például a golyóálló mellényt, amit ha felveszünk, látható is lesz hősünkön); aki nagyot akar „ütni”, a feketepiachoz, azaz „Kicsi Jakab” barátunkhoz és kollégáihoz kell fordulnia. És egyáltalán nem lesz mindegy, mit fogunk a kezünkbe egy hirignél, hiszen a harcok, hála a fejlesztett mesterséges intelligenciának, tüzesebbek lesznek, a meglőtt ellenség sem adja fel egykönnyen (akár fel is tápászkodhat a földről, hogy visszanyerve erejét dühösen, adrenalintól hajtva visszavágjon), ám ahogy ők, úgy mi is használhatunk fedezékeket (ezt az elemet az újságírók a Gears of War rendszeréhez hasonlították). Ki lehet hajolni a sarkokon, fedezék mögül, és megjelenik a területcélzás, azaz el lehet lőni az ellenfelek kezét, lábát, egyéb testrészét, és ezt taktikusan is kihasználhatjuk, hiszen ha valaki egy lépcső tetején áll, és virgácson találjuk, lebukfencezhet a garádicson. (Egyébként a „stukkernepper” csávónál említett kapcsolatápolás, ismeret-építgetés, és ennek jutalmazása máshol is bejátszik, küldetéseknél épp úgy, mint a csajoknál.)

A taxik pillanatok alatt a legrövidebb úton eljuttatnak minket a célállomásra: ha Niko éhes, a legközelebbi gyorsétterembe (némi HP-regenerálás), ha megsérült, kórházba (de a mentés most is teljesen helyreállítja egészségünket). A híres Yellow Cab szolgáltatás csak egy szituban nem használható: ha üldöznek minket a rendőrök, ilyenkor magunknak kell boldogulni (lesznek egyébként kutyás keresőjárőrök is, és motorral is nyomunkba erednek a fakabátok); mondjuk elkötni még ilyenkor is elköthetünk akár egy taxit is, csak épp ehhez idő kell, hiszen a „fegyveraggyal betöröm az üveget, és benyúlok” metódus, majd beülés után még ki kell bontani a madzagokat és rövidre zárni a gyújtást, ami 3-5 másodpercig is eltart. A korábbi hírben említett GPS nemcsak a célállomásunkat mutatja, de mint a való életben, kirajzolja az ideális, legrövidebb útvonalat is sárga vonalakkal, a körözésnél ugye ama bizonyos keresési sugarat, rajta mint afféle radar, a zsarukat mozgó pontok jelzik, ezeken az is látszik, melyik gyalogos, melyik motorizált egység (piros és kék pontok). Autókról szólva: a német kollégák jó pár ismerős járművet fedeztek el, mint a Bobcat vagy a Comet (pont az egyik kedvencem, éljen!), és olyan gépeket ismertek fel Liberty City útjain, mint Ferrari, BMW, Mustang, SUV-ok, VW Jetta, és különféle teherautók. Ha pedig gyalogolnunk kell, Niko háromféle menettempó közül választhat: séta, kocogás, futás. Visszatérnek a minijátékok is, mint például a San Andreasban megismert biliárd. A betöréses móka is ismét elérhető lesz, ezúttal azonban társat, segítők is vihetünk magunkkal a bulira. És ahogy azt már szintén megszokhattuk, a fejlesztő és kiadó regisztrált néhány webcímet, melyet majd nyilván a játék megjelenésekor fognak tartalommal ellátni (egyelőre a szolgáltató reklámoldalaként funkcionál): www.goldberglignerandshyster.com (az ügyvédi iroda honlapja) és www.love-meet.net (talán valami társkereső szolgálat, vagy egy szórakozóhely?). Korábban ugye már a beszélgetős/betelefonálós rádió weboldalát is megnyitották (wkttradio.com), erről BreakDown cikkében olvashattatok.

GTA4: Lola, és pár nyalánkság...Ezúttal nagyon hosszú, játékidőben több napig is tartó küldetések is lesznek, de mint korábban szó volt róla, egy-egy ilyen etap alatt más teendőket is elvégezhetünk. (A korábbi hírben említett önéletrajz feltöltési akciónál az éles szemű Offiicial Xbox Magazine emberei, akik szintén kipróbálták a demót, el tudták olvasni a képernyőről, hogy Niko a balkáni békefenntartók közé tartozott, és kiválóan úszik, bokszol, és „mesterlő”. Ezeknek ugye itt is nagy hasznát vesszük majd, például el tudunk tempózni a Szabadság-, illetve játékbeli nevén a Boldogság-szoborhoz is, ha épp nincs „kéznél” egy csónak vagy menetrendszerinti hajójárat.). A játékban ismét nagy szerepet kap egy korrupt zsaru (ez ugye visszatérő téma a sorozatban), az itteni figura neve Francis McReary, és zsarolni fogja hősünket, mivel ismer ezt-azt a múltjából, nyilván nem épp ártatlan momentumokat (a demóban az ő „Call and Collect” küldetését játszhatták végig a szerencsések). És ha már szereplők: a Games Aktuell címlapjára került, igen szemrevaló, nyalókát szopogató, oldalt látható hölgy neve Lola, és hősünk behatóbban is meg fog ismerkedni a szájával... izé, vele.

A kollégák nem hallgatták el, hogy láttak problémákat is, mint amilyen a clipping (amikor mondjuk egy hulla lába belelóg a falba), de még van idő ezeken csiszolni, és ugye egy-egy ilyen bemutatón soha nem a legfrissebb verzióba lehet belekóstolni, hanem egy korábbi, viszonylag stabil „buildbe”. A jó hír, hogy a magazin szerint a szólómód 100%-ban kész, most a multiplayer csiszolását végzik; ezt a játékrészt is a mobiltelefonról érhetjük majd el, és lesz kooperatív mód is, ám hogy ez milyen megoldású (például osztott képernyős, vagy másféle), még nem tudni. Egy apró érdekesség még: úgy tűnik, a Rockstar nagyon óvatosan kihagyta a 9/11-re való utalás minden elemét, például a Ground Zero, az ikertornyok helye sem található meg a játékban, ami szerintem okos, taktikus döntés a részükről - feleslegesen nem kell több indulatot kavarni, mint amennyit a játék amúgy is szül. Még valami: állítólag amikor hősünk felkeresi Goldberget (a titkárnője neve Karen, ügyeljünk a részletekre), hogy megölje, az annyit válaszol a fenyegetésre: „Nem félek a fegyverektől. Fegyverrel nem lehet embert ölni, Videojátékokkal annál inkább!”. Gondolom, itt tehetem ki a három pontot, meg a kacsintó smileyt...