• Twitteren fakadt ki a Guild Wars 2 egyik írója
  • Tweet-lánc lett belőle
  • Egy dán streamer is belekeveredett
  • Szóváltás lett a vége
  • 2 embert kirúgtak

A múlt héten történt, hogy a Guild Wars 2-t készítő ArenaNet két dolgozója szóváltásba keveredett egy streamerrel. A beszélgetésre azonban nem privátban került sor, hanem a Twitteren történt. A játék egyik írója, Jessica Price arról készített egy tweet-láncot, hogy szerinte egy single playerrel szemben miért alkalmatlan egy MMO, vagy CRPG arra, hogy lebilincselő történetet írjanak a játékosok karaktere köré. (Röviden: mert szerinte minden felhasználónak más elképzelései vannak ezt illetően.)

A threadre reagált Derior, egy dán youtuber és Guild Wars 2 streamer, aki nem értett egyet a kijelentéssel, és hosszas válaszokat írt Price gondolataira. A válaszadás vitába torkollott, amibe becsatlakozott Peter Fries, a Guild Wars 2 egy másik írója. Több hozzászóló azzal támadta Price-t, hogy a youtuber válaszaira írt egy olyan tweetet, ami úgy hangzott, mintha Deriror azért állt volna le véleményt ütköztetni vele, mert ő nőként dolgozik videójáték fejlesztőként. Fries azzal védte (egykori) kolléganőjét, hogy egyrészről nem kérte ki mások véleményét, valamint a magánfiókján közölte a véleményét.

Az eszmecserére július 4-én, az amerikai Függetlenség napján került sor (munkaszüneti napon), majd másnap mind Fries, mind pedig Price menesztve lettek az ArenaNettől. A cég elnöke, és társalapítója Mike O'Brien a Polygonnak nyilatkozott az ügyet illetően. „Szeretnénk hallani a játékosaink felől. Az nem elfogadható, hogy a vállalatunkkal folytatott kísérleti interakció -- ez esetben egy játékelem tisztelettudó megvitatása -- nyílt ellenségeskedéssel és gúnyolódással végződjön a mi részünkről.” Később azt is hozzátette, hogy a két menesztett fejlesztő úgy is reagálhatott volna az esetre, hogy figyelmen kívül hagyják a válaszokat.

Jessica Price tegnap a Polygonnak reagálva adott interjút, ekkor azonban már főként a vita utózöngéjéről, vagyis kirúgásáról beszélt. Állítása szerint azonnali hatállyal történt a menesztés, egyetlen intőszó sem hangzott el, mielőtt megváltak volna tőle/ tőlük, valamint Price azt is elmesélte, hogy az ArenaNet vezetése bátorította őket, hogy merjenek keményebben odaszólni. „Voltak megbeszéléseink, ahol a vezetőség tagjai azt mondták, hogy ha arról van szó, akkor tegyünk szóvá a negatív, sértő dolgokat, és ha így teszünk nem lesz utána retorzió.”

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!