A GTA 5 a negyedik rész PC-s startjához képest egész kellemes indulást tudhat magáénak: sikerült optimalizálni, lehet telepíteni lemezről és internetről egyaránt, könnyen regisztrálható, és mindennek a tetejébe szép is. Sajnos azonban így sem hibátlan, szóval íme pár probléma, ami megoldásra vár. A patch mát úton van, azonban addig is elkélhet némi segítség, ha nem indul vagy rosszul viselkedik a program.

A játék nem tölt be, nem települ fel, nem töltődik le

Elég sokféle problémát okozhat, ha a Windows felhasználói fiókunkban ékezetes betű, vagy valamilyen nem latin ABC-s karakter is szerepel. Az én nevem például ilyen: Smejkál Péter, ott az a fránya „á” és „é”. A megoldás: létre kell hozni egy új fiókot adminisztrátori jogosultságokkal, és a patch megérkezéséig onnan telepíteni és futtatni a GTA 5-öt. Kényelmetlen, de ez van – sajnos a tesztelők mind angol neveket használhattak…

Letöltés közben a játék elveszti a kapcsolatot a szerverrel

Ha a felhasználónevünk rendben van, akkor más a gond. Irány a GTA 5 telepítőmappája (ekkor már létrejött), azon belül pedig egy fájl, amit x64(*).rpf.par-nak hívnak – a * bármilyen betű lehet, teljesen mindegy, mit láttok. A fájlt töröljétek le, majd indítsátok újra a letöltést!

Leállt a GTA 5 indítóprogram

Ez a hiba viszonylag ritka, de bele lehet szaladni. Ilyenkor a játék launcher-kliense egyszerűen errorba fut és kész, vége, finíto, nincs játék. A megoldás viszont egyszerű: vagy a legújabb grafikuskártya drivereket kell feltelepíteni (ha eddig még nem tetted meg, akkor AMD driver itt, Nvidia driver itt), vagy csak simán reinstallálni a launchert, esetleg megint elgondolkodni azon, hogy a windowsos felhasználónevünk megfelelő-e.

A telepítés leáll CRC hibával

Ilyesmi csak akkor fordul elő, ha valaki DVD-ről akarja telepíteni a játékot. Megoldás: kezdjétek újra a folyamatot, vegyétek ki a lemezt, törölgessétek át, esetleg tisztítsátok ki a DVD-meghajtótokat, mert lehet, hogy régi, és kicsit koszos! Ha semmi sem segít, a lemez a rossz, bár erre elég kevés esély van szerencsére...

A GTA5.exe leállt

Idegesítő hiba, mert már nagyon játszanánk, a telepítés is kész, és mégsem fut a játék. Oké. Megoldás:

  • futtatás -> msconfig
  • Rendszerindítás menü / Speciális
  • Processzorok számát állítsd 12-re (ha hagyja)
  • játékot indít, örül

Amennyiben nem lehet a processzorszámot átállítani, akkor a játéknak vagy megint az ékezetekkel van baja, vagy csak újratelepítést igényel. Esetleg olyan fiók alól akarjuk futtatni a GTA 5-öt, ami nem rendelkezik adminisztrátori jogosultságokkal…

A játék az msvcp120.dll-t hiányolja

Sajnos erre a hibára már csak külső segítséggel lehet reagálni. A DLL-Files fixer nevű kis program megkeresi és letölti számunkra a hiányolt fájlt, elég feltelepíteni és rákeresni vele – igen, ez bármilyen hiányzó .dll esetén így van!

Nincs fent a Windows Media Player

A GTA 5 a Windows Media Player segítségével intéz el egy csomó videós dolgot, értelemszerűen kell neki a Microsoft-féle program, ami egyébként alapvetően rajta kell, hogy legyen a gépeteken, hacsak el nem távolítottátok azt. Nos, ha mégis, akkor újra fel kell telepítenetek: a Vezérlőpult -> Programok telepítése és törlése alatt meg fogjátok találni, mint hivatalos alkalmazást.

Egyelőre ennyi, amennyiben lelünk még hibát és megoldást, bővítjük a cikket!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!