A legnagyobb klasszikusok ezen a téren a Shaun of the dead, a Hullajó! és a Gonosz halott 2, de akadnak még jól sikerült alkotások a radar alatt. Fun fact: csak akkor vettem észre, hogy egyik film sem amerikai, amikor már megvolt a lista. Az alábbi hat alkotást szívből és spoilermentesen ajánlom.

Bloody Hell (2020)

Egy ausztrál film, amiben főhősünk, Rex éppen a börtönből szabadul, amikor hirtelen ötlettől vezérelve Finnország felé veszi az irányt, ahol arra ébred, hogy elrabolta egy vérszomjas kannibál család. A főszereplő, Ben O'Toole jól hozza a szeleburdi, de szerethető figurát, a pedig cselekmény váratlan fordulatokat, sok vért és jó poént tartogat.

Csáposok (Grabbers 2012)

Egy ír produkció, amiben egy kis sziget tengerpartját vérszomjas, csápos űrlények lepik el. Még szerencse, hogy Írországban járunk, ugyanis hőseink rájönnek, hogy csak akkor maradnak életben, ha leisszák magukat, ebben pedig ők elég jók. A film egy kicsit a Tremors-ra hajaz, ugyanúgy jók benne a karakterek, megvannak a kellően ijesztő szörnyek is, de egy percig sem veszi magát komolyan.

100 bloody acres (2012)

Egy újabb ausztrál remekmű, amely üdítően friss, mert nem nagyon követi a megszokott filmes sémákat. Reg és Lindsay fivérek, akik műtrágyájuk minőségét egy kis "titkos hozzávalóval" turbózzák fel, ami nem más, mint emberi darálthús. A film remekül lavíroz a véres hentelés és a sötét humor között.

Trancsírák (Tucker and Dale vs Evil 2010)

Egy újabb nem-amerikai alkotás, egy jó kis fekete komédia Kanadából. Tucker és Dale két egyszerű, de jólelkű tökfej, akik egy erdei házban pihennének pár napot, de a közelben táborozó tinicsapat azt hiszi róluk, hogy pszichopata gyilkosok. A vér ömlik, trancsírozás pipa és garantált, hogy szakadni fogsz a röhögéstől. 

Vicious fun (2020)

Joel, a fiatal horrorkritikus véletlenül egy sorozatgyilkosoknak tartott csoportterápián találja magát, és mivel nincs más választása, megpróbál beolvadni a pszichopaták közé, nehogy ő legyen a következő áldozat. Az alapötlet eredeti, a karakterek érdekesek, a humor ütős, a gyilkolászás kreatív és határozottan jól áll a filmnek a 80-as évek stílus.

Boys from county Hell (2020)

Egy vámpíros komédia Észak-írországból, amelynek alapja Abhartach legendája, aki egy Drakula-szerű gonosz. Az ősvámpír időnként kikel a sírjából, hogy embervért igyon, a falu lakónak pedig megpróbálják túlélni az éjszakát. A karakterekben nem csalódunk, viccesek és szerethetőek, a vérontásban pedig látunk kifejezetten eredeti megoldásokat.

És Ti milyen filmeket tennétek még erre a listára?