A krokodil és az aligátor nem ugyanaz, de mindkét faj ugyanolyan ijesztő, ezért nem meglepő, hogy számtalan horrorfilmet ihlettek ezek a modern diszoszauruszok. Hogy megkönnyítsük a dolgod, összeszedtük a hat legigényesebbet, spoilerek nélkül.

Préda (Crawl 2019)

2019 nagy horrorsikere volt ez a film, a szépséges Kaya Scodelario-val a címszerepben. A produkción látszik, hogy volt rá pénz, az alapötlet is jó, de legyünk őszinték: csak úgy élvezhető, ha nem vesszük túl komolyan. A sztoriban egy lány próbálja megmenteni apját egy hurrikán miatt elárasztott házban, amiben tanyát vertek az aligátorok.

Húsevő (Primeval 2007)

Dominic Purcell és Jürgen Prochnow személyében egész erős a színészgárda, sőt, Orlando Jones is jól hozza az - akkoriban szinte kötelező - vicces fekete karaktert. A történetben egy afrikai háborús térségbe utazik egy csapat, mert egy rekord nagyságú krokodil (Gustave, a "sorozatgyilkos") tartja rettegésben - és fogyasztja előszeretettel - a helyieket. A film egy kissé méltatlanul alulértékelt, pedig remek próbálkozás.

 

Halál a mocsárban (Blackwater 2007)

Kevesen tudják, hogy egy igazi krokodilról szól. A "Sweetheart", azaz "Kedves" névre keresztelt hatalmas ausztrál kroki 1974 és 1979 között terrorizálta a hajókat a Finniss folyón. Érdekesség, hogy élve kapták el az 5,1 méteres óriást, de sajnos szállítás közben meghalt. A sztoriban felborul egy turistahajó és a túlélők tudják, hogy nem számíthatnak segítségre, ezért megpróbálnak életben maradni a mocsárban, miközben a hatalmas krokodil cserkészi őket. Jót tesz a filmnek, hogy nagyon kevés CGI van benne és a helyszínen forgattak, ami végig kellemesen - azaz félelmetesen - valósághű atmoszférát eredményez.

A Szörny (Lake Placid 1999)

Egy habkönnyed, mégis hatásos film Bill Pullman, Bridget Fonda és a legendás idős hölgy, Betty White főszereplésével, amiben egy tó fürdőzőit tizedeli egy hatalmas krokodil. A speciális effektek a mai napig megállják a helyüket, a humor élvezhető és még egy váratlan csavar is van a történetben. A film legnagyobb előnye, hogy nem veszi magát komolyan, csak szórakoztatni akar és azt maradéktalanul meg is teszi.

A Fenevad (Rogue 2007)

Egy újabb ausztrál film, ami a már említett Sweetheart-on alapszik. Sam Worthington, Michael Vartan és Radha Mitchell játssza a főszerepeket, a történetben pedig az óriáskroki felborítja egy csapat turista hajóját, majd elkezd vadászni rájuk. A túlélők egy sárszigetre evickélnek, de az gyorsan merül, így tudják, nem sok idejük van. A filmben jól működik, hogy a lényt teljes egészében csak elég későn látjuk, így végig titokzatos és félelmetes marad.

Alligátor (Alligator 1980)

Ugye te is féltél kiskorodban attól, hogy a csatornában rémséges hüllők laknak. Mi más lehetne az első helyen, mint egy igazi klasszikus. Már az alaptörténet is zseniális, hiszen amíg az előző filmek az állat természetes élőhelyén játszódnak, ez nem máshol, mint Chicagóban. Ramon-t, a bébikrokodilt lehúzzák a vécén, ő pedig tizenvalahány év alatt hatalmasra nő a csatornában, ugyanis egy laboratórium növekedési hormonnal teleinjekciózott kutyatetemeit eszi. Amikor a menüjére emberek is kerülnek, egy kiégett zsaru (Robert Forster) próbálja megállítani, mielőtt a szörny kitörne a kanálisból. A film kellően humoros és ijesztő (a medencés jelenetet ma már sosem kerülne filmbe) így a mai napig tökéletes.