5. Eleven kór (2021)

Ha definiálnunk kéne, hogy mégis mi fán terem a James Wan rendezésében készült Eleven kór (Malignant), akkor azt mondanánk, hogy egy olyan, papíron B-kategóriára predesztinált, nevetséges alapötletű filmmel van dolgunk, ami valamiért mégis sok pénzből készülhetett. A cselekmény komolyan indul (vajon ki gyilkolássza a hősnő körül az embereket?) de amikor kiderül, ki áll a vérfürdő mögött, nem tudod, hogy nevess vagy sírj. A nő feje hátuljában élő, gonosz (töppedt ikerszarkóma) parazita testvér ugyanis a hunyó, a néző meg eldöntheti, hogy most komolyan veszi a filmet és felháborodik a röhejes koncepción, vagy inkább elengedi és élvezi.

malignant.jpg

A kép forrása: Bloody Disgusting!

4. Agyar (2014)

Justin Long két filmje is szerepel a listán, hogy ez róla mit mond el, mindenki döntse el maga, szerintem kicsit menő. Az Agyar tipikusan az a film, ami vagy nagyon bejön, vagy utálod. Én szeretem, ha egy alkotás nem veszi magát túl komolyan és ha megnézzük, hogy ezt Kevin Smith rendezte, akkor számíthatunk rá, hogy itt is ez lesz a helyzet. A történet dióhéjban: egy mizantróp öreg – akit egyszer megmentett egy rozmár, de ő megölte, hogy megegye – vezeklésül Justin Longot műti rozmárrá.

tusk.png

A kép forrása: GeekTyrant

3. A felszín alatt (2013)

Igazán üdítő, ha egy film nem kiszámítható és meglepő fordulatokat tartogat, de itt még a stáblista legvégén is tátott szájjal ültem, hogy ez most tulajdonképpen mi volt. Scarlett Johansson – aki előtt le a kalappal, hogy elvállalta ezt a filmet – egy szexi űrlény, aki férfiakat szed áldozatul, de a szíve (?) megesik egy torz emberen. (fun fact: rajta nem maszk van: a színész, Adam Pearson valóban így néz ki, mert neurofibromatózisban szenved.) A végén egy erdőben meg akarja erőszakolni egy férfi, aki elől először elmenekül, de az végül leönti benzinnel és felgyújtja. A film egyébként hatalmas bukás lett.

felszinalatt.jpg

A kép forrása: Den of Geek

2. Barbár (2022)

Egy újabb film, amiben Justin Long szerepel, és szegény ebben is elég rosszul jár, ahogyan Bill Skarsgard ártatlan karaktere is, pedig őt gonosz bohócként szoktuk meg. A történetben egy detroiti ház bérlőit terrorizálja egy belterjes nemi erőszakból született torz nő, aki először anyaként megszoptatja Justin Long karakterét (fúj), majd a végén a szemét kinyomva megöli.

barbar.jpg

A kép forrása: Columbia Daily Tribune

1. Begotten (1989)

Abból tudhatod biztosra, hogy egy igazán underground művel állsz szemben, ha az adott produkciónak még magyar címe sincs. A Begotten "experimentális horrorfilm", amit csak és kizárólag azért ajánlok – azaz dehogy ajánlom – hogy ne csak én szenvedjek. Ha filmnézés közben fel akarnád adni, gondolj arra, hogy ami nem öl meg, erősebbé tesz. A cselekményről nehéz beszélni, de elég erősen kezd, a film elején ugyanis egy Isten-szerű figura borotvával kibelezi magát, ebből pedig megszületik egy nő (a Földanya) amely megtermékenyíti magát a tetemmel, majd életet ad egy torz embernek (A Föld fiának). Az alkotás szimbolikus, különböző vallási és pogány mítoszokból merít, és ha megnézed, sosem leszel többi a régi.

begotten.jpg

A kép forrása: FANGORIA