Egy horrorfilmnek nem csupán az lehet az egyetlen célja, hogy a takaró alá száműzzön minket, így most összeszedtünk néhány olyan darabot, ami a félelemkeltés mellett előszeretettel játszik az érzelmek húrjain.

Vigyázat, SPOILER-veszély!

10. Az árvaház (2007)

Laura egy vidéki árvaházban nőtt fel és felnőttként visszatér férjével és fiával, hogy újra megnyissa beteg gyerekek számára. Egyik nap saját - beteg - kisfia nyom nélkül eltűnik és mikor hónapokkal később sem találják, a gyászoló Laura elkezd szellemeket érzékelni, akiről nem tudja eldönteni, hogy segíteni vagy bántani akarják. A film végén kiderül, hogy halott kisfia végig a pincében volt, ahová ő maga zárta be véletlenül.

azarvahaz.jpg

9. Szent Maud (2019)

A Gyűrűk ura sorozattal világhírűvé vált színésznő, Morfydd Clark alakítja a fiatal ápolónőt, Maud-ot, akit démoni látomások kínoznak. A kétségbeesett Maud mindig Istenhez fordul segítségért, de végül úgy dönt, szent halált hal és felgyújtja magát. Egy pillanatra elhisszük, hogy valóban szent és eljött számára a megváltás, de a film utolsó másodperce könyörtelenül adja tudtunkra, hogy a lány beteg, végig képzelgett és iszonyatos halált hal.

stmaud2.jpg

8. A köd (2007)

A Stephen King által írt történetben egy kisvárost elborít a köd, amely szörnyeket rejt. Pár túlélő egy szupermarketben keres menedéket és próbálja felvenni a harcot az óriási lényekkel. Amikor úgy tűnik, nem menekülhetnek, az öngyilkosság mellett döntenek. David lelövi négy túlélőtársát, majd amikor ő maga következne, a ködből előtűnik a hadsereg és visszaverik a szörnyeket. A férfi rájön, hogy társait és saját fiát is megölte, pedig a segítség percekre volt.

akod.jpg

7. Más világ (2001)

A második világháború végén egy fiatal anya, Grace két fényérzékeny gyermekével él egy kastélyban, ahol a gyerekek állapota miatt mindig sötétnek kell lennie. Az anya sejti, hogy a házban kísértetek laknak és legnagyobb rémületére kiderül, hogy a személyzet halott. Végül arra is fény derül, hogy Grace és gyerekei is halottak, ráadásul ő maga ölte meg mindannyiukat.

masvilag.png

6. Kezedben a döntés (2012)

Iris egy fiatal nő, aki halálos beteg öccsén akar segíteni azzal, hogy részt vesz egy halálos vacsorán, ahol a szadista házigazda egyre durvább dolgokra kényszeríti vendégeit, hatalmas fődíjért cserébe. A lány borzalmas dolgokon megy keresztül, majd a végén egyetlen barátját is megöli, hogy öccse csontvelő donorhoz jusson. Amikor győztesként hazatér, látja, hogy minden szenvedése hiábavaló volt, mert öccse öngyilkos lett.

kezedbenadontes.jpg

5. Ördöggerinc (2001)

A filmet nem más rendezte, mint Guillermo del Toro. A történet a harmincas években játszódik és háttere a spanyol polgárháború. A tízéves Carlos apját megölik, ő pedig egy árvaházba kerül, ahol a kegyetlen gondnok, Jacinto terrorizálja és éjjelte egy fiú ijesztő szelleme kísérti. A filmben szinte minden pozitív szereplő meghal és megtudjuk, hogy a szellemfiú maga is áldozat, nem akar bántani senkit, csak bosszút állni Jacindón, aki megölte.

ordoggerinc.jpeg

4. Jó éjt, Anyu! (2014)

A tízéves ikerfivérek, Elias és Lukas arra gyanakszik, hogy kórházból hazatérő anyjuk nem az igazi anyjuk. A nő arcát kötés takarja és az egyik fiúról tudomást sem vesz, mintha nem is létezne. Meggyőződésük, hogy nő egy imposztor, ezért megkötözik és rágyújtják a házat, ezzel kényszerítve, hogy mondja el, mi lett az igazi anyjukkal. A nőről kiderül, hogy valóban ő az anya, az egyik testvér azonban évekkel ezelőtt meghalt balesetben. Az anya bent ég a házban és mikor kiérnek a tűzoltók, az utolsó jelenetben mosolyogva látjuk, ahogy ikerfiait öleli.

joejtanyu.jpg

3. A Légy

David Cronenberg klasszikusáról először a zseniális maszkok jutnak eszünkbe, amik Brundle-légy metamorfózisának különböző stádiumait mutatták be, de a tragikus végkifejlet is belénk égett. A szörnnyé változott tudóst végül saját barátnője kénytelen megszabadítani a szenvedéstől.

thefly.jpg

2. Mielőtt felébredek (2016)

Egy fiatal pár elveszíti a fiát és örökbe fogadnak egy kisfiút, akiről nem tudják, hogy félelmetes rémálmai valóra válnak. A film végén megtudjuk, hogy a gyerek rákban elhunyt édesanyja halálát "dolgozza fel" azzal, hogy a betegséget démonként manifesztálja. Szerető mostohaanyja meggyógyítja, de addigra mostohaapja már áldozatul esik halálos fantáziájának.

mielottfelebredek.jpg

1. Rémálmok háza (1976)

A Rolf család olcsón kibérel egy nyaralót a nyárra, a tulajdonosok egyetlen kérése, hogy az idős anyát, Mrs. Allerdyce-t lássák el. A házban kísérteties dolgok történnek - mintha a ház az ő életük, energiájuk árán újítaná fel magát - és mikor a család úgy dönt, menniük kell, már késő: az anyukából lesz az "új', idős Mrs. Allerdyce, a többiek pedig szellemként maradnak örökre az épület rabjai, amely várja a következő családot, ami áldozatául esik.

remalmokhaza.jpg

(Képek forrása: Pinterest)