Figyelem, spoileres tartalom következik!

A babatisztítás – Porontyok (1979)

Egy "kellemes" film a családról. David Cronenberg író-rendező horror-legenda érdekes fazon lehet, ugyanis két filmmel szerepel ezen az illusztris listán. Ebben a retro alkotásban egy férfi, elmegyógyintézetbe zárt felesége és kislányuk történetét követjük nyomon. Az asszonyt egy kétes módszereiről híres pszichiáter kezeli és ijesztő törpe-gyerekek által elkövetett gyilkosságokból sincs hiány. A végén kiderül, hogy a traumatizált feleség magától hoz létre és szül mutánsokat, akik kívánságára ölnek. A legundorítóbb jelenet, amikor megszül egy ilyen deformált porontyot, majd elkezdi nyalogatni, a férje - és a nézők - legnagyobb irtózatára. Fontos megemlíteni, hogy a filmet Cronenberg saját válása ihlette. (A videóban a jelenet 4:40-nél található)

Brenda – Slither (2006)

James Gunn manapság olyan filmeket készít, mint A galaxis őrzői vagy az Öngyilkos osztag, azonban pályafutását egy olyan beteg szösszenettel kezdte, mint a Slither. (Magyarul a borzalmas "Féltél már nevetve?" alcímet kapta.) A klasszikus felállás a "földönkívüliek támadják meg a Földet egy kisvárosban" és a The Walking Dead-ből ismert Michael Rooker karakterét veszi birtokba az undorító parazita életforma. Az átváltozó férfi elrabol és megfertőz egy nőt, akit egy pajtába zár. Szegény Brenda megtermékenyül és teste hatalmasra puffad. Elborzasztó új "formájában" elmotyogja utolsó szavait, majd szétrobban, ezzel szabadjára engedve a nyálkás parazita-tengert.

A Légy (1986)

Egy újabb Cronenberg mű, méghozzá leghíresebb munkája, amely kétségkívül új szintre emelte a body-horror műfaját. A történetet minden valamirevaló horror rajongó ismeri: egy félresikerült kísérlet eredményeképpen a zseniális tudós lassan átváltozik egy légy-szerű szörnnyé. A metamorfózis a maszkmesterek jutalomjátéka, de mi mégsem emiatt tettük a listára, hanem a pávián-macska jelenet miatt. Ha nem rémlik, ne csodálkozz, a legtöbb verzióból kivágták, mert olyan intenzív - negatív - reakciót váltott ki a tesztközönségből. A főhős - hogy rájöjjön, hogyan fúzionált a léggyel - egy macskát és egy páviánt tesz a gépbe, majd az iszonyatos "eredményt" - a torz fenevadat - agyonveri egy vasrúddal. Sokak szerint azért vették ki a filmből a jelenetet, mert minden maradék szimpátiát kiölt a nézőkből, amit a főszereplő iránt éreztek.

Hullajó (1992)

A Gyűrűk Ura rajongók többsége nem is tudja, hogy Peter Jackson milyen beteg klasszikust tett le az asztalra 1992-ben. A Hullajó egy kultikus horror-vígjáték, aminek gyakorlatilag minden második jelenete előkelő helyet foglalhatna el a listán. Például amikor a szumátrai patkánymajom megharapja anyukát, vagy mikor a zombi-pap csókolózás után lerágja a zombi-ápolónő száját, esetleg amikor a lány kihúzza félig megemésztett kutyáját anyósjelöltje szájából. Az általunk kiválasztott jelenet viszont az lett, amikor - a már erősen zombisodó - Vera belefröccsenti sebéből a gennyet a vaníliapudingba, amit aztán barátnője férje jó étvággyal elfogyaszt.

Az emberi százlábú (2009)

Ha nem láttad ezt a filmet, szerencsés vagy, hiszen nyilvánvaló volt, hogy ez az instant klasszikus szerepelni fog a listán. Egy őrült tudós - akit a 2020-ban elhunyt Dieter Laser alakít elképesztően hitelesen - foglyul ejt és összevarr két nőt és egy férfit, ánusz-száj felállásban. (A meghallgatáskor a rendező megmutatta az emberi százlábú rajzát a jelentkezőknek és a legtöbb színésznő azonnal ki is sétált.) Tom Six, a rendező azt nyilatkozta, az alapötlet akkor született, amikor barátaival kitalálták, hogy "a gyermekbántalmazókat azzal kellene büntetni, hogy szájukat egy kövér kamionsofőr alfeléhez varrják." A legundorítóbb jelenet - ami napokig a néző fejében marad - az, amikor az őrült tudós enni ad a százlábú első részének, majd ráparancsol a férfira, hogy "Etesd!", tehát székeljen az alfeléhez varrt nő szájába. A filmről híresen sokan sétáltak ki a moziból, annak ellenére, hogy különösebb gusztustalanságot nem is látunk: nincsenek durva sebészi jelenetek, nincs sok vér és az ürüléket sem mutatják.