A hardvergyártók egyre inkább felfedezik maguknak az újgenerációs hardvereket, és az azokban rejlő lehetőségeket, de míg a kisebbek átlagban inkább a közép és alsó kategóriát próbálják becélozni, a 200 000 és feletti összegért kapható konzolok, a közel 1 milliós kártyák világában értelemszerűen újabb réteg felé is sikerül nyitni. Erre jó példának tűnik a Sony már bejelentett és bemutatott DualSense Edge kontrollere, de talán még jobb opciót kínál az egyébként sem olcsó, ám annál minőségibb produktumairól és szabadon összeállítható, profi kontrollereiről híres AimControllers, melynek aktuális kampánya már el is startolt. És ahogy azt előzetesen, videónkban már mutattuk, az új irányító hozzánk is megérkezett, így néhány hétnyi autóversenyzés, túlélés, stratégiázás és kompetitív lövöldözés örömmel számolunk be a részletekről. 

Ha profinak akarsz tűnni

A kampány során három lépcsőfok áll rendelkezésre, és akár a Standard, akár a Pro, akár az Ultimate változatot választjuk, amit mindenképpen kapunk, az egy profi, nagyon jó minőségű, PS5-ös kontroller. Míg a legalapabb verzió a maga 159 eurójáért (nagyjából 63 800 forint) “csak” magát a fekete szerkezetet biztosítja, avagy a normál borítást, a hátul lévő négy, programozható gombot, valamint az aktív ravaszokat, amiket egy kis pöcök átállításával nem kell tövig nyomni, hanem 1 mm-es “egérkattintásra” képesek, ezzel olyan érzetet keltve FPS-eknél, mintha egérrel játszanánk. A következő lépcsőfok az AimCon Pro, ami 209 euróért (83 900 forint) mindemellett már Violet és Red kiszerelésben is választható, avagy különböző színekben, fontosabb azonban, hogy a markolati része extra textúrát, borítást kapott, ami tapintásra nagyon kellemes, játék közben pedig abszolút megakadályozza, hogy izzadás miatt csússzon a kontroller a kezünkben. A legfelső kategória pedig az AimCon Ultimate, aminél 259 euróért (103 900 forint) már a bumperek is megkapják a maguk tuningját, avagy ezek is egérkattintáshoz hasonlóan működnek, sőt a 4 akciógomb és a D-pad is digitális. Az árak természetesen emelkedni fognak, a kiírt összegek csak a kampány során érhetők el, emellett a szállítás EU-n belül 18 euró, avagy nagyjából 7200 forint.

És hogy milyen a kontroller? Nos, alapvetően mindent tud, amit a gyári, hivatalos PS5-ös kontroller, a six-axis mozgásérzékeléstől a rezgésig és világításig, azonban érezhető különbségeket tapasztalni a játékban, ha az extrákkal élünk. Mondhatni, a rövidebb útnak hála az active triggerekkel gyorsabb a lövés, de egyből visszajelzést is kapunk a valóságban, miközben a programozható gombok is lerövidítik azt a használati időt, amit az igényel, míg az analóg karról a kontroller akciógombjaira váltunk, vagy azok között ugrálunk. Így például aktív Call of Duty-zóknak simán lehet az ugrás és a hasalás-becsúszás egy-egy külön gombra programozva, amivel mindenképpen gyorsabban reagálhatunk bizonyos helyzetekben, már ha sikerül az agyunknak átállni az új módra. Legalábbis én úgy éreztem, hogy időnként sikerül meglepni az ellent egy-egy villámgyorsan összehozott mozdulattal. Más műfajokban akkora különbséget nem éreztem. Természetesen a Marvel’s Midnight Sunsnál volt a legkisebb az eltérés, míg a The Callisto Protocolnál sem volt szignifikáns különbség, az Unboundnál azonban komfortosabb érzetet adott az active ravaszok használata. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És igazából ennyi. Az AimControllers a minőségre eddig is odafigyelt, és nincs ez másként most sem, ráadásul, bár nem olcsó mulatság, az AimCon a kampány alatt még mindig alacsonyabb áron vásárolható meg, mint a DualSense Edge várható ára, ezért pedig némileg többet is kapunk, sőt élettartam garanciát is, ami aztán végképp nagy szó. Ha tehát mindenképpen egy profi kontrollert szeretnél a konzolodhoz, és nem kizárólag a hivatalos Sony-termékekben bízol, a kontrollerekre szakosodott cég legújabb eszköze ideális választás lehet attól függetlenül, hogy melyik tier a legszimpatikusabb/leginkább kompatibilis a pénztárcáddal.