Ha kontrollerekről van szó, akkor általában a Sony vs. Microsoft párharc szokott előkerülni, és az új konzolok megjelenésekor elkerülhetetlen a két gyártó játékvezérlőinek összehasonlítgatása. Véleményem szerint a Sony a PlayStation 4-hez készített DualShock 4-gyel letette az asztalra minden idők legjobb kontrollerét, de sokan – főleg, akik többségében autós- vagy FPS-játékokkal játszanak – esküsznek arra, hogy az Xbox-kontrollerek kényelmesebbek ezen a téren. A PlayStation 5 megjelenésével megérkezett a DualSense, amely nemcsak súlyban és méreteiben tért el elődjétől: a dinamikus adaptív ravasz, vagy az aktuátorok általi, sokkal érzékenyebb rezgés rengeteg játékot varázsol nagyobb élménnyé. Az alap fehér színt mára kibővítették, és a vezeték nélküli vezérlőből fekete vagy színes változatokat is lehet kapni – ennek továbbfejlesztett változata lett az DualSense Edge, melyet a Sony Magyarország jóvoltából mi is kipróbálhattunk.

A DualSense Edge egy nagyon dizájnos tárolóval érkezik, ami rögtön megkönnyíti a szállítást. Ez kifejezetten hasznos lehet, ha mondjuk, a haverodhoz mész vendégségbe, és játszanátok valamit, de neki csak egy kontrollere van. Az Edge-et bedobod a tárolóba, és már kész is! Igényes tartóban található maga a vezérlő, a töltőkábel, minden extra gomb és külön karkupak. Mikor először a kezembe foghattam (Magyarországon újságíróként elsőként), picit nehezebbnek érezem, aztán kiderült, hogy ez tévedés, ugyanis az Edge könnyebb, mint elődje (de csak kicsivel). Amiket egyből lecseréltem, azok a karkupakok voltak. Ezeket az analóg karra lehet pattintani, és a megszokott, alap kinézettel rendelkezők mellett a klasszikus dizájnt is erősítik. A PS1-től PS3-ig terjedő korszakban ugyanis pontosan ilyenek voltak a DualShock vezérlők stickjei – a Sony ilyen téren tehát ismét a nosztalgiához (retróhoz?) nyúlt. Valamivel az analóg karok alatt kapott helyet két Fn-kar: ezek a felhasználói felületet hozzák elő – de erről majd később.

A touchpadra ici-pici PlayStation logók kerültek, ami kifejezetten jól néz ki, a kontroller hátulján pedig helyet kapott egy-egy csúszka, amivel a ravaszhosszt lehet konfigurálni, illetve a cserélhető hátsó gombkészlet is itt helyezkedik el. Ide kétféle extra gombot lehet betenni, hosszabbat és rövidebbet. Mindkettőt kipróbáltam, a hosszabb a Warzone 2-nél jobban bejött, mivel beállítottam rá az tárazást, és játék közben elég volt a gyűrűsujjammal picit meglöknöm a gombot, mire máris újratöltött a karakter. Eddig alapesetben a gyűrűsujjad vagy a kisujjad nem igazán jutott szerephez, de ezekkel az extrákkal immár őket is befoghatod! Ami még kifejezetten hasznos, az a cserélhető karmodulok beiktatása. Bárki, akinek valaha is driftelt a kontrollere, tudja, hogy mennyire macerás az analóg karokat kicserélni. A többség inkább elvitte szervízbe a vezérlőjét, míg mások úgy gondolták, hogy majd házilag megoldják. Ne tudd meg, mennyit babráltunk egy DualShock 4 szétszedésével és az Ebay-ről rendelt komponens kicserélésével. Na, ennek mostantól vége. Egy pattintással le lehet szedni az Edge előlapját, és kiszedni akár az egyik, akár mindkét karmodult.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Szoftveresen a már említett Fn-kar + Options-gomb hozza elő a Profilbeállításokat. Itt teljesen átprogramozhatod a gombokat. Lényegében bármelyiket módosíthatod, kikapcsolhatod, megvariálhatod, hogy hova kerüljön. Kivétel persze a touchpad, azt csak kikapcsolni lehet. Több játék is rendelkezésemre állt a teszteléshez, és végül arra jutottam, hogy az L3 + R3 funkciót sokkal jobban megéri áttenni az új hátsó gombokra. A Gran Turismo 7-ben a kéziféket tettem az egyikre, a God of War Ragnarökben a futást, de kijelenthető, hogy minden játékstílushoz meg lehet találni a legkényelmesebb kombinációt. És ez nemcsak játékonként változhat, hanem egy játékon belül is, például kasztokhoz kötve. Teljesen más gombkombinációkat rendelhetsz akár a Warzone 2-ben egy mesterlövész, és egy RPG-vel aprító karakterhez.

A hátoldalon lévő csúszkával különösen sokat szórakoztam. Ez ugyebár a ravaszhosszt állítja, és érdemes kitapasztalni, hogy melyik játékban melyik a legkézenfekvőbb beállítás. Aki játszott PS5-ön a Cyberpunk 2077-tel, az biztosan tudja, hogy a vezetésnél az alapbeállítás miatt már 15-20 perc után fájt az ujjad, olyan nehéz lenyomni a gázt. Ezekkel a csúszkákkal már nem kell kilépni a menübe, és ott keresgélni a megfelelő mértéket, aztán a játékba visszalépve tesztelni. Egyszerűen fogod, feljebb vagy lejjebb tolod a csúszkát, és meg van oldva! A kontrollerhez jár még egy kifejezetten hosszú, fonott USB-kábel is, amihez egy zárható csatlakozóházat is mellékelnek, amivel meggátolható, hogy a kábel kicsússzon, amikor épp nagyon beleéled magad, mondjuk, a Hrólf Kraki Király bossfightba. A DualSense Edge 2023. január 16-tól lesz rendelhető, a boltok polcaira pedig várhatóan február végén kerül. Több színről egyelőre nem tudni, az ára viszont kifejezetten borsos: a 240 eurós ajánlott fogyasztói ár alsó hangon is a 100 ezer forintot karcolja, ami azért is érdekes, mert az alap DualSense 20 és 25 ezer között mozog. De azt vedd hozzá, hogy az Edge olyan vezérlő, amit ha egyszer megveszel, akkor az valószínűleg a következő konzolgenerációig meg is marad, hiszen ha bármi probléma akad vele – mondjuk, az analóg karok elkezdenek driftelni –, azonnal tudod cserélni. Prémium minőség – ezt mindenképp érdemes figyelembe venni.

A tesztlehetőséget köszönjük a Sony Magyarországnak!