pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Elég ránézni az Inzone H9 fejhallgatóra, hogy az ember megállapítsa: a Sony nagyot ugrott a Pulse-szériához képest. Ebben persze semmi meglepő nincsen, hiszen a piac egyik legjobbjaként számon tartott WH-1000XM5 is a cég terméke, és bizony sok mindent onnan sikerült átvenni. A pánt rögzítésének zsanérja és maguk a fülpárnák is erősen emlékeztetnek zászlóshajójukra, míg a domináns fehér szín és a minden ponton lekerekített, ívelt dizájn már a PlayStation 5-öt idézi meg. Félreértés ne essék: nem csupán arról van szó, hogy átfestették a WH-1000X szériát „oszt’ jónapot” – egy teljes értékű gaming-fejhallgatót kapunk a pénzünkért. Na, de mennyivel kapunk többet, mint a korábban tesztelt Inzone H7 esetében?

Moby Dick

A csomagolás minimalista, ahogy a tartalom is: a füles mellett kapunk egy USB-C kábelt a töltéshez, illetve egy USB adó-vevő egységet a vezeték nélküli kapcsolathoz. Az első ránézésre masszívnak, nehéznek tűnő H9 valóban nem pehelysúlyú, de a maga 330 grammjával nem tépi le az ember fejét. Figyelembe véve, hogy ebben a tömegben egy maximum 32 órás üzemidőt (igénybevételtől függően lehet kevesebb vagy akár több is, nekem nagyjából 30 és fél órát bírt zajszűréssel, nagy hangerőn) biztosító akkumulátor, aktív zajszűrő rendszer, egy fix mikrofon is benne van, abszolút nem nevezném soknak.

A széles, vastagon párnázott fejpánt extra puha és kényelmes, szinte észre sem venni, hogy az ember a kobakján viseli, és mivel amúgy is vezeték nélkül létezünk, így még könnyebb megfeledkezni róla. Ugyanilyen pihe-puhák a 40 mm-es neodímium mágnesekkel ellátott hangszóróegységek fülpárnái is – nem mondanám, hogy lapátfüleim vannak, de kicsinek sem nevezném őket, mégis kényelmesen férnek be alá, sehol nem nyomja a porcot. A fejpánt ugyanakkor szorosan, szinte légmentesen szorítja a kupolákat a fejemhez, a környezeti zajok kizárását pedig aktív zajszűrő funkció is segíti, de erről részletesebben majd picit később.

Fülesnek áll a világ

A H9 adó-vevőjének felpattintásakor az oldalán található kapcsolóval állíthatjuk be, hogy kedvenc konzolunkhoz, vagy számítógéphez csatlakozunk-e. Ezek után már csak a jobb oldali fülhallgató egységen található bekapcsológombot kell hosszan lenyomnunk, és már párosítottuk is az eszközt. Alternatív módon mobileszközünkkel is összeköthetjük a  fülünkön lévő kiegészítőt, az ugyanitt található Bluetooth gomb segítségével. A rádióhullámoknak a gyakorlatban a H9 adatlapján is feltüntetett 10 méter már soknak bizonyult, és aligha meglepő módon az emelet és földszint között húzódó extravastag, vasalt betonfödém is kemény dió. Ugyan ritkábban használtam, de ugyanezen az oldalon állíthatunk még az hangzás egyensúlyán a csevegés/játék gombbal – utóbbi picit teltebb, jobban kiemeli a mélyhangokat. Ha PC-vel használná az ember, az Inzone Hub telepítésével további beállítási lehetőségeket is kapunk, méghozzá erősítővel, és a Sony 360 Reality Audio fantázianévre keresztelt térhatású hangzás beállításával (a tökéletes eredményhez még fülfotót is kérnek, bizony). A bal oldali fülhallgató egységen találjuk a hangerőszabályozót, a zajcsökkentő és környezeti hangokat átengedő üzemmód-választó gombot. Ezen kívül itt van maga a mikrofon, melyet felhajtással egyből némítunk is, továbbá a LED-del ellátott, töltésre szolgáló USB-port is. Mikrofonjának hangzását a „jól megfelelt” képzeletbeli osztályzattal illetném: nem extrán tiszta, de amire való, azaz a játék előtti-közbeni-utáni csevegésre tökéletes.

Száz százalékos zajszűrés ugye nem létezik, de ettől még igen hatékonyan működik: a szomszéd szobából hallható beszédet jelentősen tompította, csupán minimális zaj hozzáadásával, ami bármely hang lejátszásakor észrevétlenül vész el a spektrumban, a dübörgő mélyhangok viszont szinte gond nélkül átjutnak a szűrőn. Ha nem akarunk a környezettől teljesen elzárva élni, a teljes szűrés mellett ott van a környezeti hang üzemmód, mely névlegesen a 100 Hz-8000 Hz közötti tartományban levő hangokat engedi át, ami nagyjából a szélessávú frekvenciatartománynak felel meg. Az ember ezekre a hangokra a legérzékenyebb, így talán nem is tűnik fel, hogy dolgozik a szűrés – pedig a távolról, vagy a falakon beszűrődő, éles vagy zúgó zajokat (légkondit, szirénát, anyázó szomszédot) továbbra is hatékonyan eliminálja.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A minőség és az ára

Mindent összevetve a Sony Inzone H9 minden tekintetben egy prémium fejhallgató: hangzása telt és tiszta, kicsit erőteljesebb mélyhangokkal; aktív zajszűrése és játékhoz, csevegéshez megfelelő minőségű mikrofonja minden kívánalmat, minden képzeletbeli négyzetet kipipál. Erre jön még az aktív zajszűrés és az extrán kényelmes kivitel, a vezeték nélküli kapcsolattal és meglepően hosszú üzemidővel. Mindezek után nehéz nem ajánlani a H9-et, bár a minden tekintetben prémium kivitelezéshez prémium ár is dukál: a 300 dolláros, azaz nagyjából 120 ezer forintos ajánlott fogyasztói ára igen borsos. Most, hogy megdrágult a PlayStation 5, már nem mondhatom, hogy majdnem annyiba kerül, mint annak teljesen digitális változata. Így „csak” közel felannyi, mint a lemezes verzió, de talán még így is perspektívába helyezhető, hogy mennyit is kell otthagynunk a minőségi hangzásért. Ha nem használod ki minden funkcióját, természetesen találhatsz olcsóbb alternatívákat, ugyanakkor, mint mondtam, nehéz nem ajánlani, mert szinte minden tekintetben hibátlan. Ha megengedheted magadnak, akkor nem érdemes kihagyni.