pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Korábban már járt nálunk az Oxid 250, amivel annyira nem voltam megelégedve, viszont a remény hal meg utoljára, illetve az idei nyár is bizonyította, hogy a nagy hőségben is meg kell oldani valahogy a munkagépek vagy éppen a játékra használt rendszerek hűtését. És persze, ilyenkor az első reakció mindig az, hogy “vegyé’ klímát”, de azt egyfelől nem mindenki engedheti meg, másfelől az elszállt energiaárak miatt sem biztos, hogy az a legmegfelelőbb és legoptimálisabb megoldás. Egy extra hűtés viszont mindig jól jön, ami magát a gépet célozza, a Genesisnél kapható Oxid-család pedig pontosan ezért készült el. Megpróbálkoztam tehát újra, ezúttal a legnagyobb, legidősebb testvérrel, amely a 850-es számozást kapta.

hardver-genesis-oxid-850-pcguru-teszt-1.jpg

Nagyláb nem csak legenda

Amikor a dobozból kivettem a készüléket és elkezdtem vele ismerkedni, egyből pozitívabb élményeim voltak, hiszen az olcsó Oxid 250 ellenében végre úgy éreztem, hogy némi anyag is került a kiegészítőbe. Lehetne még masszívabb a test, de ez a verzió már egészen strapabírónak tűnik, ráadásul a 17.3-as laptopoknak dedikált tartó extra funkciókkal is el lett látva. 

hardver-genesis-oxid-850-pcguru-teszt-3.jpg

Egyfelől két, közepesen stabil, ezzel szemben egészen nagy láb nyitható ki a tálca alatt, amikkel megemelhető a laptop (segítve ezzel a helyes ülést/testtartást), másfelől a tálca tetején egy sávban, 6 fokban mi magunk alakíthatjuk ki, hogy a gép milyen szögben, mennyire megdöntve helyezkedjen el rajta. Összességében ezúttal sem ájultam el az anyagminőségtől, de az Oxid 850 kisebbik testvérétől ellentétben már hoz egy elvárt szintet és sokkal nagyobb nyugalommal helyezi rá az ember a laptopját, mint a korábban tesztelt verzióra. De lássuk, mit tud még?

hardver-genesis-oxid-850-pcguru-teszt-5.jpg

Természetesen hűt. Ehhez összesen 5 ventilátor áll rendelkezésre, amik közül négy kisebb (60mm) a négy sarokpontnál elszívja a hőt, míg a középső nagy (140mm) hűti a készüléket. A 1100-2500 RPM sebesség teszi a dolgát, az 56 dB zajszint pedig bár hallható, érezhető, de hosszabb távon, munka közben sem válik zavaróvá. Gamereknek szánt termékről van szó, így nem hiányozhat az RGB sem, de a LED jól is áll a kis laptop-társnak, sőt az alap USB csatlakozáson kívül egy extra USB-t is kapunk, ahova más eszközünket dughatjuk. És hogy mindezt mennyiért szólíthatjuk magunkhoz?

hardver-genesis-oxid-850-pcguru-teszt-6.jpg

Ezzel már lehet valamit kezdeni

A Genesis Oxid 250 tavaly 8000-9000 forintért volt kapható, ehhez képest a 850 idén 15 ezer forint magasságában található meg az online boltokban. Azt gondolom, hogy ennyi plusz költséget simán megérdemel a fejlesztett és megerősített verzió, amire komoly szükség lehet bárkinél, aki légkondicionáló nélkül vág neki egy, az ideihez hasonló nyárnak. Játék és munka mellett is kifejezetten javasolt, három fokon állítható a hűtési ereje, és bár egy kicsit talán hangosabb a kelleténél, a zaj sem olyan vészes, hogy ez bármikor problémát okozzon. Remélem, egyszer elkészül egy 1000-es modell, ami olyan hűvös, mint Robert Patrick Az ítélet napjában, és mellette olyan fémes is, hogy még stabilabb társsá váljon az asztalon. Amíg ez nem történik meg, az Oxid 850 is ajánlott, de biztos vagyok benne, hogy ez még az a szint, amin lehet javítani, amit lehet tökéletesíteni. Várom is szeretettel.