Van az a pont, amikor a tetőtérben dolgozva az ember eljut odáig, hogy inkább tényleg beül egy hűtőszekrénybe, ahova a laptopot is viszi magával, mert még egy normál munkafeladat során is úgy felforrósodik az eszköz felülete, hogy azon tükörtojást lehetne sütni. Ilyenkor juthat eszünkbe egy külső hűtő, ami javíthat kicsit a helyzeten. Nos, a Genesis szerencsére ilyen kiegészítővel is rendelkezik, avagy probléma elvileg megoldva, a kérdés már csak az, hogy hogyan működik a kicsike a gyakorlatban. 

genesis-oxid-250-pcguru-1.jpg

Beszállt egy drón

A mutatós, fekete-piros dobozból előkapva a lapos Genesis Oxid 250 olyan, mintha csak valami drón repült volna be az ablakon, az asztal közepére. Középen a rácsozásnak hála rá lehet látni a belsőre, a négy ventilátorra, amik darabonként 140 mm-n, 2500 RPM forgási sebességgel hűtik a kiválasztott, 15,6 és 17,3 közötti notit. Elől van egy felhajtható műanyag lap, ami tartja a laptopot, hogy le ne csússzon, merthogy a kiegészítőt előre döntve érdemes használni, avagy a hátul, a test alatt lévő lábakat megemelve. Legfelelül van egy kapcsoló, itt ki-be kapcsolhatjuk magát a hűtést, plusz annak erejét is szabályozhatjuk. Az áramellátás pedig direktben, USB-s kapcsolaton keresztül a laptopról érkezik.

genesis-oxid-250-pcguru-2.jpg

Olcsó, de hatásos

A Genesis Oxid 250 közel 8000-9000 forintért egy egyszerű kis kiegészítő, ami csodákra ennyiért természetesen nem képes, komoly belső melegedés esetén azért nem ez menti meg a gépet, de alulról szépen hűti, ha arra van szükség. A négy venti szinte hangtalan, csak egy gyenge búgást hallani, miközben dolgozik, de a levegőt érezhetően keveri, hűsíti, amit gépelés közben a kezünkön is érezhetünk. Áram alatt ráadásul jól is néz ki a diszkréten kivilágított belsővel.

genesis-oxid-250-pcguru-3.jpg

Hátránya, hogy annyira azért nem hatásos, 30 fok felett még mindig aggódom kicsit a gépért, de ha nincs ez a brutális kánikula, elvégzi a dolgát. Másik problémám az anyagminőség: a test maga könnyű műanyag, ami az árat tekintve érthető, de munka közben (én ugye erősen terhelem a laptopot, folyamatosan gépelek is rajta, amivel extra súly nehezedik a kiegészítőre is) folyton az a félelmem, hogy előbb-utóbb valahol eltörik. Gondolom, a nagyobb testvérek ezen a téren jobban teljesítenek, esetleg a durva kánikulában a teljesítményük is jobb, de ezért cserébe az értük kért összeg is magasabb – hamarosan remélhetőleg végezhetünk egy kis összehasonlítást. Az Oxid 250 nem kihagyhatatlan, de ha nincs pénzünk komolyabb hűtésre, viszonylag alacsony áron így is nyújt némi extra védelmet, ami bármikor jól jöhet.