A Genesis perifériáihoz már több ízben is volt szerencsénk, egérből a Krypton és Xenon családok tagjai jártak nálunk, de láttunk mikrofont, fülest és egyéb kiegészítőket is. Legfőbb ideje volt hát, hogy billentyűzeteik közül is meggyűrjünk egyet-kettőt: itt is a Thor 300, mely egy többféle színű és típusú mechanikus kapcsolóval szerelt család egyik tagja. A teljesség igénye érdekében megjegyezzük, hogy természetesen akadnak membrános (Rhod) és ollós (Lith 400) kapcsolóval szerelt eszközeik is, ha valaki nem szereti a csattogást. Márpedig a Thor a villámok és mennydörgés istene is, így már csak stílszerű, hogy hangos legyen, nemde?

pc-guru-thor-300-0.jpg

Ez bizony felemás…

A Thor 300 első ránézésre semleges, különösebb formabontó ötleteket nem lehet felfedezni rajta, hovatartozásáról egyedül az iránygombok fölé nyomott Genesis logó árulkodik, oldalt pedig típusa olvasható le a házról. Csuklótámaszunk nincs, a lábak viszont kifejezetten masszívak, a borításhoz hasonlóan fémből készültek és csúszásmentes felülettel ellátott a talpuk. Dühös és/vagy heves játékosoknak egyáltalán nem kell attól tartaniuk, hogy megcsúszna vagy megadná magát egy-egy indulatosabb mozdulat hatására. Na, nem mintha a mechanikus kapcsolóknak az ütleg kifejezetten jót tenne, szóval inkább tartózkodjunk a feszültség ilyesfajta levezetésétől – arra kilencből tíz orvos az artikulálatlan üvöltés és káromkodás mellett, xanax híján a fal és a homlok erős összeérintését javasolja.

pc-guru-thor-300-03.jpg

Szemfüles olvasóknak feltűnhet, hogy a visszajelző lámpák sorát kiegészíti egy negyedik is, mellyel a Windows-billentyű ki- vagy bekapcsolt állapotáról kapunk információt. A sztenderd magyar nyelvű kiosztás magas profilú billentyűkkel rendelkezik, melyeken egyből feltűnik, hogy a több karakteren osztozó darabok (felső számsor) elég csáléra sikeredtek. Miután bekötöttük a harisnyázott kábelét, még inkább szembeötlő lesz az imént említett tény, ugyanis a a sapkájuk alatt meghúzódó LED egység a gomboknak csak egy részét tudja rendesen megvilágítani, így még furcsább az összhatás. Szerencsére szembe nem süt, így a sapkák alól kiszivárgó fény sem zavaró a sötétben.

pc-guru-thor-300-02.jpg

Ha a világítás okozta sokkon túltettük magunkat, rájöhetünk, hogy ugyan maga a billentyűzet kissé lötyögős gombokat kapott, de amúgy gépelésre kiváló, határozott visszajelzést ad minden egyes leütésről. Alacsony profilú eszközöm után kicsit szoknom kellett az egyes billentyűk helyét, de egyáltalán nem fárasztó rajta a munka. Bár a közvetlen környezetem erről feltehetően másként vélekedik, már ha levonhatok ilyen következtetéseket a rendszeresen rám csukott ajtó miatt. Hiába, a home office nemcsak az én életemet változtatta meg.

…a dörgedelmes úristenit!

A kifejezetten masszív, robosztus kialakítású billentyűzet hideg tapintású fémházának és a maga szolid 1250 grammjának köszönhetően akár önvédelmi fegyvernek is beillene. Szerencsére nem kell hozzá istennek lenni, hogy meg tudjuk emelni. Na, jó, tudjuk, hogy Thor volt az isten, és Mjölnir a pörölye, de nem tehetünk róla, hogy a Genesis marketing osztályán elhibázták a névválasztást. Apropó, marketing: annak ellenére, hogy kifejezetten játékos billentyűzetként definiálják, a műszaki adatok nem erről árulkodnak, egyedül a színes-szagos világítás buktatja le „gamer” mivoltát. A 2018-as rajt óta már csak Outemu Blue kapcsolókkal – ami a Cherry MX Blue egyik klónja, szerencsére a jobban sikerültek közül való – kapható billentyűzet ugyan jó csattogós, de oda lehet és kell is neki ütni rendesen. Papíron 55 gramm a lenyomásához szükséges erő, és 2 milliméter távot kell megtennünk az aktiválásig (és még kettőt a fenekéig), ami egy átlagos felhasználónak megfelel, de a milliszekundumokat számítgató vérgémereknek már kevésbé. Hát még akkor, ha megtudják, hogy 8 ms a válaszideje. Nem véletlen, hogy a közvélekedés mellett mi is azt mondjuk, „alacsony profil mellett, játékra csak red vagy black”.

pc-guru-thor-300-01.jpg

A különféle effektusokat és színkombinációkat a kijelölt billentyűkombinációkkal váltogathatjuk – a szoftvert nem könnyű ugyan fellelni az oldalon, közvetlen a terméknél a cikk írásakor nem tölthető le, de létezik, itt megtalálhatjátok. Bár a termékpozicionálást maximum megérteni lehet, egyetérteni vele már kevésbé. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Thor 300 rossz billentyűzet lenne, sőt ár-érték arányban a kompromisszumokat is figyelembe véve egyáltalán nem rossz vásár, főleg ha a numerikus billentyűzet nélküli TKL (ten-keyless) változata is megteszi. Előbbi 18 ezer forint körül, míg utóbbi már nagyobb szórással, de a cikk írásakor 15 ezer forint magasságában már elérhető a hazai botok kínálatában.