pcguru-ajanlott590x150.jpg

Múlt héten a Cooler Master kínálatából egy egeret és egy mechanikus billentyűzetet mutattunk be, azonban nemcsak ezt küldte nekünk a tajvani cég magyar képviselete. Egy játékosnak például szüksége lehet még egy headsetre, hogy egy Call of Duty: Warzone-meccs közben tudjon kommunikálni a csapattársaival. Ráadásul az eszköz arra is jó, hogy a háború hangjait a család/barát/barátnő/gyerek (a megfelelőt tessék behelyettesíteni a saját helyzetbe) ne hallja. Ja, és az sem árt, ha van egy olyan billentyűzet, ami kiváltja a kontroller használatát. Na, tessék, van ilyen? Van!

Cooler Master CH321 headset

Mire vágyik az ember, ha játék céljára keres headsetet? Még hosszú órák után is legyen kényelmes, legyen jó a hangja, legyen tartós, a sort pedig lehetne folytatni. Ha valaki több tízezer forintot ad ki egy ilyen perifériára, a fentieket várja el: a Cooler Master CH321 – ami a tajvani gyártó belépő kategóriás terméke – mindezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik, noha nem tökéletes, egy alapvető dolgot ugyanis elfelejtettek a mérnökök.

A Cooler Master CH321 doboza magán hordozza a gyártóra jellemző egyedi jeleket, azt kinyitva pedig egy meglehetősen robosztus mikrofonos fejhallgatót lehet belőle kivenni, mellette csak egy néhány oldalas manual található. A robosztusság az egész termékre jellemző: a majdnem két és fél méteres kábel egyik része egy USB portban végződik, így a PC-n/laptopon árválkodó jack-dugót el lehet felejteni. A kábelborítás kellően vastag, így a tulajdonos joggal bízhat abban, hogy nem könnyen törik meg. A két kagylót dupla pánt tartja össze.

A headsetet felvéve meg lehet állapítani, hogy kényelemből jelesre vizsgázik a CH321. A fület nem nyomja, hiszen a kagyló belső átmérője 6 cm. Fizikai gomb ugyanakkor nem található a headseten, a mikrofont nem lehet némítani: ez egy fekete pont, hiszen előfordulhatnak olyan helyzetek, beszélgetések, akár játék közben is, melyek nem tartoznak idegenekre. Viszont a mikrofon zajszűrős, így a másik oldalon lévő személy tisztán érthet mindent.

ch321-1.jpg

A kérdés az, hogy milyen a hangminőség? A kategóriához képest kellemes, a hangerőt a bal kagyló hátuljára tett tekerővel egész erősre lehet állítani: a Bohém rapszódia, a Legyen hó!, a Teljes a sötét (Vámpírok Bálja), de még a Végjáték is teljesen élvezhető volt, ahogy játék (Resident Evil 2, Dirt Rally 2.0, NieR: Automata) közben is tisztán szólt az audió. A headset gaming jellegét pedig az RGB színekben pompázó, állandóan változó Cooler Master logó adja meg.

A Cooler Master CH321-et a legtöbb kereskedő 16-20 ezer forint közötti áron adja. Ezért az összegért pedig egy jó, de nem tökéletes, mikrofonos, játék céljára tervezett fejhallgatót lehet megvásárolni, melynek ugyan van egy-két negatív pontja, ennek ellenére egy tartós, kényelmes, headsetet tervezett a Cooler Master, mely biztosan hosszú ideig fog örömet okozni a tulajdonosának.

Cooler Master MK850 billentyűzet

A Cooler Master MK850-es billentyűzetet a tajvani gyártó a tavalyi év első felében mutatta be: gyakorlatilag ki lehet jelenteni, hogy ez a cég perifériáinak jelenlegi ékköve. A doboza hatalmas, hiszen nemcsak a billentyűzetet rejti, de egy csuklótámaszt és a kötelező USB Type-C/USB összekötő kábelt is, na, meg a használati útmutatót. A billentyűzet mérete 494x268x550 mm, súlya pedig önmagában 1,092 kg, majd ehhez jön még a mágneses csuklótámasz. Nem egy könnyű darab, na. Innovatív megoldásaival viszont előremutató példát mutat(hat) minden más gyártó számára. Erről lejjebb olvashattok.

Az MK850-ről már első pillanatban meg lehet állapítani, hogy milyen célra készült. Színes, fényes RGB világítással rendelkezik, és ugyanazzal a mechanikus kapcsolórendszerrel, amit az SK650-ben is alkalmaz a gyártó. De hogy miért különleges az MK850? Alján háromirányú kábelvezető sín, hátulján két USB port található, plusz két görgő, ami miatt olyanná válik a periféria, mintha a jövőből érkezett volna. És hogy mire jók a hengerek? Az egyikkel a média hangerejét lehet állítani, a másikkal pedig világítás fényerősségét. Utóbbi az alapesetben szokott RGB-sablonok mentén állítható, de természetesen van szivárványeffektus is, plusz még vagy két tucat választási lehetőség... A dedikált Cooler Master gombbal pedig a billentyűzetet teljes egészében testre lehet szabni, a makróktól kezdve az egyes gombok világításáig szinte mindent be lehet állítani, sőt még arra is lehetőség van, hogy a billentyűzet gombjaival a Nokia telefonok kedvenc játékát, a Snake-et játsszuk…

mk-850-3.jpg

És hogy az MK850 mitől válik különlegessé és különösen drágává? Nos, a mérnökök az AIMPAD Technology nevet adták a mechanizmusnak, mellyel gyakorlatilag azt érték el, hogy a billentyűzet nyolc gombja (WASD/QERF) úgy viselkedik, mintha egy Xbox One kontrollert használnánk. És ez hogyan működik a gyakorlatban? Nagyon egyszerűen: egy infrás LED technológia a gombok használatakor azt érzékeli, hogy milyen erősen lettek lenyomva, így imitálva az analóg kar működését.

A különböző műfajokhoz (FPS/autóversenyzés/repülőgépszimulátor/MOBA) egyedi minták tartoznak, ezeket a nyomáspont érzékenységeket azonban a játékok előtt be kell állítani: a helyes értékek elérésekor a billentyűk világítása vörösről zöldre vált. A technológia remekül működik játék közben is, jelenleg körülbelül 600 játék élvezi az AIMPAD Technology teljes támogatását, a 11-11: Memories Retoldtól kezdve a BioShock-sorozaton át Zombie Army Trilogy-ig. Igaz, használatát szokni kell, hiszen mégiscsak billentyűzet gombokat kell megfelelő erősséggel lenyomni, nem pedig egy analóg kart, még ha az eredménye ugyanaz is.

mk-850-1.jpg

Természetesen az MK850-hez is le lehet tölteni a Portal szoftvert, mellyel további finomhangolást lehet adni a perifériának. A Cooler MasterMK850 egy teljes, angol kiosztással rendelkező billentyűzet, így az egyes gombok között a távolság a megszokott, mégis, kezdetben a SHIFT/CTRL billentyűk helyett a műfajválasztó gombokra (M2-M5) nyomtam rá: ennek kiküszöböléséhez is kell egy kevés gyakorlás.

A Cooler Master MK850 egy remekül összerakott, a szó legjobb értelmében magas minőséggel rendelkező billentyűzet, azonban a luxusért a gyártó luxus árat is kér: kereskedőtől függően nagyjából 50-70 ezer kell érte kifizetni. Ezért az összegért azonban egy valóban innovatív, előremutató megoldásokkal telepakolt termék tulajdonosa lehet az ember, ami egy gamer barlang díszévé válhat. És ki tudja, lehet, hogy jövőre megkapjuk az MK950-et, amely már haptikus visszacsatolással fog rendelkezni. Ha meg nem, akkor marad ez a játék céljára tervezett billentyűzetek zászlóshajója.

mk-850-2.jpg