Ha eleddig nem nagyon hallottatok arról, hogy az ASRock videokártyákat is gyárt, akkor a hiba nem a ti készüléketekben van: a főleg alaplapjairól ismert gyártó alig másfél éve kezdett bele az egyedi videokártyák gyártásába. Egész pontosan 2018 októberében debütált egy egész sor Radeon RX 5xx videokártya a Phantom Gaming termékvonal részeként. Idáig csupán az AMD termékeit találhatjuk meg az ASRock kártyáinak felhozatalában, de nemrégiben még magasabbra tették a lécet, és a Taichi megnevezésű eszközökkel már a prémium kategóriát célozzák. Ez a manőver a megjelenésüket nézve sikerül is, de a gyakorlatias játékost elsősorban úgyis a teljesítmény érdekli. Cikkünkben sort kerítünk mindkettő kielemzésére.

Tai Chi-csa

Kétség sem fér hozzá, hogy az ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi a piac egyik legszebb és legegyedibb dizájnjával rendelkező kártyája. Az előlapon három ventilátor díszeleg és gondolkodik a hűtésről, a két szélső valamivel nagyobb (90 mm), míg a középső méretbeli hiányosságait (80 mm) az elmaradhatatlan LED-világítással kompenzálja. Ezt persze szoftverrel testreszabhatjuk, de a megfelelő alaplap birtokában az ASRock Polychrome SYNC alkalmazásával akár a teljes rendszer fényáradatát szinkronba hozhatjuk. A légkavarókat öleli körbe a szürke, szögletes, szélein lecsapott keret, és teszi teljessé a “háromdimenziósnak” aposztrofált fém hátlap. Tény, hogy igazán egyedi a ketté osztott (kétharmada sötét szálcsiszolt, a maradék matt ezüst) dizájn, melyet a hátlap síkjától elváló aranyszínű fogaskerekek tesznek teljessé.

taichi-06.jpg

Specifikációk, felszereltség

Szépnek ugyan szép, de profi küzdősportoshoz képest kissé dagi az ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi, ugyanis a megszokott 2 helyett 2 és felet (azaz effektíve hármat, mert egy féllel ugye semmire nem megy az ember) foglal a PCI slotok közül. Hosszra sem aprócska, bár egy háromventis rendszertől nem meglepő a 324 mm, mellyel mindeknépp számolni kell, mielőtt a házba szeretnénk szuszakolni.

A Navi 10 architektúrára épülő, 7 nm csíkszélességen gyártott GPU alap órajele 1810 MHz, mely egészen 2025 MHz-ig kúszhat fel. Ezt összesen 8 GB, 1750 MHz-en ketyegő GDDR6 memória egészíti ki. A 10,3 milliárd tranzisztort a gyártástechnológiának köszönhetően kis híján feleakkora helyre sikerült bepréselni, mint azt a konkurens RTXnél sikerült. Persze mindez mit sem változtat a fogyasztáson, ami a teszt alanyával párhuzamba állítható, konkurens RTX 2070 Super kártyákéval nagyjából azonos.

A kártya két darab, 8 pines csatlakozón kapja az áramot. Míg az alap RX 5700 XT kártyáknak hivatalosan 225 W tápellátásra és egy 600 W-os tápegységre van szükségük, addig az ASRock ezzel szemben 700 W-os tápot javasol. Nem kell hozzá atomfizikusnak lenni, hogy levonjuk a következtetést: a kártya többet húz 225 W-nál, és feltehetően az OC mód miatt volt szükséges emelni a specifikációkat.

Csatlakozási lehetőségek terén az ASRock Radeon 5700 XT Taichi bármilyen kétmonitoros rendszert képes üzemeltetni: kettő darab HDMI (2.0b) és négy darab DisplayPort (1.4) csatlakozó található meg rajta.

taichi-05.jpg

Hűtés, hangorkán, túlhajtás

A hűtésről egyrészt a már emlegetett három darab ventilátor és a fém hátlap gondoskodik, hozzájuk azonban a GPU-val érintező rézlapról öt cső szállítja, mely végül két, különálló hűtőbordának adja át a termelődő hőt. Amíg ez nem éri el a 60 C° körüli értéket, addig a rendszer be sem kapcsolja a ventilátorokat, melyek maximális fordulaton sem zúgnak elviselhetetlenül hangosan. Bár találkoztunk már halkabb kártyákkal is, az ASRock megoldását illetően nincs okunk panaszra.

Az overclcock terén viszont nem értünk el kimagasló eredményeket, a 3DMark szintetikus tesztjeiben mért átlagos plusz teljesítményt jó szívvel 3%-nak nevezhetjük, mely a gyakorlatban (játéktól függően) nagyjából 5-10 plusz képkockát jelentett másodpercenként. Persze embere válogatja, de a mi meglátásunk szerint ez a haszon nem éri meg a kínzást és a plusz energiát.

Küzdősport

A tesztelésre a már megszokott i7-8700K processzor és összesen 16 GB, 2666 MHz órajelű Kingston memória kombinációja szolgált, a tesztben részt vevő programokat SSD-ről futtatva. Első körben a szintetikus tesztekkel végeztünk, a Unigine Superposition illetve a 3DMark Fire Strike Ultra, és Time Spy Extreme szolgáltak.

taichi-01.jpg

taichi-02.jpg

taichi-03.jpg

taichi-04.jpg

Vége az edzésnek

Az ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi árban pont a konkurens Nvidia Geforce RTX 2060 Super és RTX 2070 Super közé lövi be magát, ami a teljesítményét elnézve viszonylag reális árazásnak nevezhető. Az már más kérdés, hogy a hazai átlag pénztárcához nézve igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlni érte, miközben olcsóbb Radeon RX 5700 XT modelleket is találhatunk. Persze gyorsan hozzátennénk még azt is, hogy lehet ám azonos árban találni mindkét rivális modellből, és le kell mondanunk a sugárkövetés lehetőségéről (mely tapasztalataink szerint az RTX 2070 magasságában kezdődik).

Ettől függetlenül az RX 5700 XT egy igazi erőgép, és ezt elrontani nem lehet, az ASrock pedig dizájnban és hűtésben egyaránt csak hozzátesz. Bár a minimális túlhajtási lehetőség miatt meggondolandó, hogy kifizetjük-e a pár tízezres felárat gyakorlatilag csupán a csecse külsőért.

radeon-rx-5700-xt-taichi-x-8g-ocl3.png