pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Manapság egyre gyakrabban látok olyat, hogy valaki a nagyképernyős, a fél nappalit elfoglaló 4K tévék helyett a gaming monitorok világa felé nyit, ha konzolos játékokról van szó. A PlayStation 5 és az Xbox Series X kifejezetten sok játékost csábított már arra, hogy egy profi monitoron élvezzék a legújabb sikerjátékokat, és a Sony végre meglovagolja ezt a trendet. A 27 hüvelykes, 4K kompatibilis Inzone M9 a Sony első csúcskategóriás (ám pénztárcabarát) gaming monitora, ami lényegében egy tökéletes társ lehet a PS5 mellé, de HDMI 2.1 támogatásának, G-Sync kompatibilitásának és tökéletesen kiegyensúlyozott HDR-opcióinak köszönhetően csak úgy mellékesen a legjobb 4K-s gaming monitorok közé is tartozik, amiket elérhettek 2022-ben, természetesen jócskán a megfizethető áron belül.

Mikor a futár meghozta a monitort, és nekiláttam a kibontásnak, egy pillanatra hatalmasat dobbant a szívem, mert azt hittem, hogy egy PS5 lapul a dobozban. Nézzétek csak meg a képeket, az Inzone M9 egyszerűen remekül néz ki, különösen egy PlayStation 5 mellett. Tagadhatatlan, hogy a két készüléket egymáshoz tervezték, és a monitor belsejét fekete műanyaggal burkolták be, ami futurisztikus megjelenést kölcsönöz neki. Még némi háttérvilágítást is kapott extrába, akárcsak a PS5, amit a konzolon lévő LED-ek megjelenéséhez igazítva állíthatsz be – ez bizony a tökéletes szimbiózis. Az összerakás durván 2 és fél percet vett igénybe, én komolyan mondom, hogy monitort még soha korábban nem pattintottam össze ennyi idő alatt – le a kalappal a Sony tervezői előtt!

És ez még nem minden! Ami még fontosabb, hogy az M9 automatikus HDR tónusleképzést (tone mapping) végez, a PS5 pedig képes felismerni az M9-et, és a Sony kijelzőjéhez igazítja az általa kibocsájtott  szín- és fényerőértékeket. Az összekötésük lényegében botegyszerű. Adott két HDMI 2.1-es csatlakozó a PS5 4K 120Hz-es felbontásának támogatásához, egy DisplayPort 1.4 csatlakozó, és még USB-C támogatást is kapunk. Rendelkezésre áll az OSD (On Screen Display), azaz a képernyőmenü is, amely a monitor jobb oldala mögött található analóg-karral könnyedén navigálható. Ez külön bekapcsológombot is kapott, így nem tudjátok véletlenül kikapcsolni a kijelzőt, ha hátul nyúlkáltok. Jópofa, de igazából felesleges, mivel az Inzone Hub alkalmazással az összes fontosabb beállítást az asztalon végezhetitek el, és nem kell USB-kábelt sem csatlakoztatnotok a szoftver használatához.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Öt képmód áll rendelkezésre: Szabvány, FPS-játék, Mozi, Játék 1 és Játék 2. Ezek közül az első a kelleténél talán egy kicsit túl világosabb, a Mozi pedig épp az ellenkezője, sárgás, meleg fénnyel ellátott. A Játék 1-2 módot lényegében bárhogy testre lehet szabni, külön megadva a fényerő szintjét, a kontraszt mélységét, és így tovább. El lehet ezekkel babrálni, és bár az Inzone Hub a testreszabás mélyebb szintjére invitál, totál felesleges belemenni, mondjuk, a fejlett színkalibrálásba, hiszen az alap képmódok között válogatva is megtalálhatjátok a számításaitokat. Az FPS-játék mód különösképp azoknak lehet hasznos, akik ellenfeleiket minél tisztábban szeretnék látni egy online lövöldében.

A Full Array Local Dimming (FALD) háttérvilágítás külön kiemelendő. A LED-ek nem oldalra, a kávába lettek beépítve, hanem zónákra osztva a képernyő mögé. A monitor támogatja a változó képfrissítési frekvenciát (VRR) is, sőt, G-Sync kompatibilis, ami azt jelenti, hogy a VRR az Nvidia és az AMD GPU-kon is működik, a PS5 pedig automatikusan bekapcsolja a VRR-t a beállításokban, amint csatlakoztatjátok a monitort. A futurisztikus – láthatóan a PS5-höz igazított – dizájn és a kis LED-fény a hátoldalon már tényleg csak a hab a tortán. Erre jön még az ára, amit jelen pillanatban 500 000 Ft alá lőtt be a Sony. Tegyük hozzá, hogy a legtöbb IPS-monitor legalább egy évtizedig, de gyakran tovább is bírja, ami miatt abszolút jó vétel lehet az M9, és nem kizárólag azoknak, akik PC-hez használnák. Ahogy a cikk elején említettem, egyre többen csatlakoztatnak a konzoljukhoz tévé helyett gaming monitort, az M9 pedig tökéletes választás lehet erre a célra.