Az új Bravia-modellek esetében az egyik jellemző az, hogy alaposan a zsebünkbe kell nyúlni, ha pont ilyen TV-t szeretnénk a nappaliba. Az 55 col manapság a minimum, így innen felfelé visz az út, igénytől és a rendelkezésre álló anyagi háttértől függetlenül. Persze, sokan más gyártókra esküdnek, ha OLED-ről van szó, de ebben a szegmensben a Sony-nak sincs miért szégyenkeznie, sőt az új széria lényegében emeli a megszokott tétet, hogy a felsőbb árkategóriában kínáljon valódi minőséget.

sony-bravia-xr55a90ja-pcguru-1.jpg

Lapos és látványos

A dobozból kivéve picivel több mint 4 centi (83 colnál 5) mélységű tévé még állvánnyal, lábakkal együtt is mindössze 31-42 centi helyet foglal a mérettől függően, avagy, ha úgy döntenénk, hogy szekrényre állítjuk, a mélységével biztosan nem lesz gondunk. Az bekábelezés elrendezésével már annál inkább. Merthogy az új Bravia egyfelől dizájn TV, így műanyag lapok takarják a csatlakozási lehetőségeket, sőt még az áramellátást is, ezeket pedig csak le kell pattintani, majd bármikor vissza is helyezhetők. Mindez alapvetően teljesen jó, bár nem szívesen pattintgatom a hátlapot, ha nem muszáj, viszont, ha valaki nem a falra szereli a TV-t, a kábelekkel már meggyűlhet a gondja. Merthogy a modell alsó részén lehet bedugni az eszközöket, és egy-egy monitorhoz hasonlóan, függőlegesen bemélyesztve a hátlapba, ami kicsit körülményesebbé teszi a dolgot. Ami másik szívfájdalom: jó lenne, ha sikerülne átállni a HDMI 2.1-re, mert a négy csatlakozóból ez jelenleg csak kettőnél sikerült.

sony-bravia-xr55a90ja-pcguru-2.jpg

Ettől függetlenül, ha minden a helyén, ez már kevésbé fog bárkit is zavarni. A Sony Bravia XR55A90JA nagyon jól néz ki, modern és letisztult külsejével passzol egy mai ház belső teréhez, ráadásul tudásában is képes felvenni a versenyt a legtöbb gyártó hasonszőrű készülékeivel. Amellett, hogy egy rendkívül fejlett processzor felel a gépet hajtó mesterséges intelligenciáért, a feketék OLED-re jellemzően szépek és valóban feketék, sőt a Sony új megoldásának hála a fehérek is szépek, ezzel együtt a színárnyalatok is még élethűbbek, még változatosabbak, mint korábban. A HDR10-zel a 4K-s látványvilággal eleve nincs gond, avagy UHD BD-ről filmezés vagy újgenerációs játék esetében is remekel a kijelző, sőt még az Atmos hangzás is elég kellemes, ha nem teszünk extra hangrendszert a TV mellé. Persze, a legjobb egy külön rendszer, de ha nem olyan hatalmas szobába kerül az új Bravia, magában is megbirkózik a feladattal, a készülék aljától nyomva a mélyeket, szinte a teljes kijelzővel szolgáltatva a többi hangot, aminek hála még akár centerré is válhat, ha később mégis beruháznánk egy extra hangrendszerre.

sony-bravia-xr55a90ja-pcguru-3.jpg

Egy új moziélmény

Ami nagyon meglepett, méghozzá pozitív értelemben, az a régebbi formátumok és a gyengébb felbontás feljavítása. A Lostot nézve (egy LG Ledről váltva) sokkal élethűbbé és részletesebbé vált a látvány, ami szinte példaértékű az alacsonyabb felbontású tartalmak feljavítását tekintve. Egy UHD film vagy egy PS5-ös játék (pl. az új Ratchet & Clank, aminél minden még látványosabb és még részletesebb) erre a TV-re lett kitalálva, így a házimozizás és a gaming minőségére nem lehet panasz. Amire már talán inkább, az a tükröződés, ami most mintha erősebb lenne, mint a tavaly tesztelt TV-nél, sőt kifejezetten látványos.

sony-bravia-xr55a90ja-pcguru-4.jpg

Pozitívum még a távirányító, ami használat közben halványan világít, így nehezebb elveszíteni a sötétben, illetve tökéletesen rendezett a gombok terén is, avagy néhány film után már automatikusan rááll az ujjunk a megfelelő területekre. Érdemes még kiemelni a vásárlással automatikusan járó Bravia Core használatát, ami streaming szolgáltatásként IMAX-szabványú filmek megtekintését teszi lehetővé, egészen színes, de nem annyira bő felhozatallal. Sőt, ha valaki nem beszél idegen nyelveket, annak meglehetősen csekély számú filmre van csak lehetősége, mivel majdnem mind angol nyelven érhető el, hiába láthatók a magyar címek is. Ez persze inkább extra, így nem is sorolnám a negatívumok közé, amik a tükröződés és csatlakozások terén érhetők tetten. Plusz a Sony Bravia XR55A90JA egy kicsit drága, hiszen a kisebb modellekre közel 1, míg a 83 colos már több mint 2 millió forintos árcédula került, ami nem kevés pénz. Ettől függetlenül a Google-alapú rendszer, a remek kép és hang, valamint a számos kényelmi szolgáltatás miatt ez a készülék is remek alternatíva, így a márkahű gamerek és filmrajongók számára kimondottan jó választás lehet.