pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A Samsung QLED tévéit valószínűleg senkinek sem kell már bemutatni, hiszen a gyártó az utóbbi években enyhén szólva is ráfeküdt erre a technológiára. A folyamatos fejlesztés pedig meg is hozta a gyümölcsét, avagy a nemrég nálunk jár Samsung QN90A Neo QLED TV egy olyan modell, amibe nagyon nehéz belekötni, akár filmezni, akár játszani akarunk rajta. És a tudásához képest talán még az ára sem számít olyan vészesnek.

samsung-qled-04.jpg

Környezetkímélő behemót

A Samsung QN90A a gyártó nemrég bevezetett környezetbarát csomagolásában érkezik, melyben a TV-n túl ott lapul még egy használati utasítás és egy távirányító is. Maga az összeszerelés nem nagy kaland, igazából csak nyolc csavart kell behajtanunk a helyére, és már meg is vagyunk, azonban a képernyő puszta méretei (és értéke) miatt így is érdemes lehet egy barátunk segítségét kérni a beüzemeléshez, főleg akkor, ha nincs a sebészeket is megszégyenítően stabil kezünk.

A gyártó már az idei TV-i bemutatásánál is igyekezett kihangsúlyozni, hogy az egyes modellek igazán elegáns és letisztult dizájnt kapnak majd, ezt pedig sikerült valóra is váltaniuk. A QN90A minimális kávával és roppant vékony képernyővel érkezik, kialakítása pedig minimalista, de ugyanakkor kifejezetten előkelő. A TV épp ezért bárhová tehető a szobába, hiszen remekül beleillik a legtöbb környezetbe, már persze, ha van neki elegendő hely, hiszen már a nálunk járt 55 colos példány is elég méretesnek mondható, és a QN90A elérhető ennél sokkal nagyobb képátlókkal is.

samsung-qled-03.jpg

Nem sötét az, csak rossz a kijelző

A Samsung mérnökei azonban nemcsak a 2021-es TV-k külsején, hanem azok belsején is alakítottak, így a QN90A egy sor hasznos funkcióval is fel van vértezve. Az idei modellek például vadonatúj Mini LED technológiával érkeznek, aminek hála a képek élesebbek és részletesebbek, de a felskálázás is javult, így a 4K-s kijelzőn az alacsonyabb felbontású tartalmakat is jobban tudjuk élvezni. A TV képernyője ráadásul nem is nagyon tükröződik, így a napfény vagy a mesterséges megvilágítás sem zavaró filmezés közben, ami szintén nagy bónusz lehet.

Az pedig külön öröm, hogy a gyártó a játékosokra is gondolt, a QN90A ugyanis 100 Hz-es képfrissítéssel és AMD FreeSync Premium Pro támogatással érkezik, ami miatt az újgenerációs konzolok mellé is ideális választás lehet. A TV továbbá kapott egy komplett játékos menüsort is, melynek segítségével állíthatunk a képarányon (bár a 21:9-es megoldás egy 16:9-es kijelzőn azért továbbra is elég esetlenül fest), a kijelző pontos méretein és még sok más apróságon, már amennyiben kedvünk támadna ilyesmihez.

samsung-qled-01.jpg

Mi a teszt során épp ezért a különböző filmek és sorozatok mellett egy Xbox Series X-t is rászabadítottunk a TV-re, a tapasztalataink pedig mindkét esetben pozitívak voltak. A különféle filmek és sorozatok például bámulatosan szépen néznek ki a QN90A-n, legyen szó akár a Love, Death & Robots második évadáról, akár a Godzilla – A szörnyek királya hatalmas szörnyeiről. Apró érdekesség (amit a Samsung munkatársai árultak el nekünk), hogy a mini LED technológiának hála a TV-n még a Trónok Harcának hírhedten sötét deresi csatája is egész élvezhetően néz ki, ami abszolút igaz, de azért már most figyelmeztetnénk mindenkit, hogy a nyolcadik évad összes többi hibáját a QN90A sem tudja javítani.

samsung-qled-05.jpg

Ha pedig meguntuk a filmezést, bármikor válthatunk játékra is, hiszen a TV itt is szépen megállja a helyét. A kijelzőn valami félelmetesen jól mutatnak az olyan címek, mint a Control vagy a Dirt 5, míg a 100 Hz-es képfrissítésnek hála az olyan pörgősebb játékokba is belevághatunk, mint az FPS Boosttal frissen megtámogatott Titanfall 2.

Mindehhez pedig azt is érdemes hozzávenni, hogy a QN90A kifejezetten jól szól, főleg akkor, ha egy soundbart is beszerzünk hozzá. Ráadásul a Samsung ezen a téren is bevetett pár trükköt: a készülék például folyamatosan követi az egyes zajforrások elhelyezkedését egy jeleneten belül, valamint automatikusan megemeli a hangerejét, ha külső zajt észlel. Utóbbi megoldás pedig enyhén szólva is jól tud jönni, ha mondjuk, az alattunk húzódó pincehelyiségben már november óta folyamatosan flexelnek az urak.

samsung-qled-02.jpg

Arany TV arany árban?

Mindent összevetve a Samsung QN90A Neo QLED TV-je valóban egy felsőkategóriás modell, ami nagyszerű választás lehet, akár filmezésre, akár játékra keresünk magunknak egy új kijelzőt. A kialakítása egyszerű, de elegáns, a képe és a hangzása pedig több mint meggyőző, arról nem is beszélve, hogy 100 Hz-es képfrissítésével és AMD FreeSync támogatásával az újgenerációs konzolok erejét is elég jól ki tudja használni. Épp ezért egyedül az ára jelenthet némi visszatartó erőt, hiszen hazánkban nagyjából 550-600 ezer forint környékén kapható a QN90A, ami elsőre egy nagyon komoly összeg, de ezért a tudásért, ahogy a bevezetőben is pedzegettük már, végső soron egy korrekt ár.