pcguru-ajanlott3590x150.jpg

Az a helyzet, hogy manapság már elkél a családban egy jó minőségű, igazán szép képet adó tévé, hiszen a streaming szolgáltatások térhódításával az ember a filmek és a sorozatok világába is napi szinten belecsöppenhet, természetesen a YouTube, Twitch, sport-applikációk, és egyéb néznivalók mellett. Jómagam rendre azon kapom magam, hogy PC, vagy laptop helyett már a tévén nézek meg új videókat, ami egyrészt bizonyítja, hogy mennyire kényelmes manapság akár a kedvenc youtubereidet is otthoni, általános nézni, másrészt alátámasztja azt a tényt, amit már többen is több éve hangoztatnak: a hagyományos televíziózásnak vége. Ez a korszak leáldozott. 4k-ra is képes streaming platformok vették át a helyét, ahol immár sokkal több és sokkal érdekesebb műsort találhatsz. Persze a videójátékokról sem szabad megfeledkezni, hiszen egy drágább tévén sokkal jobban átjön egy játék részletgazdag látványvilága, vagy éppen szemet gyönyörködtető grafikai beállításainak eredménye. Nemrég épp a God of War Ragnarök kapcsán merengtem el azon, hogy mennyivel durvábban nézhetne ki Kratos és Atreus kalandja, ha egy olyan tévén próbálnám ki, ami kifejezetten a játékosoknak készült, viszont nem biztos, hogy saját zsebből csak úgy megengedhetném magamnak a beszerzését. A Sony, úgy tűnik, meghallgatta óhajom, ugyanis tesztelésre küldött hozzám egy 106 cm-es (42") BRAVIA XR A90K-t.

sony-a90k1.jpg

Miután felcipeltem a dobozt a negyedikre, neki is álltam az összeszerelésnek. Kialakítása kifejezetten modern, az állványok a készülék két oldalán helyezkednek el, így középre épp befér egy soundbar. A kábelekkel sem kell sokat vesződni, hiszen hátul szépen el lehet őket vezetni. Ami rögtön feltűnt, az egy speciális, alumíniumból készült, háttérvilágítással is ellátott távirányító volt, ami egyébként praktikus, ha éjszaka vagy gyenge fényviszonyok között tévézik-játszik az ember – ettől függetlenül, egy hagyományos távirányító is helyet kapott a dobozban. Ami a csatlakozókat illeti, a hátoldalon 4 HDMI portot kapsz, amelyek közül kettő HDMI 2.0, a másik kettő pedig HDMI 2.1, ami azt jelenti, hogy támogatva van a 4k/120Hz, a VRR, és az ALLM is elérhető. Ezek közül csak az egyik HDMI eARC-képes, amit akkor érdemes használni, ha kompatibilis soundbar-t csatlakoztatsz. Hátul akad még egy digitális optikai kimenet és több USB-port is.

A Cognitive Processor XR technológia már néhány éve elstartolt a Sonynál, és most a második fázisba lépett, úgyhogy némi finomítást eszközöltek rajta. A lényege, hogy úgy adja vissza a nézett tartalmat, ahogyan az ember lát és hall, vagyis a rendszernek ki kell dolgoznia, hogy természetes körülmények között mire fókuszálnál a képernyőn, hová esik a fókuszpont. Emiatt a Cognitive Processor XR az egyes képelemek keresztelemzésével mindegyik részt integrálja, és úgy módosítja, hogy a lehető legtöbb mélységet és valósághű részletet meg tudja jeleníteni a képen, beleértve a fekete és a szürke árnyalatait is. A hőmérséklet-eloszlás emellett abban segít, hogy a képernyő véletlenül se égjen be. Figyeli a hőmérsékletet, és ha a képernyő egy része túlságosan felmelegszik, akkor a védelme érdekében kissé csökkenti a fényerőt.

A BRAVIA XR A90K támogatja a Dolby Vision-t, és a 4k tartalmak tényleg nagyon élesek, élethűek és természetesnek hatnak. A tévé szépen felskálázza az 1080p-s videókat vagy műsorokat is, és nem állnak messze attól, amit a 4k tartalmakkal kapsz, szóval ebből a szempontból mindenképp jár a piros pont a Sonynak. Az élénk színábrázolás nagyon meg tudja dobni az élményt, de a sötétebb részeket, és eleve a fekete színt is nagyszerűen kezeli a készülék. Fényerő tekintetében azért a nagyobb méretű OLED-ekkel persze nehezen száll versenybe. A kisebb képernyőméret miatt az A90K-nál a pixelsűrűség is magasabb, de ez a méreteiből adódik. A tükröződés egy világosabb (már amennyire a borongós novemberi időjárást világosnak lehet nevezni) szobában minimális, de az A90K egy sötétebb helységben abszolút jól teljesít.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Következzen a hangzás. Ebben az Acoustic Surface Audio+ technológia jeleskedik. Aktuátorok segítségével a tévé lényegében hangszóróvá alakítja a képernyőt, ezzel pedig a hang a jobb elmerülés és a valósághűbb hangzás érdekében követni tudja a képernyőn lévő mozgást. Középen még egy mélynyomó is helyet kapott, ami felerősíti a basszust, így az élmény még nagyobb. Az XR Surround technológia a térhatású hangzást segíti, bár a különálló hangszórókat nyilván nem tudja tökéletesen helyettesíteni, de a Dolby Atmos szerencsére támogatva van. PS5-tel teszteltem a tévét, ami azért is ideális, mert indításkor a PS5 automatikusan felismeri az egyes BRAVIA XR modelleket, és ennek megfelelően kiválasztja a tévének legmegfelelőbb HDR-beállítást – ebben az Auto HDR Tone Mapping funkció is segít. Jópofa, hogy az A90K érzékeli, hogy éppen játék vagy film pörög, és ennek megfelelően képes váltani Játék-, IMAX-, Netflix- vagy Normál módba.

A HDMI 2.1-gyel kompatibilis játékoknál akár a 4k + 120 képkocka/mp sebességet is elérheted, és a kifinomult színvisszaadás és a sötét jelenetek minőségi kezelése miatt valóban fantasztikusan néz ki a végeredmény. A Dolby Vision játékmód teszi a dolgát, a válaszidő 0,1 ms, az input lag, azaz a bemeneti késleltetés pedig 8,5 ms, ami PS5-nél abszolút korrekt, de sajnos az Xbox Series X és Xbox Series S konzolok felhasználói nem tudják kihasználni a Dolby Vision játékmódot – nekik a bemeneti késleltetés nagyjából 21 ms, ami viszont mát elég sok.

A Sony BRAVIA XR A90K tökéletes választás lehet, ha egy kisebb OLED tévét keresel, amely méretei ellenére vizuálisan és akusztikailag is fantasztikus teljesítményt nyújt. Hálószobába például teljesen ideális, pláne akkor, ha van mellé otthon egy PS5 is, hiszen úgy a gaming élmény 100%-os lehet. Xbox mellé viszont már nem tudnám jó szívvel ajánlani, és egy kicsit az árazása miatt is húzom a számat, de ez már pénztárcafüggő. Ha a nappaliba nem is, egy kisebb szobába bármikor szívesen odatenném a PS5 mellé.