pcguru-ajanlott3590x150.jpg

Sokaknak valószínűleg nem kell bemutatni a HORI-t, hiszen a cég a három nagy gyártó konzoljaihoz már több évtizede készít különböző kiegészítőket  a kontrollerektől és tokoktól kezdve a fejhallgatókon át egészen a hordtáskákig. Különösen méretes és változatos a Nintendo Switch-es termékpalettája, melyben mindenki garantáltan megtalálja a számára megfelelő kialakítású és stílusú darabot, ezek sora pedig nemrég még tovább bővült. Megérkezett ugyanis a HORI Split Pad Compact is, szürke-sárga, vöröses, valamint a Pokémon-rajongók örömére Pikachu-Mimikyu és Gengar kivitelben, melyből nekünk utóbbit volt szerencsénk kipróbálni.

A gyári Joy-Con kontrollereket ugyan a maguk módján elképesztően élvezetes használni, de azért közel sem tökéletesek. Ezzel kapcsolatban kitérhetnénk a driftelési problémákra vagy akár méretükre is, hiszen egy valamivel nagyobb, medvemancsú játékos kezében könnyedén elvesznek a kis vezérlők. Persze szinte lehetetlen minden igénynek megfelelni, azonban szerencsére rengeteg alternatíva közül válogathatunk, melyre remek példa a Split Pad Compact. A Split Pad Pro után, nevéhez hűen, a HORI új kontrollere jóval kompaktabb kialakítást kapott, aminek köszönhetően nemcsak kevesebb helyet foglal, de tenyerünkbe is jobban belesimul.

Méretüket tekintve a kontrollerek egyenként nagyjából másfél Joy-Con szélességűek és két Joy-Con vastagságúak, ezzel a mértékű "hízással" pedig már egy szokványosnál nagyobb kézben is kényelmesebben elférnek, anélkül, hogy közben ormótlannak érződnének. A Joy-Conok kissé csapott kialakításával ellentétben a Split Pad Compact alakja jóval ergonomikusabb, hátul az ujjakhoz remekül igazodó mélyedésekkel és dombocskákkal. Hátoldala ráadásul egy kellemes, leginkább a fűrészporos tapétára emlékeztető finom textúrát is kapott, amivel nemcsak a tapintása jobb, de nehezebben csúszik ki kezünkből.

A kiosztás alapjaiban ugyanaz maradt, azzal a különbséggel, hogy a hátsó markolatokra extraként kaptunk még egy-egy szabadon programozható gombot, valamint Turbo funkciót is, amivel kvázi egyetlen lenyomással kiválthatjuk egy adott gomb sorozatos püfölését. A gyári Joy-Conokhoz képest a gombok a Select és Start kivételével kicsit jobban kiugranak, így egyszerűbb és kényelmesebb a lenyomásuk, valamint a némileg nagyobb, lapos és textúrázott tetejű analóg karok használata is sokkal élvezetesebb, ami a külön gombok helyett egyetlen keresztben egyesített D-padról is elmondható. A kontrollerek belső felükre egy-egy apró kis lábat is kaptak, ami használat közben szerencsére nem zavaró, viszont remekül kitámasztja a konzolt, ha esetleg két meccs között letennénk az asztalra. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Fontos azonban megemlíteni pár tényezőt, amik nevezhetők kompromisszumnak, de igazából játékstílustól függően jelentéktelen apróságok is lehetnek. A Split Pad Pro ugyanis, mivel akkumulátorral nincs felszerelve, így kizárólag handheld módban, a Nintendo Switchre pattintva használható, illetve az olyan funckiók is kimaradtak belőle, mint az NFC, a HD Rumble és a giroszkóp. Összefoglalva tehát "csak" egy vezérlő, annak viszont kiváló.

A Split Pad Compact egy elképesztően kényelmes, pontos és stílusos kontroller. Amennyiben többnyire hordozható formában használod a Nintendo Switched, és nem elengedhetetlen számodra sem a giroszkóp, sem a HD Rumble, akkor ez a tökéletes választás. Remekül belepasszol az ember kezébe, a kicsivel nagyobb méret és az ujjakhoz igazodó kialakítás miatt pedig sokkal élvezetesebb használni, mint a gyári Joy-Conokat, különösen olyan FPS-eknél, mint például az Overwatch 2. A gombok és analóg karok tekintetében is nagy előrelépés a Split Pad Compact, a megjelenéséről nem is beszélve, ami mind a négy variációban remekül mutat, bár nálunk egyértelműen a Gengaros lett a kedvenc. Talán az egyetlen valódi negatívuma, hogy a mérete miatt valószínűeg egy új hordtáskát is vennünk kell mellé, amit szerencsére szintén találunk a HORI kínálatában.