pcguru-ajanlott3590x150.jpg

Március 10. minden évben különleges nap a világ legismertebb vízvezeték-szerelője és rajongói számára, méghozzá egészen egyszerű okból kifolyólag: a megfelelő formátumban – Mar10 – a karakter nevét adja ki. A nemzetközi Mario-napnak kinevezett dátum mindig remek lehetőség elővenni a videójátékos ikon egyik közkedvelt játékát, bezsákolni egy eddig kihagyott kalandját, vagy más módokon tisztelegni bajszos kedvencünk előtt. Én az alkalomra tökéletes és praktikus módon – bár kissé megkésve – a PowerA néhány, Mario-inspirálta, Nintendo Switch-kiegészítője, pontosabban egy kontroller és két tok mellett döntöttem.

Elsőként a Mario Pop Art stílusú vezeték nélküli kontrollerre vetettem rá magamat, ami a Spectra után ismerősen simult a tenyerembe. A kézre álló, kényelmes és letisztult kialakításra ezúttal sem lehetett panaszom, bár a Spectra után ez a darab kifejezetten pehelysúlyúnak érződik. Tapintása abszolút kellemes, látvány tekintetében pedig igazi Mario-rajongóknak való, fehér-kék átmenetes alapon, bal oldalt vidáman vigyorgó hősünkkel, középen pedig az ikonikus power-up gombával. Ezt az összeállítást a hátsó gombok és az analóg karok aljának sárga színe teszi még élénkebbé. A kontroller a mellékelt három méteres kábellel csatlakoztatható a dokkoló egyik USB-A bemenetén keresztül a konzolhoz, ami egyúttal az áramellátásáról is gondoskodik, így plusz elemekre vagy az akkumulátor töltögetésére nem szorulunk rá.

Ellenben ebből adódóan közvetlenül a Nintendo Switch USB-C portjához nem csatlakoztatható, útitársnak tehát nem a legjobb választás, viszont otthoni játékra tökéletesen megfelel. A megszokott gombkiosztáson felül a két markolat hátulján egy-egy extra gombot is találunk, amiket kedvünk szerint programozhatunk be. Másik pluszként, alul egy 3.5 mm jack bemenet is helyet kapott a fejhallgatónknak, bár a Nintendo Switch szerencsére már a Bluetooth füleseket is támogatja, így ez inkább csak alternatíva. A hiányosságok közé felsorolható, hogy nincs benne HD Rumble, mozgásérzékelő és az amiibo figurák beolvasásához szükséges NFC sem, azonban, ha valakinek ezek egyike sem szempont, kontrollerként egy abszolút korrekt, mutatós és praktikus darabról van szó, ráadásul roppant baráti – 27.99 dollár/~9730 Ft – árcédulával.

Hordozhatóságából adódóan a Nintendo Switch mellé nem árt rögtön a kötelező címek és egy fólia mellett egy tokra is beruházni. Ezekből ma már rengetegféle van a piacon, eltérő kialakítással, anyagból és mintázattal, de én személy szerint továbbra is a valamivel több védelmet nyújtó, kemény védőtokokra esküszöm. Nálam ráadásul idővel biztonságot nyújtó kiegészítőből kvázi "férfi retiküllé" léptek elő ezek a hordtáskák, mivel általában bőven van bennük hely a konzol és a játékkártyák mellett telefontöltőnek, külső akkumulátornak, bankkártyának, iratoknak és más apróságoknak is.

Ebből adódóan a PoweA kínálatából is két keménytokot választottam, melyek természetesen kívül-belül Mario előtt tisztelegnek. Az egyik alapszínében piros, az elején pedig a sorozatból ismerős motívumok, köztük power-upok, kockák díszelegnek, és persze maga Mario. A tok belsejében ugyanez a tematika köszön vissza, ezúttal azonban már a piros varrásoktól eltekintve fekete és szürke színvilággal. A felső részben egy zipzáros zseb kapott helyet, ami tökéletes a már korábban említett apróságok tárolására, alul pedig a konzol fészkelhet kényelmesen, praktikus mélyedésekkel a ravaszoknak. Előrelátó módon a PowerA egy külön Nintendo Switch Lite keretet is mellékelt a tokhoz, így a konzol kisebb modelljét is lötyögés nélkül szállíthatjuk és tárolhatjuk benne.

A két fedél között nyelvként ölti ki ránk a tok a játékkártyák tárolására alkalmas zsebeket, ami rögzítése és némi plusz védelem érdekében egyúttal tépőzárral a konzolra is hajtható. Kívül egy praktikus, gumi markolattal ellátott kis fülön ragadhatjuk meg a tokot, és vihetjük magunkkal könnyedén bárhová. A másik tok kialakítását tekintve gyakorlatilag egy teljesen ugyanilyen modell, csupán megjelenésében tér el. Törtfehér színű alapján egy apró, fekete Mario száguld át BIT.TRIP Runner stílusban, mindezt pedig egy lila zipzár fogja közre, sárga díszítőelemekkel. Belül ugyanez a fehér-lila összeállítás dominál, valamint a klasszikus Mario-ikonok is jelen vannak, és ehhez is jár egy praktikus Nintendo Switch Lite szűkítő.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Összességében mindkét tokkal tökéletesen meg voltam elégedve, funkcionalitásukat tekintve minden megvan bennük, amit egy Nintendo Switch-tulaj kívánhat. Kellően masszívak, minden szükséges zsebbel fel vannak szerelve, látvány terén is elragadók, a Nintendo Switch Lite szűkítőért pedig külön piros pont jár, és még az áruk is kedvező – 19.99 dollár/~6950 Ft. Amennyiben pedig tényleg csak egy plusz vezérlőre van szükségünk, akkor a Mario Pop Art kontroller szintén egy praktikus és pénztárcabarát választás. Persze, ha zavar a felsorolt funkciók hiánya, vagy épp nem csak otthon használnád, akkor érdemes más alternatívát keresni.