pcguru-ajanlott3590x150.jpg

Bár maguk a konzolgyártók is igyekeznek kontrollerek és egyéb perifériák tekintetében minél több opciót kínálni a játékosoknak, sajnos ez az esetek többségében leginkább csak új színvariációk formájában csapódik le. Szerencsére más, kifejezetten kiegészítőkre specializálódott gyártók, mint például a Hori, vagy épp esetünkben a PowerA, rengeteg alternatívát nyújtanak, legyen szó egy gyári kontroller olcsóbb másáról, stílusosabb újragondolásáról, vagy akár praktikusan kiegészített változatáról. Mostani tesztünk alanya, a PowerA Spectra a Nintendo Switch Pro Controller babérjaira tör, bár felszereltségét tekintve más igényekre lett szabva.

Stílus mindenekelőtt

A Spectra már színesen csillogó dobozával felhívja magára a figyelmet, látványos otthonából kiszakítva pedig egy igazán letisztult, fekete kontroller kerül elő. Külseje első pillantásra alapjaiban megegyezik a Nintendo kontrollerével, azonban láthatóan más az anyaga, és középen sem kapott átlátszó borítást. Elöl egy kellemes tapintású, puha szilikonréteg öleli körbe a gombokat és a két analóg kart, ami jól belesimul az ember kezébe. Nagyobb igénybevételénél, mondjuk, egy tenyérizzasztóan izgalmas meccs során ugyan legapróbb ráncaink is visszaköszönhetnek rajta, azonban szerencsére a felülete rendkívül könnyen tisztítható. Ezzel szemben a hátsó oldala már matt hatású műanyag, akárcsak a vállgombok fényes, ujjlenyomatmágnes kivitelű alapja.

A legfontosabb eltérés azonban a kontroller külön csatlakoztatható vezetéke mellett a hátulján található négy plusz gomb. A két markolat kezdeténél elhelyezett AGR és AGL gombokhoz szükség esetén egy-egy extra funkció rendelhető, vagy egyszerűen már meglévő is, ha onnan netán gyorsabban és kényelmesebben elérnénk. A maradék két gomb egyike a kiosztás átprogramozására szolgál, míg a másik a LED fényeket vezérli, mert bizony a komor külső ellenére a Spectra egy igazán színes egyéniség.

Színorgia

A kontroller nyolc választható színben képes pompázni az oldalán végigfutó, valamint az analóg karok, a D-pad és a jobb szélső gombok körüli fénycsíkokkal. A másik apró, de elég fontos plusz az alján elhelyezett 3,5 mm-es audio jack bemenet, amivel fejhallgatót is csatlakoztathatunk hozzá, ez pedig a Nintendo Switch Pro Controller esetében például kimaradt. Ellenben a hiányosságok terén a Spectra nem támogatja a HD Rumble funkciót, nincs benne mozgásérzékelő, és az amiibo figurák beolvasására szolgáló NFC sem.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Vezetékes kialakításából adódóan a Spectra elemeket és akkumulátort nem igényel, viszont kizárólag a dokkolón keresztül csatlakoztatható, így alapvetően otthoni használatra készült, azonban a mellékelt vastag szövet borítású, három méteres kábellel a távolság sem jelent problémát.

Hű társ otthonra

A PowerA Spectra egy remekül kézreálló, és anyaghasználat tekintetében is többnyire kellemes kontroller. Gombjai, ravaszai, a D-pad és a két analóg kar egyaránt kiválóan működnek, a LED-es világítás pedig nemcsak stílusossá teszi, de az éjszakába nyúló kalandozásoknál is kapóra jöhet. Ugyan a HD Rumble, az NFC és a mozgásérzékelő hiánya, valamint a dokkolóhoz kötött használat fájó pont lehet azoknak, akiknek pont erre lenne igénye, de mondjuk, eleve nem ők a célközönség. A Spectra egy „hagyományos” kontroller, kifejezetten otthoni használatra, ami bőven pótolja hiányosságait testreszabhatóságával, ergonomikus kialakításával, plusz gombjaival és jack bemenetével, no meg persze parádés színvilágával. A PowerA honlapján ráadásul 34,99 dolláros, vagyis körülbelül 10-11 ezer forintos árcédulával szerepel, ami igazán kedvező, főleg a Nintendo Switch Pro Controller itthoni 23-24 ezres árához képest.