pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A PowerA Fusion Pro 2 meglepően megnyerő külsővel érkezik. Doboza, hordtáskája alapján abszolút a prémium kategóriába soroljuk magunkban a terméket. Az Elite 1-2 vásárlásban (és adott esetben javíttatásban) megfáradt játékosoknak is alternatívát kínálhat, de ne szaladjunk ennyire előre.

powera-x-fusion-2-pro-wired-controller-pcguru-1.jpg

Lássuk melyek a legfőbb, kiemelendő hardveres tulajdonságai. A PowerA Fusion Pro 2 alapvetően már a Series-sorozathoz készült, így van share gomb az előlapon. A kütyüt kézbe véve a súlyon is flesselünk egyet. Hát nem egy játékszer benyomását kelti az irányító, az már biztos. A beállítási lehetőségek tárháza széles. Például a faceplate lepattintásával fehérre válthatjuk az alapvető fekete előlapot, de ilyenkor tudunk a homorú analóg kar helyett domborút is cserélni, ha arra lenne szükségünk. Az előlapon állíthatjuk a mikrofonos headset hangerejét, a hátlap pedig újabb izgalmas részleteket tartogat. 

powera-x-fusion-2-pro-wired-controller-pcguru-2.jpg

Hátul találunk két csúszó kapcsolót, amivel a triggerek lenyomási keménységét állíthatjuk. A triggerek persze a Sony PlayStation 5 DualSense haptikus rendszerét még ezzel együtt sem képesek lepipálni, de az alap feedback működik például a Forza Horizon 4 játékmenetében is. Aztán hátra be lehet pattintani egy négykaros programozható kar-rendszert, amely versenyjátékoknál, FPS-eknél lehet segítségünkre. Ha nem él az ember ilyesmi hóbortokkal, akkor érdemes kiszedni ezt a modult, mert lehet, jobban zavar, mint amennyi hasznát vesszük. Ezeknek a holtjátéka amúgy pont jól el van találva, az Elite kontrollerektől kicsit nehezebb őket benyomni.

powera-x-fusion-2-pro-wired-controller-pcguru-3.jpg

A modularitás jó dolog, és ilyen téren a PowerA eszköze nem szégyenkezhet. Bár láttunk már ennél több variálási lehetőséget, a teszt során bőven meg voltam elégedve a Fusion Pro 2 opcióival. Sőt, igazából az egész gyártási minőség, kézreállás, tapadás, és lenyomási karakterisztika minden-minden téren nagyon jó benyomást gyakorolt rám. A D-pad feszessége parádés, játék közben pontosan lehet vele inputokat beadni, például bunyós anyagok közben. (Tudom, vegyek arcade sticket, de ha nem akarok, akkor mi van?) Az analóg karok is jól működnek, de a sapka levételénél az látszik, hogy feltételezhetően ugyanaz az elem van beforrasztva a hordozóra, amit az összes többi kontrollernél is használnak. A hosszú távú megbízhatóságot ennyi idő alatt nem lehet felmérni, de már az is valami, hogy két hét során semmi problémát nem tapasztaltam, ragadásnak, kattogásnak, használati kopásnak nyoma sincs. Pedig a Sega olimpiai gyűjteményét is ezzel a kontrollerrel nyomtam – gondolhatjátok, hogy kapta az ívet szegényke. A gombok lenyomási karaktere tetszetős, a keményre feszített triggerekkel öröm volt mind a lövöldözés mind pedig a gázpedál veretése. 

powera-x-fusion-2-pro-wired-controller-pcguru-4.jpg

Anyaghasználat terén viszont van egy apróbb megfigyelésem. A matt, selymes burkolat és a fényes elemek prémium küllemet adnak kontrollernek, de 10 perc asztalon ácsingózás után már vonzzák a port, fél perc játék után az ujjlenyomatot. Kíváncsi leszek, hogy a gumis markolatok meddig bírják. Egyrészt nyáron, harminc fokos lakásban a hivatalos kontrollereken is megmakkan a gumi, másrészt pedig a zsíros, izzadó kézből a tapadó réteg ügyesen gyűjti a mindenféle koszt. Szóval nem árt, ha valamilyen kímélő törlőkendővel néha áttörölgeti az ember, pláne, ha a haverokhoz is ezzel megy át az esti Mortal-meccsekhez. Ha szabad még kukacoskodni, egyetlen sötét pontot érzek még a kontrollerrel kapcsolatban. Jelesül, hogy vezetékes. Értem, hogy ez termékpozícionálás, ár, berendezés, vérmérséklet, ízlés és hasonló dolgok szempontjából sokféleképp megközelíthető a kérdés, de személy szerint már elmaradottnak érzem a megoldást, ami persze a termék nevében is benne van, így az csap le rá, akit ez nem zavar. A késleltetés amúgy már a wireless eszközöknél sem szokott érezhető lenni. Viszont a kivitelezés teljesen korrekt – az USB-C végű kábel csatlakozója süllyesztett, tehát, ha nyíró irányú erőhatás éri a kábelvéget, akkor a szerkezet védve van a kitöréstől. És még egy apróság – a vezetéknek köszönhetően adott időnként nem kell töltögetni a telepeket.

A Fusion Pro 2 tehát egy jól eltalált, a professzionális irány felé hajló eszköz. Ha nem zavar, ha egy kontroller vezetékes, akkor egy ár-érték arányban (90 dolcsi, nagyjából 26 ezer forint) kiváló perifériával lehetsz gazdagabb, ami egy picit többet is tud adni, mint a gyári megoldások.