Az olimpiai átiratok utoljára talán a nyolcvanas-kilecvenes években csengtek jól, ahol botkormány-gyilkos rángatózásokkal, gombpürésítő játékmechanikák tömkelegével rukkoltak elő a fejlesztők. Egy ideje a Sega kezében van a licenc, és annyira nem is sáfárkodtak rosszul ezzel a témával. Bár a komolyabb, 2012-es londoni szeánsz megjátékosítása talán nem jutott túl magas minőségi szintre, a Mario & Sonic szereplésével készült, arcade-esre és nintendósra vett megjelenések egy fokkal befogadhatóbbak voltak a könnyed megközelítésük miatt. Egy gond azonban ezekkel is volt. Sekélységük és egyszerűségük miatt csak ideig-óráig képesek szórakoztatni. Én majdnem el is felejtettem, hogy egyszer jártam már Tokióban a Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 játékban, de az másfél évvel ezelőtt volt.

A feledhető összkép ellen a most megjelent, végtelen hosszú nevű Olympic Games Tokyo 2020 – The Official Video Game játék sem tesz sokat, viszont a mostani koncepció eldobja a népszerű kabalákat. Helyette saját avatárokat hoz be a képbe, játékmechanikák terén valahova a szórakoztató árcade-es megoldások és a komolyabb megközelítés közé helyezi a hangsúlyt, a játéktermekből érkező lazaság pedig jól is áll a programnak. Jópofa karaktereket generálhatunk, melyek öltöztetésében olyan botrányosan marha dolgokat is összehozhatunk, mint a lovagi páncélban kosarazó pocakos hős, a vizet magába szívó Sonic plüss ruhás úszó, vagy az úszószemüvegben bokszoló félnótás. Ez persze tényleg mókás dolog, ráadásul a folyamatosan beszerzett, játékon belüli valutával egész sok mindent megnyitogathatunk, hogy karakterünket mindig valami bohókás jelmezbe öltöztethessük.

A kampány amúgy olyan, hogy kiválasztunk a 20 lehetséges sport közül egyet, majd fokozatosan nehezedő kihívás mellett a kvalifikációtól az olimpiáig visszük a játékot. A 20 sportot keverhetjük is medley számokban, és természetesen van lehetőség gyakorolni is. A megnyitható kusztomizációs lehetőségek mellett, ahogy haladunk előre a különböző sportokban, egyre több tippet kapunk, így jöhetünk rá az egyes szimpla mechanikákban rejlő lehetőségekre. Sajnos ezek azonban eléggé egyenetlen komplexitással bírnak. A foci meg a kosár nekem például tökre tetszett – én az NBA2K-sorozathoz már hurkalé vagyok, ezzel az egyszerű kosarazgatással viszont simán elpötyögtem. Ugyanakkor a rögbi meg például ehhez képest is túlságosan primitív játékmenetet kapott, buta AI ellenfelekkel. A többi szám is vagy célba talál vagy nem. Egyik-másik sportág tök érdekes ügyességi játékmenettel társul, máshol marad a régi iskolából tanult analóg kar-cibálás meg a gombnyomkodás ész nélkül.

Pár héttel az olimpia előtt még nem sok játékos lézeng az online lobbikban, de ha összejön a játék, akkor egész jókat lehet multizni ismeretlenekkel is. Eskü, még bajtársiasságot is véltem egyik-másik játékos páromban felfedezni, ami totál random figurák esetében ritkaságszámba megy. A 20 játék kicsit szét tartja a multiban összeverődött népeket, ezért, mint egy tévéadó esetében, idő szerint, háromfelé osztva mennek a versenyszámok. Értitek, mintha három sportcsatorna műsorához kellene igazodni.

A játék látványa nem túl erős, de a távolsági képek és az olimpiai helyszínek jól festenek. Néha tényleg olyan érzésünk van, mintha egy magasabb felbontásba húzott Xbox 360-játékkal nyomulnánk. A felhasználói felület viszont iszonyat gondosan van összerakva. Tudom, ez nem ad sokat a játékélményhez, de műszaki emberként tetszett az átgondoltsága és az UX elemek korrekt dizájnja. Licencelt muzsikák nincsenek, egy ilyen játékhoz jó lett volna egy csokornyi dalt összeválogatni, de a streamek világában valószínű jobb nem is áhítozni ilyesmik után.

Mielőtt befutok a finishbe, összefoglalom a mondókát. Az Olympic Games Tokyo 2020 – The Official Video Game egy teljesen közepes, attól talán picit jobb sportjáték-gyűjtemény, ami részben partijáték akar lenni, részben pedig komolyra fogja az olimpiai figurát. Lehet, jobban jártok a Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020-val, ami két éve jelent meg – viszont, ahogy azt elfelejtettük, úgy ezt a címet is garantáltan el fogjuk, miután lecseng az olimpia-mánia…