pcguru-ajanlott3590x150.jpg

Manapság már a legtöbb gaming headset rendelkezik mikrofonnal, ami tök jól jön, ha mondjuk, a haverokkal akarsz kommunikálni egy Call of Duty: Modern Warfare 2 meccs közben, vagy csak 100%-ban szeretnéd kiélvezni a God of War Ragnarök audio oldalát. De mi van akkor, ha az ember másra is használna mikrofont? Például műsorok, podcastek, professzionális videók narrációjának rögzítésére. Ilyenkor jön a képbe egy asztali mikrofon beszerzése. Nálam erre eddig egy Razer Seiren Mini volt használatban (és tökéletesen meg is felelt a célra), azonban most kipróbálhattam a HyperX SoloCast mikrofonját is, és pozitívan csalódtam.

A HyperX már jóideje kínál olyan lehetőségeket, amelyekkel az emberek kényelmesen beszélgethetnek egymással az interneten: a cég számos gaming headsettől kezdve a Quadcast mikrofonokig széles palettát kínál az eszközökben. Manapság mindenkinek, még a nagymuternak is szüksége van otthon mikrofonra, ezért fontos, hogy legyen valami, amit egyszerűen csak bedughatsz, és nem kell vele külön bütykölni. Ebben az esetben jöhet jól a HyperX SoloCast, egy kompakt kardioid mikrofon, amely elsősorban azokat a felhasználókat célozza, akik nem akarnak extra funkciókat, csupán tiszta hangot és gyors összeszerelést.

Egy dolog jellemzi tökéletesen a HyperX SoloCastot, és az az egyszerűség. Ezt a mikrofont az alapoktól kezdve úgy tervezték, hogy a lehető legkevésbé legyen útban, felesleges kábel-dzsungel nélkül, és csak a megfelelő hely megtalálása jelenthet némi kihívást az asztalon. Szimpla USB-mikrofon, a tetején némító funkcióval, és lényegében ennyi az egész. Nincs hangerőszabályzó, és még a HyperX NGenuity alkalmazást sem támogatja. A HyperX SoloCastot úgy alkották meg, hogy egyszerűen csak tegye a dolgát: csatlakoztasd, tedd magad elé, és máris készen áll a használatra. Kompakt, alig 13 cm hosszú, de 260 grammos súlya miatt elég masszívnak érződik, szóval akár egy hátizsákba is bedobhatod, nem lesz semmi baja. Míg maga a mikrofon szilárdnak tűnik, ugyanez nem mondható el az állványáról. A HyperX SoloCast egy meglehetősen gyenge műanyag állvánnyal rendelkezik, amelynek tartó-része a mikrofont közvetlenül a logó alatt öleli körül, és a kelleténél talán egy kicsit jobban hajlik – nagyon nem is mertem feszegetni.

Persze, ha csak simán elhelyezed az asztalon, valami fix ponton, akkor nincs vele probléma. A SoloCast a koncerteken, vagy tehetségkutatókban alkalmazott kézi mikrofonokhoz hasonlóan kardioid pólusú, ami azt jelenti, hogy a lehető leghatékonyabban veszi fel az elölről és mellőle érkező hangokat. Érdemes minél közelebb húzódni hozzá, mert nagyjából egy méterre tőle már a hangerő nagymértékű csökkenése és a basszus elvesztése jelentkezhet. Minél közelebb tudsz ülni hozzá, annál jobb az eredmény. Sajnos a billentyűzet hangját több próbálkozás után is rögzítette, ami egy szimpla Skype-beszélgetésnél annyira nem zavaró, de mondjuk, ha podcast-felvétel van, akkor többször kell nyúlni a némításhoz, ha az ember pötyögne is közben. Az USB-C miatt Machez, PC-hez vagy PlayStation-konzolhoz könnyedén csatlakoztatható. Más portok nincsenek rajta, így sajnos egy fejhallgatót nem tudsz csatlakoztatni hozzá. 16 bites hangfelvétel rögzítésére képes 48 kHz-es mintavételi frekvencián, aminek köszönhetően nagyrészt pontos mikrofonhangot kínál az egész vokális spektrumban. Ez azt jelenti, hogy akár nagyon mély, akár nagyon magas hangod van, nem lesz gondod azzal, hogy tisztán átjöjjön. Ha elég közel tudsz maradni, akkor nagyon tiszta hangot kapsz.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A SoloCast odatehető a polcra a Razer Seiren Mini, vagy a Blue Snowball mellé, az olcsó, korrekt USB-mikrofonok mostanra egészen felvirágzott piacán. Amellett, hogy a hangzása is ugyanolyan jó, mint a többieké, a beépített, a cucc legtetején elhelyezkedő némító-funkció megfelelő kényelmet nyújt, akár egy munkahelyi hívás vagy játék közben is. Lényegében nem kell külön gombot keresgélned, csak odanyúlsz a tetejéhez, és már le is némítottad magad. Nyilván podcastekhez is vannak nála komolyabbak (a HyperX Quadcast S és a Blue Yeti X épp ilyen), de árkategóriájában abszolút megfelelő, ha 10 és 30 ezer forint között keresgélsz.