pcguru-ajanlott590x150.jpg

A 4K terjedésével lassan talán ideje lenne, hogy búcsút vegyünk tőle, de egyelőre még nagyon úgy tűnik, hogy sokáig velünk marad az iparági sztenderdnek is tekinthető 1920×1080 képpont. Ennek többféle oka is akadhat, amiket tetszés szerint akár kombinálhatunk is. A magasabb felbontású IPS monitorok nem kifejezetten tartoznak az olcsó kategóriába; maga a rendszer nem alkalmas arra, hogy magas felbontáson megfelelő gyorsasággal dolgozzon; a lehető legmagasabb képfrissítés a prioritás, nem pedig a felbontás. Az AOC 27G2SPU az utóbbi csoportba tartozó játékosokat szólítja meg, elsősorban 165Hz-es képfrissítési rátával. Lássuk, hogyan!

Asztalra vele

Az összeszerelés szokás szerint szerszám nélkül történik. Miután a talpat egy füles csavarral rögzítettük hozzá, az oszlop egy csattintással rögzül a VESA foglalatba. Oszlopának stabilitását jellemzi, hogy a szokottnál jóval nehezebben mozdítható, bemutató videónkon úgy tűnt, hogy nem is lehet állítani. Holott a 27G2SPU esetében egy teljes magasságállítással, fordíthatósággal, billenthetőséggel és fordíthatósággal megáldott lábazatnak örvendhetünk. Az AOC dizájnja ügyesen egyensúlyoz az elegancia és a sportosság határán, a 27G2SPU is jobbára sallangmentes, mégis egyértelműen látszik rajta, hogy ki is a célközönsége. Formavilágát kicsit agresszívabb vonalvezetés jellemzi, itt-ott némi pirossal kiegészítve, a már megszokott kétujjas „csirkelábbal”.

27g2spu-01.png

A 27” képátlójú monitor három oldalt kávamentes (rejtett pereme körülbelül 4 mm), az alsó perem szükségszerűen vastagabb, illetve itt húzódik meg a beállításokhoz és kezeléshez szükséges gombsor is. Szerencsére az AOC saját szoftvere, a G-Menu elkerülhetővé teszi a gombnyomkodást, és egy egyszerű segédprogrammal minden beállítást könnyedén kezelhetünk. A joysticknak ettől függetlenül valószínűleg gazdaságossági szempontokból intettünk búcsút, ahogyan a megszokott és általam mindig kritizált 2×5 W-os „átlagos” hangrendszer helyett is csak 2×2 W jut. Ami teljesítményét tekintve egyértelműen gyengébb, hangzásában viszont már nem tudok ilyen egyértelműen állást foglalni, de az biztos, hogy a jó nem ilyen; szerencsére egy 3,5 mm jack csatlakozást azért kapunk, egy komplett, négy plusz egy (4 USB-A, egy USB-B, közülük egy töltésre is alkalmas) USB-sziget mellé.

27g2spu-02b.jpg

Ha pedig már a csatolófelületeknél járunk, nem győzzük hangsúlyozni, hogy figyeljetek oda a megfelelő kábel/port használatára, ha a legtöbbet szeretnétek kihozni a monitorotokból. Ez szintén fontos a 27G2SPU esetén, ugyanis a HDMI 1.4 portokon a képfrissítés maximális mértéke 144 Hz; a maximális 165 Hz eléréséhez a videokártyával a DisplayPort 1.2-n keresztül kell összekötni. Mondhatnánk, hogy előbbi vészmegoldásnak alkalmas, de ezt a szerepet inkább a manapság ritkaságnak számító VGA csatolófelület tölti be, szintén 144 Hz-es csúcson. Kábelt ez utóbbihoz ugyan nem kapunk, de valamiért fontosnak tarthatták a mérnökök (ha tippelnem kell, akkor feltehetően a gyorsaság érdekében a játékot agyonbutító, régi videokártyán játszó réteg kedvéért).

Lényeg a lényeg

A gyakorlati oldalon a 27G2SPU fő hívószava a 165 Hz-es képfrissítés, melyet, ha ki tudunk használni, akkor tükörsima játékélményben lehet részünk. A színhűség konfigurálás nélkül is bőven jobb, mint az átlag, és talán a gyengébb háttérvilágításnak is köszönhetően kevésbé szembetűnő a paneltechnológiára jellemző ragyogás, de határozottan jelen van, és főleg meredekebb betekintési szögeknél feltűnő. De az igazi kérdés az IPS panel teljesítménye ezen a frekvencián, mely szerencsére kifogástalannak nevezhető. Szellemképet és csóvahúzást erős kontrasztnál és erre szolgáló teszteknél ki lehet szúrni, de a gyakorlatban alig észrevehető a jelenség.

27g2spu-03.png

Mindezt a cikk írásának pillanatában nagyjából 85 ezer forintos áron tehetjük magunkévá, de ahogy a bevezetőben említettem, van olyan hazai áruház, ahol ettől jelentősen magasabb áron juthatunk hozzá, nem árt tehát nyitott szemmel járni és vásárolni. Ezen az áron viszont szinte lopás a 27G2SPU, mely ideális választás azoknak, akik a képminőség-képfrissítés-árcédula Bermuda-háromszögében keresik az ideális választottat. Ha pedig egy teljesítményben azonos, de olcsóbb, bár kevésbé felszerelt (USB-sziget nincs és fix az állvány) változatot keresel, akkor a 27G2USPAE típus után érdeklődj.