Hála az égnek nemcsak kezdünk visszajönni a Covid-lezárásokból és visszafogott utazási szokásokból, de úgy tűnik, hogy ha valaki komoly bejelentenivalóval rendelkezik, akkor ezt az eseményt igyekszik a lehető legizgalmasabb és leglátványosabb formában megtenni. Kiváló példa erre a Philips október 20.-ai rendezvénye, amelyre Párizsban került sor, és amire egy egészen nagy létszámú, 6 fős különítmény érkezett Magyarországról, méghozzá a legkülönbözőbb médiatípusokkal és munkatársakkal. A korai érkezést követően a Philips még mindig nem árult el semmit, így délutánt-estét a hotelben vártuk, miközben én például az AOC-ágon belül vártam valami újabb gamer vonalat, akár a monitoroktól részben elrugaszkodva (AOC Deck, jöhet legközelebb?). A bejelentés annyira titkos volt, hogy még azt sem lehetett tudni, hol kerül sor rá. Végül a programnak megfelelően érkezett a csapatért a busz, ami meg sem állt az 1995-ben épült Stade de France-ig.

Bajnokoknak

Mondanom sem kell, igencsak meglepődtünk (mind, kivétel nélkül), mikor a színekben és fényekben pompázó, két év múlva a nyári olimpiai játékok nyitó- és záróünnepségének is helyet biztosító stadionnál kötöttünk ki, ahol aztán szárazjég és némi víz, energiaital társaságában a mélygarázsból vezettek át minket az öltözőn, majd pár lépcsőn át a pályáig, ahonnan felfelé vezetett az út, hogy némi rövid lazulást követően egy előadás során ismerjük meg az új gamer családot. 

Az est Sylvia Gathoni, avagy QueenArrow videójával kezdődött. A 24 éves esportoló Afrikából jutott el idáig, és itt már előkerültek az első kapcsolódási pontok a gamer család és a stadion között, ám mielőtt bárki félreértené a dolgot, szó sincs arról, hogy megint az esport került a célkeresztbe, hiszen az Evnia ennél sokkal többről szól, avagy a határok nélküli játékról.

Ehhez azonban még kell némi háttér, amit számunkra Xeni Bairaktari és Stefan Sommer mutatott be a Philipstől. A kezdés konkrétan a számokról szólt, miszerint az elmúlt években jelentősen bővült a gamerek száma, és a tervek és kimutatások alapján ez a szám 2025-ig még jelentősen megugrik, konkrétan 3,5 milliárdra, ami ugye majdnem a népesség felét jelenti. Ehhez kapcsolódóan a monitor-eladások is szóba kerültek, a Philips pedig ebben természetesen az élen jár. Ami azonban mindettől független: a gaming már a társadalom része, kicsit sem lehet félvállról venni, ez pedig azt jelenti, hogy eljött a változás ideje. Innentől vette át a gyeplőt Xeni Bairaktari, aki ennek köszönhetően minden valódi megoldást a diverzitásban lát. Mivel a gamer életérzés nemtől, vallástól, bőrszíntől független, nem lehet egy bizonyos skatulyába bezárni a teljes termékpalettát, amit jelenleg az agresszív formatervezés ural, és ami alól pontosan az Evnia lesz a kivétel.

Egyre több ugyanis a női gamer. Miközben a játékosok 46%-a nő, az átlagéletkor pedig 30 év, mindenképpen figyelembe kell venni az ő igényeiket is. Ennek köszönhetően született meg az új termékcsalád, ami azonban nem kizárólag a nőké, mielőtt valaki félreértené az Evnia születését. Az Evnia ugyanis mindenkié. Ugyanúgy lehet az enyém, mint a tiéd, Sylvia Gathonié, vagy éppen a szomszéd tanáré. Nincsenek agresszív formák, fények, színek, ami van, az bárkinek tetszhet, pláne, hogy a tech-gyártók és más hardveresek mintájára egyből három kategóriában sikerül indulni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A jó, a jobb és a csúcs

Rengeteg hangzatos jelszó elhangzott az est folyamán, mint például  az ultra-magas képfrissítés, az extrémen alacsony input lag, illetve betekintést kaptunk abba is, hogy milyen változásokon esett át a termékcsalád, miután tervezőasztalra kerül. Ami azonban a  végeredmény szempontjából számunkra fontos: a 3000-es széria mindenkié, ez a belépő szint; az 5000-es széria már a jobb változat, amihez jobban a zsebünkbe kell nyúlni, de többet is ad; míg a 7000-8000-es széria a profiké, ahol az összeg már nem számít, az eredmény pedig mindent visz. És persze a 3000-es szinten sem lehet okunk a panaszra, ám ott még be kell vállalnunk némi kompromisszumot. Monitorok terén például egyértelműen látszódik, hogy a 34M2C7600MV (WQHD, 165Hz), a 42M2N8900 (OLED, 138Hz, UHD, HDMI 2.1) és a 34M2C8600 (175 Hz) simán lenyomja a többieket, ahogy a 7000-es headset, egér és billentyűzet is. Az Ambiglow mindenhez szériatartozék, amitől az egész szoba életre kel, emellett nagyon sokat ad hozzá az élményhez. És persze minden teljesen testre is szabható, programozható, amihez kapunk egy tipikusan németes és Philips-es programot is, amivel felhőbe menthetjük profilunkat, hogy utána bárhol használhassuk… nem túl szép, de remélhetőleg tényleg pontosan azt a szabadságot adja majd meg, amit hirdet.

Az eseményen ki is lehetett próbálni a termékeket, amikről azonban így, pár kör után hiba lenne bármit is mondani, pláne ítéletet hirdetni felettük, legyen az pozitív vagy negatív. Hogy a keretprogram az elavultabb külső ellenére mennyire lesz felhasználóbarát, mennyire teljesíti célját, az majd kiderül, ahogy minden egyedi funkció is, ami viszont biztos, hogy az Evnia elegáns és letisztult külsőt biztosít, amiben ott vannak a fények, ott van a gamer érzet, de mégis kicsit barátságosabb és valóban nyitottabb a nagyobb közönség felé, mint bármi, amit eddig láthattunk. Innentől pedig már pont, hogy a közösségen múlik, hogy mennyire tetszik neki ez a hozzáállás. Az biztos, hogy a Philips kitett magáért, a Momentum mellett egy újabb izgalmas gamer-családot és új márkát téve le az asztalra, ami nagy eséllyel nem fogja egy-két év alatt letarolni a piacot, de a lehetőség, a potenciál benne van arra vonatkozóan, hogy új irányba terelje a Razer, Acer és társai által kicsit az elitista vonalra mozgó gamer tartozékok piacát. De legalábbis egy színesebb és változatosabb piac irányába, amivel abszolút semmi baj. Hiszen tényleg mind gamerek vagyunk, és a legjobb, ha mindenki megtalálja azt, ami leginkább a saját személyiségéhez illik. Meg persze a fejméretéhez, kézméretéhez, a szoba színéhez és a többi. Várjuk szeretettel az Evnia családot. És persze azért az AOC Decket is, amihez már év végén is késő volna.