A villámgyors SSD-k napjainkban már a legtöbb játékra szánt PC-ben megtalálhatók, ráadásul az árak esése és a kapacitás növekedése miatt már nem is kell feltétlen beérnünk egy 120 GB-os vagy jobb esetben 240 GB-os boot drive-val a HDD-nk mellé, hiszen ha szeretnénk, jóval nagyobb modelleket is vehetünk, ráadásul nem is feltétlen horror áron. Utóbbi kategóriába tartozik az ADATA Legend 710 is, ami 1 TB-os méretével enyhén szólva is elég tárhelyet biztosít egy átlagos játékosnak. De vajon megéri beruházni rá?

img20221007170312.jpg

Végtelen kékség

Csomagolását tekintve az ADATA Legend 710 elég visszafogottnak mondható. Az SSD egy teljesen egyszerű, apró kis dobozban érkezik, amiben magán a tárolón túl egyetlen hűtőborda található. Ez utóbbit nekünk kell felragasztani a helyére, de senki se ijedjen meg, nem olyan vészes feladat, még akkor sem, ha nincs világra szóló kézügyességünk. Méreteit tekintve az ADATA üdvöskéje nem tartogat sok meglepetést: ez egy sztenderd, 22 milli széles és 80 milli hosszú, NVMe szabványt használó SSD, és mint ilyen, a legtöbb M.2-es foglalattal rendelkező alaplappal kompatibilis, bár ezt természetesen a vásárlás előtt nem árt leellenőrizni.

A Legend 710 beszerelése társaihoz hasonlóan nem túl bonyolult: igazából csak bele kell csúsztatnunk az alaplapon található M.2 foglalatok egyikébe, majd a roppant kicsi M.2 csavar segítségével leszorítjuk, és meg is vagyunk. Ha mindezt összeszerelés előtt csináljuk, akkor tényleg csak egy pár másodperces, pofonegyszerű műveletről beszélhetünk, de igazából egy már összeszerelt gépbe sem olyan nehéz bepasszítani egy ilyen SSD-t. Mi például egy XFX RX 470 és egy jóval testesebb MSI RX 6600XT mellé is gond nélkül oda tudtuk pakolni az ADATA üdvöskéjét.

img20221007170347.jpg

Amit még érdemes lehet megemlíteni, az a Legend 710 színe. Az SSD ugyanis egy kék-arany árnyalatokban pompázó hűtőbordával érkezik, ami egyrészt nagyon látványos, másrészt viszont szinte garantálja, hogy a tárolónk ki fog lógni a mostanában divatos, csak fekete vagy csak fehér alkatrészekkel operáló PC-kből. Ez persze a sebességéből semennyit sem von le, de azoknak érdekes szempont lehet, akik egy-egy gép összerakásánál a teljesítmény mellett esztétikai szempontokat is figyelembe vesznek.

img20221012150418.jpg

Kezdődjön a száguldás!

Az ADATA Legend 710 PCI Express 3.0 szabvány támogatással érkezik, ami azt jelenti, hogy nem olyan gyors, mint a 4.0 (vagy ne adj Isten 5.0) generációs testvérei, de legyünk teljesen őszinték: átlagos felhasználóként nem igazán vesszük észre a különbséget. A gyártó adatai szerint az SSD akár 2400 MB/s-os olvasási és 1800 MB/s-os írási sebességre is képes, ezt pedig az általunk elvégzett tesztek is megerősítették. Szekvenciális méréseink alapján ugyanis a Legend 710 körülbelül 2700 MB/s sebességgel olvas és 2050 MB/s sebességgel ír, amire igazán nem lehet panasz.

Mindez a valóságban annyit jelent, hogy bármit is csinálunk, az villámgyorsan történik. A Windows 10 mindössze pár másodperc alatt betölt (még akkor is, ha mindenféle programot el kell indítania a Steamtől kezdve egészen a Discordig), és a játékok sebességére sem lehet panasz. Még az olyan komolyabb, nyílt világú címeknél sem, mint mondjuk, az Elden Ring vagy a Red Dead Redemption 2.

img20221012150430.jpg

Ami a melegedést illeti, az ADATA Legend 710 ezen a téren is jól muzsikál, pedig a hozzá járó hűtőborda elsőre nem tűnik olyan masszívnak. Mi egy átlagosan szellőző, három 120 millis ventilátorral felszerelt Zalman S2-TG házban próbáltuk ki az SSD-t, ami alapból 40 fok körül üzemelt, de hosszasabb játék vagy komolyabb stresszteszt közben sem melegedett fel 50 foknál jobban, így a thermal throttling jelenségtől nem igazán kell tartanunk.

Végezetül pedig térjünk ki az élettartamra is, ami szintén fontos szempont lehet egy új SSD kiválasztásakor. A Legend 710-re az ADATA gyári információi alapján minimum 260 TB-nyi adatot írhatunk, mielőtt elkezdenek komolyabban beégni a cellái. Ez a „keret” átlagos felhasználás mellett jó pár évig kitarthat, de azért érdemes megjegyezni, hogy ennél jóval strapabíróbb modellek is találhatók a piacon, így ha hatalmas mennyiségű adatot tervezünk az SSD-re írni, érdemes lehet inkább azok közül válogatni.

img20221012155440.jpg

Korrekt középút?

Mindent összevetve az ADATA Legend 710 egy korrekt SSD-nek mondható, ami teljesen megfelel napjaink követelményeinek. Az 1 TB-os, minimum 260 TB-nyi élettartammal bíró kivitel több mint elegendő a hétköznapi használathoz, és elég sok játék elfér rajta, így emellé egy másik SSD-re vagy netán HDD-re sincs szükségünk, valamint az írási és olvasási sebesség is abszolút rendben van. Igaz, az kicsit fájdalmas lehet, hogy a Legend 710 csak PCI Express 3.0 szabvány támogatással érkezik, de ezt a hétköznapi felhasználás során azért nem annyira érezzük meg.

Az ADATA Legend 710 nem kínál semmi extrát, de igazából panaszunk sem lehet rá, ugyanis hozza azt a szintet, amit 2022-ben egy NVMe SSD-től elvárna egy ember. Épp ezért, ha gépépítésen vagy gépbővítésen gondolkodunk, érdemes lehet egy pillantást vetni az árára is, ugyanis amennyiben a konkurens gyártók modelljeinél olcsóbban tudjuk beszerezni, az általában 40 000 forint környékén megtalálható ADATA Legend 710 tökéletes választás lehet, ami remélhetőleg hosszú évekig kielégíti a tárhely-igényeinket.