Az elmúlt hónapokban/években megkaptuk a Huawei felső kategóriás irodai laptopjainak összes verzióját, a D14-et, D15-öt, a D16-ot, most pedig a kínai gyártó abszolút prémium eszközét, a Huawei MateBook X Pro 2022-es változatát próbálhattuk ki. Előszóként annyit elmondunk, hogy ezzel a géppel tényleg az irodák és a menedzser találkozók sztárjai lehetünk, de a sztárságnak komoly ára van. A Huawei új termékének megvan a célközönsége, de ennek is vannak olyan hiányosságai, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Erre is kitérünk, de előbb beszéljünk a részletekről!

img20221001162619.jpg

Szépen kék

A Huawei MateBook X Pro egy kemény és kifejezetten elegáns, felnyitható dobozban pihen, egészen a kibontásáig. Első pillantásra egy végtelenül letisztult külsővel rendelkező gépet vehetünk kézbe, a dobozban pedig további meglepetéseket lehet találni: Egy mindkét végén USB Type-C kábelt, egy 90 wattos töltőt, és egy USB Type-C/USB A átalakítót.

A Huawei MateBook X Prót kinyitva több különlegességre fény derül. Ami rögtön feltűnik, az a 3:2-es képarány, valamint a képernyő hihetetlenül keskeny kerete, ami az oldalakon mindösszesen 4 (!), felül pedig 5 mm (!). Ennek ellenére sikerült most itt elhelyezni egy webkamerát, ami pozitív változás, hiszen tavaly még a billentyűzetbe volt rejtve.

A laptop gyönyörű kék színben pompázik, ami a magnézium ötvözet váz különleges burkolat-kezelésének köszönhetően egyáltalán nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Remekül össze van rakva a gép, az illesztések pontosak, a zsanérok szorosak, mégis könnyen lehet nyitni, akár egy ujjal is.

img20221001162929.jpg

A kérdés, hogy mi van a belsejében? Tizenkettedik generációs Intel i7 processzor, ami maximum 4,7 GHz-en tud duruzsolni, 16 GB RAM, 1 TB NVMe SSD, Intel Iris X grafikus mag. Portok terén van 4 USB Type-C csatlakozó (ebből kettő Thunderbolt), ehhez adja a kínai vállalat az átalakítót. Ezen kívül van egy kombinált jack, de nincs SD kártyahely, ami még mindig fájdalmas, nemcsak fényképészeknek, de mindenki másnak is, aki még ilyen adathordozóra rögzít tartalmat. Ami viszont van, az egy fantasztikus, érintésérzékeny, 3120x2080 pixel felbontású LTPS LCD kijelző, amin öröm dolgozni. Gyönyörű, élethű, vibráló színeket képes megjeleníteni, ha tehetitek, tekintsétek meg egy Huawei üzlet kínálatában!

És ha már itt tartunk, ez a gép irodai feladatokra alkalmas, de arra maximálisan. Gyors, rengeteg megnyitott böngészőablak és irodai alkalmazás mellett is hatékonyan lehet használni, ami köszönhető annak, hogy a notebook aljáig lenyúló touchpad több mint fél tucat gesztusvezérelt funkciót ismer: ezzel pillanatok alatt lehet képet nagyítani, kicsinyíteni, alkalmazások között váltani, vagy képernyőképet készíteni. És ez csak a lehetőségek egy kisebb része.

2022-10-01-2.png

A Teams, Zoom, Google Duo meetingeket, megbeszéléseket ezzel az eszközzel nagyon könnyen le lehet vezényelni, ugyanis a hat hangszóró és a négy mikrofon kiváló hangot produkál, a zajszűrésnek köszönhetően pedig a beszéd érthető és tiszta marad. A gépen a Netflix, Disney+, YouTube Premium stb. nézése élvezet, azonban a 60 Wh-s akkumulátort már 4 óra után töltőre kell dugni. Normál használat (Office, böngészés, megbeszélések) mellett ennek a dupláját is simán bírja, ha pedig energiáért kiált, viszonylag gyorsan jóllakik.

Ennyi az annyi

A Huawei MateBook X Pro egy remek gép, amiért a gyártó 800 ezer forintot kér, ez pedig rengeteg pénz, még akkor is, ha olyan különlegességei vannak, mint a gesztuvezérlés vagy a különleges audió-rendszer. Tudja mindazokat a Huawei-funkciókat, amelyekről már írtunk a D16 tesztjében is, így a Huawei ökoszisztémába tökéletesen beleillik, biztonság szempontjából a Windows Hello ujjlenyomat és az arcfelismerés kiválóan működik, a billentyűzet kényelmes, de ott van másik oldalon a 720 p felbontású webkamera, a kártyaolvasó hiánya, az átlagos akkuteljesítmény, és az LTPS LCD kijelző, ami egy ilyen árú gépnél már kevéssé elfogadható: a 2021-es verzióhoz képest a 150 ezer forintos áremelkedés nagyon soknak érződik.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ugyanakkor ott van a tavaly bemutatott LG Gram, amit már a MateBook árának feléért meg lehet vásárolni. Emellett az Asus Zenbook Oled idei kiadása nagyobb akkuteljesítménnyel, kártyaolvasóval, Oled kijelzővel valamivel több mint 500 ezer forintba kerül. Konkurencia tehát van, és bármennyire is jó a Huawei MateBook X Pro idei változata, valószínűleg nem sok embernél fogjuk látni, legfeljebb topmenedzserek választása lesz, akiknek hosszú évekig társa lehet ez a gép.