A Huaweire az utóbbi években rájár a rúd. A gyártó annak ellenére szenved a mobiltelefonjaival, hogy a Huawei P50 Pro egész jó készülék lett: a GMS elvesztése miatt lecsúszott a legnagyobb, legtöbb okostelefont eladó gyártók előkelő listájáról. Azonban a cég szerencséjére nemcsak mobiltelefonokat és tableteket gyárt, hanem notebookokat is. A Huawei Matebook D14 és D15 után megérkezett a sorozat legújabb tagja, a D16, mely részben a bevált receptet megtartva, részben megújítva akarja az irodai felhasználásra szánt laptopok vásárlóinak kegyét elnyerni.

Szürke eminenciás

A Huawei MateBook eddigi változatai is elegáns megjelenésű gépek voltak, és ez alól a D16 sem kivétel. Igaz, a doboz inkább funkcionális, hiszen az csak a gépet (egy fehér szivacstartóban) és a töltőt tartalmazza. Apropó, töltő. Nem a laptopoknál megszokott töltőt ad a Huawei, hanem egy 65 wattos, fehér színű, SuperCharge téglát, melybe egy USB Type-C végű kábelt lehet dugni, és ugyanez megy magába a gépbe is.

Utóbbi szürke (véleményünk szerint inkább kék) színben pompázik, első pillanatra és másodikra is kifejezetten elegáns benyomást kelt. A mérete a megszokott 15,6-os, ugyanakkor a 15,6-os méretbe a mérnököknek sikerült egy 16-os képernyőt belepakolniuk: ezt úgy oldották meg, hogy a kijelző 16:10-es méretarányú, Full HD felbontású lett.

img20220804215038.jpg

A Huawei MateBook D16 egyébként egy 12. generációs Intel Core i7 processzort, 16 GB RAM-ot, 512 GB SSD-t és egy Intel Iris X GPU-t tartalmaz. Ez nem egy játékra tervezett gép, amit az is bizonyít, hogy a szellőzőrács a gép aljára került. Itt 12 csavar rögzíti a panelt, az egy az egyben leszedhető, matrica nincs, mint jó néhány másik gépnél.

A Huawei eszköze Windows 11-et futtat, első telepítésnél a szokásos dolgokon kívül még az ujjlenyomat-olvasót is beállíthatjuk, amivel biztonságosan védhetjük tulajdonunkat. Pillanatok alatt feléleszti a gépet, hogy ott folytassuk a munkát, ahol abbahagytuk. A hardvernek köszönhetően minden célfeladatot könnyedén el lehet rajta végezni, 16 különböző weblapot, egy Disney Plust, egy képszerkesztőt megnyitva sem lassult be a gép. Ugyanakkor portok terén nincs eleresztve a D16: két USB-A, két USB Type-C (ebből az egyik a töltőé), egy HDMI és egy kombinált jack-dugó van, de memóriakártya-olvasó már nincs, és ez fotósként különösen fájó hiányosság.

img20220729221308.jpg

A Huawei Matebook egyik legjobb tulajdonsága egyébként a Huawei Manager nevű alkalmazás, mellyel a laptopot össze tudjuk kötni akár Huawei telefonnal, akár tablettel. Ezzel lehet tükrözni a képernyőt, akár második képernyőként is lehet használni, fájlokat lehet mozgatni a készülékek között, de arra is van lehetőség, hogy a kamera (ez visszakerült a normál helyre, nem a billentyűzetbe van süllyesztve) alkalmazásban beállítsunk különböző háttereket. Ez nagyon hasznos, ha például otthonról kell lebonyolítanunk egy fontos videóhívást, hiszen akár egy iroda képét is kiválaszthatjuk. Ezt kötelezővé tennénk minden gyártó számára.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Furcsa hibák

Bár az egyhetes teszt végére egész jó élményekkel gazdagodtunk, a kapcsolat eleje nem indult zökkenőmentesen. A Windows telepítése után fél órával, YouTube videó nézése közben kékhalált halt a rendszer, elkezdett hangosan kerregni a gép, majd egy újraindítás után visszatért normál állapotba. Azt is furcsa volt megtapasztalni, hogy két napig – helyes régió és időzóna beállítások mellett – több órával előbbre járt a gép időmutatója, majd egyik pillanatról a másikra visszaállt a helyes időre.

A gépet ezeken kívül remek volt használni, csendesen, észrevétlenül, de hatékonyan teszi a dolgát, akár a kényelmes billentyűzeten gépelünk, prezentációt tartunk, vagy egy Zoom/Teams találkozón veszünk részt, órákon keresztül. De, és ez egy hatalmas de: a gép ára kibillenti a mérleg nyelvét, méghozzá a másik oldal felé. Augusztus 15.-től kétféle konfigurációban megvásárolható a D16: i5-ös és i7-es processzorral, a többi elem változatlansága mellett. Előbbiért bruttó 400 (a D15-nél 55 ezer forinttal több), utóbbiért 500 ezer forintot kell fizetni, amit egy picit soknak érzünk. A boltokban szétnézve jó néhány olyan gépet lehet találni, ami nemcsak több tízezer forinttal olcsóbb, ellenben közel azonos hardveres felépítés mellett tartalmazza azokat a dolgokat is, amelyeket a D16-ból hiányoltunk. Persze, ha Huawei telefonnal és Huawei tablettel rendelkezik a vásárló, nem lehet kérdés a választás, hiszen a D16 tökéletesen bele illik a gyártó által létrehozott ökoszisztémába, így kihasználva az eszközök telje körű funkcionalitását.