pcguru-ajanlott590x150.jpg

Néhány nappal ezelőtt mutattuk be a Dell 3060-as RTX videókártyával felszerelt gamer laptopját, a G15-öt. Az amerikai cég azonban nemcsak a játékosoknak készít laptopot, elvégre legszélesebb kínálata az Inspiron-családban található meg, mely közvetlen versenytársa az Acer Aspire, a HP Pavilion, Lenovo Ideapad és Toshiba Satellite notebookoknak. A Dell Inspiron 15 5515 típusjelzésű gép jó hardverrel és viszonylag kellemes árral rendelkezik, így a kérdés az, hogy milyen a mindennapi használata.

dell-2.jpg

Alap, biztonsággal

A Dell Inspiron 15 5515 a szériájának megfelelően egy normál kartondobozban érkezik, mellette csak némi olvasnivaló és egy 65 wattos töltő található, más nincs. Egy vezeték nélküli egeret csatlakoztatva és a gépet bekapcsolva azonnal a Windows 11 fogad, a beállításokon a gép végig vezet, és extraként akár ujjlenyomat is beállítható a védelemhez, ami gyors és hatékony megoldást kínál a biztonsági kérdésekre.

Ahogy a nevéből is kitűnik, ez egy 15 hüvelykes gép, teljes értékű billentyűzettel, és mérete ellenére könnyű súllyal: a gép tömege 1,64 kg. A gép lelke egy AMD Ryzen 7 5700U processzor, mellette 16 GB RAM és egy 512 GB-os SSD található. Portokból nincs sok, 2 db USB 3.0, egy USB Type-C, egy kombinált jack dugó, egy HDMI csatlakozó, és egy SD kártyahely áll rendelkezésre.

dell-4.jpg

A gép ezüst színével kifejezetten elegáns hatást kelt, a billentyűzet is megkapta a külső borítás színét. A fedlapot kinyitva pedig némileg felemelkedik az asztal felületélől. Ennek oka, hogy az 5515 felső része, ami ugye a kijelzőt és a webkamerát foglalja magában, alul hajlított, így ez a hajlított rész kerül a gép alsó fele alá. Emiatt a gépelés kifejezetten kényelmessé válik, de erről egy kicsit később. Az alap megemelése a szellőzést és a hangzást is javítja, tekintve, hogy a hangszórók a gép aljára kerültek.

A Dell Inspiron 5515 általános felhasználásra készült, játék céljára nem annyira alkalmas, viszont az irodai feladatokat, netes munkálatokat, akár a képszerkesztést is képes gyorsan és hatékonyan ellátni. Egy közel 60 megás Panasonic Lumix RAW képfájlt kb. két másodperc alatt megnyitott és a szerkesztéssel sem volt gond.

A kijelző Full HD és matt, vékony kávájú, ami örvendetes dolog. Az viszont már kevésbé, hogy a tetejébe tett webkamera nem a legjobb, hiszen minösszesen 1280x720 p-s, ami egy Zoomon/Microsoft Teamsen keresztül zajló megbeszélésnél zavaró lehet. Ahogy az is, hogy a gigabites netkapcsolat mellett a Wi-fi csak egy/kétvonalas jelerősséget produkált, míg a mellette lévő hároméves HP gép a maximumon állt.

dell-1.jpg

Ezen ok miatt előfordult, hogy a tesztidőszak alatt a Netflix egyszer-kétszer megállt, majd folytatódott pár másodperccel később. Hálózati áramforrás nélkül az 54 Wh-ás akkumulátor jó néhány órát kibír, a billentyűzet pedig bár egy picit keményebb az átlagnál, még így is kényelmes használni. A tapipad a szokott méretű, elkülönített gombokkal nem rendelkezik, de a nyomáspontjuk megfelelő.

Mindennapi társ

A Dell Inspiron 15 5515 ezen változata már megkapható 330 ezer forintért, ami egyáltalán nem rossz ajánlat. Kellemesen használható eszköz, könnyűsége miatt ez már bátran ajánlható a felsőfokú tanulmányaikat kezdő fiataloknak: a táskát, hátizsákot garantáltan nem fogja lehúzni, az alumínium (és nem műanyag) külső pedig tovább növeli azon évek számát, amíg használni tudja akár egy diák, akár egy felnőtt, akinek nincsenek különlegesebb igényei.