pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az Asus tavaly dobta piacra az S17 teljesen újratervezett kiadását, amiben már fejlettebb összetevőket találunk, és a kialakítás is megváltozott. Mikor megkaptam a laptopot, elsőre az Asustól megszokott, furcsább dizájnnal ellátott doboza keltette fel a figyelmem. Korábban is volt már rá példa, hogy az Asus termékei egyszerűen annyira futurisztikus csomagolást kaptak, hogy fél percig azon is törnöm kellett a fejem, hogy miként vegyem ki egyáltalán a laptopot a dobozból. Itt nem csupán leemeled a fedelet és kész – konkrétan egy megfelelő menetet követve távolítható el a fedlap. Amikor becsukva van, az S17 pont úgy néz ki, mint egy hagyományos, nagyobb méretű, matt fekete laptop. A fémfedélen gravírozott minta és a ROG márkajelzés található. Nincsenek élénk színek, vagy bármi egyéb figyelemfelkeltő apróság. Amikor azonban kinyitod, egy szó szerint kiugró meglepetés tárul eléd: a billentyűzet ugyanis ferdén megemelkedik, amint felemeled a fedelet. Ez meglepő, de célt szolgál.

A billentyűzet ilyen, felsőbb szögben való elhelyezésének lényege, hogy azt az érzést keltse, mintha egy íróasztalnál ülnél, és egy ahhoz való billentyűzetet használnál. Szerencsére mindez csak egy enyhén megemelt méretkülönbség, ami azt jelenti, hogy kifejezetten kényelmes rajta gépelni, és – ez pedig meglehetősen fontos – egyúttal lehetővé teszi, hogy a levegő is áramoljon alatta. Ez az elmés kialakítás azt is automatikusan hozza magával, hogy a kezed hűvösben marad a billentyűzeten, még akkor is, ha a gépet maximálisra pörgeted valami online meccs alatt, és közben szakad rólad a víz.

A laptop teljes felülete, ahol a kezed és az ujjaid pihennek, szintén puha tapintású bevonatot kapott, ami nagyon kényelmes. A Zephyrus S17 egyébként teljes magyar billentyűzettel rendelkezik, és elegendő hely van rajta a numerikus padnak, valamint az iránygomboknak is, a gépelési résztől kellő távolságban elkülönítve. Került egy praktikus görgő is a funkciósor fölé, a bal sarok közelében, amellyel gyorsan fel- és le lehet tekerni a hangerőt, de a funkcióját át is állíthatjuk, például scrollozáshoz a képernyőn. Mindenesetre nekem abszolút kényelmes volt játék vagy böngészés közben, hogy nem kell külön kilépni a menübe vagy az desktopra, hanem csak odanyúlok a bal sarokba, és egy görgővel beállítom a megfelelő hangerőt.

A baloldalon található a tápcsatlakozó, egy HDMI 2.0b port, az Ethernet-csatlakozó, egy másik USB-A és két USB-C port (amelyek közül az egyik Thunderbolt 4-képes, a másik USB 3.2, de mindkettő támogatja a Power Delivery töltést is). A laptop kompatibilis a Wi-Fi 6-tal, így a leggyorsabb vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosítja, arra az esetre, ha a vezetékes LAN-kapcsolat mondjuk nem lenne praktikus – ha rögzített helyen használná bárki, én mégis inkább ez utóbbit javaslom a nettel való összekötésre, de ez persze szubjektív vélemény.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A 11. generációs Intel Core i9 processzor és az Nvidia GeForce RTX 3080 GPU bármikor jó ajánlólevélnek bizonyulnának, és itt is maximálisan húzónévként funkcionálnak. Ezzel a CPU-val és a dedikált grafikus meghajtással (meg persze a 16 GB DDR4 memóriával) együtt a tükörsima teljesítmény tekintetében a határ tényleg a csillagos ég. Másodpercek alatt feláll a gép, és a játékokkal sem gyűlik meg a baja. A tesztpéldányként hozzám került Alfred Hitchcock’s Vertigo-t (cikk hamarosan!) például ezen a masinán játszottam végig, és egyetlen egyszer sem röccent meg. Persze a gépigényes játékokat is nyugodtan próbára tehetjük (a Valhalla is vígan futott rajta, Ultrán), a már korábban említett, egészen okosan kialakított hűtési rendszernek köszönhetően még a legújabb címek sem jelentenek számára nagyobb falatot. Az RGB-világítással megtámogatott Optical Mech billentyűzet persze itt is alap, és jó szolgálatot is tesz, ha éjszakába nyúló Halo Infinite-meccsekben veszünk részt. Bónusznak ott van még a beépített, 720HD felbontással operáló webkamera, az elengedhetetlen Aura Sync, vagy az ujjlenyomatolvasó, ami a bekapcsoló gombon helyezkedik el.

Összességében az S17 már megjelenésekor is jó vétel volt, és a tavalyi kiadás csak tovább csiszolt rajta. A megemelt billentyűzet nagyon jó és praktikus ötlet, és mivel a levegő áramlásában is segít, tényleg látható eredménye van a teljesítményben. Ha megbízható gamer laptopot keresel, és nem sajnálod rá a pénzt, akkor a 2021-es kiadású Zephyrus S17 mindenképp ideális választás lehet.