Az évről évre jelentkező, tavasztól durván nyár végéig tartó gamer laptop-dömping során a gyártók szinte kivétel nélkül minőségi, színvonalas termékekkel próbálnak előrukkolni. Pár év után lassan kezd úgy tűnni, hogy néhány hetes nyúzásuk konklúziója általában nem arról szól, hogy jó vagy rossz-e az adott eszköz, hanem inkább arról, hogy megéri-e a konkurensekhez képest, és ha igen, mely demográfiai csoportnak. Jól behatárolhatóak a belépő szintű vagy kimondottan hardcore kategóriás gépek, az évek óta rivalizáló szériák, a sorban azonban időről időre felbukkan egy-egy anomália is, mellyel nehezen tudok mihez kezdeni.

Inkább utóbbi csoporthoz húz a Dell G15 Ryzen Edition névre keresztelt, foltos fantomszürke műanyag borításba burkolt laptopja, mely a gépház alatti Ryzen 7 5800H procival, RTX 3060-al, 16 GB DDR4-es memóriával, és egy 512 GB-os SSD-vel egy erős középkategóriás modellként lőhető be. A billentyűzet magyar kiosztású, a laptop méreteit tekintve 26,9x357,3x272,8 mm, súlyra durván két és fél kiló. Az általam tesztelt modell kijelzője 15,6 hüvelykes, 120 Hz-es WVA LCD volt, mely a Dell IPS kijelzőihez képest a tesztekben jobb fekete mélységgel és moderáltabb glow hatással rendelkezett, így valamennyire érthető, hogy erre esett a választás. Bár az első ránézésre kő-hatást keltő, fantomszürke borítás meglehetősen szokatlannak érződött, nem tűnt sem többnek, sem kevesebbnek bármelyik más konkurensénél. A gépre előre telepítve Windows 10 került, ami az első indításnál már rögtön fel is ajánlja a Windows 11 telepítését. 

Furcsa megoldások

A tesztelés megkezdésével szép lassan elkezdtek kibukni az apróbb kényelmetlenségek, vagy legalábbis furcsaságok. Az első rögtön a csatlakozókkal kapcsolatos, elhelyezésüket tekintve ugyanis a laptop bal oldalára került az Ethernet és a jack, hátulra egy USB, egy Type-C, egy HDMI és a táp, a jobb oldalra pedig még két USB. Jobbkezes révén ez annyit jelentett, hogy mivel gamer laptop lévén egy hozzá illő gamer egérrel, és nem egy rövid kábeles, átlagos cincogóval teszteltem, így a felesleges kábelhossz folyamatosan tekeredett és zavart, hacsak nem a hátsó USB-t használtam, a laptopot pedig az asztal szélén, ahol legalább lelógathattam a felesleget. Ha már USB: kizárólag a hátsó 3.2-es, az oldalsó kettő csak 2.0-ás, melyekből az egyik rendelkezik PowerShare funkcióval is. (Pedig valahol bíztam benne, hogy végre búcsút inthettünk az indokolatlan 2.0-ás portoknak.)

Az első bekapcsolás során ért egy pozitív meglepetés is, a beépített hangszórók ugyanis, bár a térhangzásban annyira nem voltak erősek, alap hangerejük kimagaslóan erős és tiszta. Ez a játék közbeni alapvetően halk hűtésével kombinálva az egyik első olyan laptoppá tette a G15-öt, melynél nem éreztem azonnali szükségét egy headset vagy külső hangfal bevonásának. Szépen muzsikált az 1280x720-as kamera is, az FHD felbontású, 120 Hz-es kijelző pedig, bár már nem a csúcs a gamer laptopok között, a célnak megfelelt (a modellből választható 165Hz-es, sRGB színskálás változat is). Az 56WHr-es akkumulátor böngészés, munka mellett durván 3 órát bírt, míg játékhoz már szükségessé vált a folyamatos töltés. 

A hűtés még pár óra Days Gone, Ashes of Singularity és Dying Light 2 után is meglepően csendes maradt, ennek azonban a jelek szerint volt egy kis ára. A Days Gone például Very High és HD felbontás mellett néha lebukott 40 fps alá, míg a Dying Light 2 azonos beállításokkal, mint az 5600 XT-s kártyával ellátott tesztgépem, egy jó 10 fps-el gyengébb teljesítményt produkált. Bár a laptopon előre csomagolva érkezik az Alienware Command Center, mellyel lehet finomhangolni és alakítani a teljesítményt, az eddig tesztelt gamer laptopok esetében egyszer sem fordult elő, hogy a játékminőség javítása érdekében bele kellett volna nyúlnom az ilyen konfigurációkba. Ráadásul amikor először felharsant a maximumra felpörgetett hűtés, megbizonyosodhattam róla, hogy sajnos ezt már semmilyen beépített hangfal nem lenne képes túlharsogni, és kétlem, hogy bármilyen közeg huzamosabb ideig tolerálná.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az összképnél figyelembe kell vennünk azt, hogy a G15 ára 600 000 forint körül mozog, miközben más gyártók hasonló paraméterekkel rendelkező modelljei szép számmal akadnak már 500 000 Ft alatt is. Bár sejtem, hogy a G15 Ryzen Edition-nel mi volt a szándék, azonban ez a jelenlegi mezőnyben még ha nem is lenne rossz kombináció, de alulmarad a konkurenciával szemben.