Sokan örültek, hogy a Days Gone befut PC-re, annak ellenére, hogy a játék PlayStationon nem aratott zajos sikert, ezért a befejező brutális cliffhanger ellenére sem készül(t) folytatása. Ami az író és fő-kreatív szerint amúgy a játékosok hibája, mert nem vették meg sem látatlanban, premierkor, sem 1-2 héten belül, amikorra a legtöbben Britpopperhez hasonlóan megírták/mondták róla, hogy: meh. Ennek ismeretében viszont elég jól el lehetett szórakozni vele, így a PC-s kiadásából akár még sikertörténet is lehet, megágyazva az újabb portoknak.

PC-n minden jobb

Kezdjük a legfontosabbal, mert már a gurus csoportban is láttam „biztos rossz lesz a port” felvetést, afféle negatív csodavárásként: jó lett a port. Nagyon. Ami a kinézetet illeti, egy i7-9700 és GTX 1080 duóval 1080p felbontáson, HDR nélkül, de max. beállításokkal (kivéve Motion Blur…) és 90-es FOV-vel nagyon kellemes volt a látvány, amit többnyire 90-105 fps között élvezhettem, attól függően, hogy mennyire volt éppen zsúfolt a képernyő, és milyen gyorsan mentem a motorral. Még egy komolyabb hordába teljes sebességgel belefutva is csak 73 fps-re zuhant be a számláló. A grafikai beállításokat minimumra véve pedig 170 fps körül volt a csúcssebesség, így nagyon is el tudom képzelni, hogy az ajánlott gépigénnyel, minimális áldozatokkal összejöhet egy átlag 60 fps. Az SSD viszont tényleg nagyon jót tesz a töltési időnek, érdemes rászánni a 60 gigányi helyet.

A grafikát átdolgozhatták az újgenerációs kiadáshoz, hogy nagyobb felbontáson is jól nézzen ki, de már 1080p-n is remekül fest a legtöbb elem, különösen a fény- és árnyék-hatások mutatósak. Egyszer-kétszer feltűnt egy-egy hirtelen felbukkanó tájelem a távolban, láttam pár gyanúsan lapos virágot és a leves a táborokban valamiért még mindig 2D. Emellett, ahogy egy nyílt világú játéktól nem meglepő, néha egybe lógnak elemek, de semmi komoly, kizökkentő problémát, vagy durva bugot nem láttam. Ellenfelek néha beakadtak egy tereptárgyba, 15+ óra alatt nagyjából háromszor tűnt fel, hogy egy rosszfiú nem érzékelt jóformán az orra előtt állva (amiért tulajdonképpen hálás vagyok), és egyszer egy lépcsőn le orvgyilkolva valakit a kamera pár másodpercre elfordult 90 fokkal, mintha Deacon a falon állna.

Egérrel pedig továbbra is sokkal gyorsabban és pontosabban lehet célozni, mint kontrollerrel, ráadásul nagyon részletesen állítható az érzékenység, ahogy a billentyűkiosztást is átszabhatjuk valami kényelmesebb változatra. 

Hasznos extrák

Természetesen PC-re megkapjuk az összes eddigi javítást és fejlesztést: new game+, extra nehézségi szint, túlélő mód. Emellett kapunk pár hasznos kisegítő lehetőséget is (viszlát őrült gombnyomkodás!), és persze megmaradt a magyar felirat, ami alapvetően jó minőségű és nagy segítség lehet sokaknak, bár 1-2 helyen kissé húztam a szám miatta. A játékot már részletesen értékeltük megjelenésekor, így abba nem mennék bele részletesen… de titokban azért álmodoztam róla (hiábavalóan), hogy az újrakiadás tiszteletére javítják a legkomolyabb hibát: a történetvezetést és küldetéssorrendet, valamint karakterábrázolást, mivel Deacon néha annyira darkos és idegbeteg, hogy a Hatred-es csóka is túlzásnak érezné. A játékmechanikai elemek viszont teljesen korrektek, ha nem is forradalmiak, a hordák pedig remek és ijesztő elemei a világnak, csak kell némi idő, amíg érdekessé válik a történet, és kicsivel talán árnyaltabb lesz Deacon karaktere. De addig el is kell jutni. Szerencsére PC-n simább és élvezetesebb ez az út.

Born to be wiiiiiiiiild!

Szóval a Days Gone nem váltja meg a világot, vagy forradalmasítja a műfajt, de kellemes játék, és mindenképpen pozitívum, hogy egyáltalán elkészült PC-re. A pletykák szerint hamarosan felbukkanhat a God of War, a Ghost of Tsushima és a Bloodborne is, és minél jobban teljesítenek a már átportolt címek, annál valószínűbb, hogy ez bekövetkezik, sőt újabb címekkel bővülhet a lista. Ezért akit csak egy kicsit is érdekel egy open world „nem-is-zombizós” játék (ami a The Last of Us Part 2 nem lett), annak érdemes kipróbálnia a Days Gone-t. De az írójával ellentétben én nem fogok megsértődni, ha nem nyitóáron teszi.