A Huawei hazánkban elsősorban az okostelefonjai kapcsán lehet ismerős, pedig a gyártó sok minden mással is foglalkozik, például laptopokkal. Utóbbi termékei ráadásul kifejezetten magas színvonalat képviselnek: a korábban nálunk járt modellek abszolút elnyerték tetszésünket, és ez alól nem jelent kivételt a MateBook X Pro sem, ami elegáns kialakításával, villámgyors SSD-jével és nagyszerű kijelzőjével hamar belopta magát a szívünkbe.

matebook-x-pro-03.jpg

A stílus maga az ember

Ha a név nem lenne árulkodó, elég csak egy pillantást vetnünk a MateBook X Pro kialakítására, hogy lássuk, ezt a gépet a Huawei bizony a Macbook riválisának szánta. Maga a laptop egy masszív, de így is könnyű alumínium ötvözet házat kapott, aminek hála csak 1,33 kilót nyom, emellett pedig 14,6 millis vastagságával elég vékonynak is mondható.

A végeredmény pedig egy olyan gép, amire egyszerűen öröm ránézni. Nálunk a smaragdzöld színű modell járt, de ha valaki a hagyományosabb árnyalatokat kedveli, úgy galaktikus szürkében is beszerezheti a laptopot. Ennek a vékony kialakításnak azonban megvan az ára, a MateBook X Pro ugyanis kifejezetten kevés csatlakozóval érkezik. Bal oldalon egy Jack bemenet mellett kés USB-C csatlakozót találunk, a jobb oldalon pedig egyetlen USB-A árválkodik, és lényegében itt ki is merültek a lehetőségeink, amit azért kicsit sajnálunk.

matebook-x-pro-04.jpg

Amire viszont semmi panaszunk nem lehet, az a laptop kijelzője. A MateBook X Pro egy 13,9 hüvelykes, 3:2-es képarányú, 3000x2000 képpontos monitort kapott, aminek valami félelmetesen szép képe van. A színek élénkek, a kontrasztok élesek és a fényerő is abszolút rendben van, így a gép tartalomfogyasztásra több mint alkalmas, legyen szó akár egy egyszerű YouTube videóról, akár a Godzilla 2: A szörnyek királya piszok látványos akciójeleneteiről.

Azonban a 91%-os képernyő-test arány egyben sajnos azt is jelenti, hogy a webkamera nem a laptop tetején helyezkedik el, hanem a billentyűzetbe van elrejtve, innen pattintható elő a megfelelő billentyű lenyomásával. Ez a megoldás már alapból is egy elég fura kameraszöget eredményez, ha pedig nekiállunk gépelni, akkor gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy az ujjaink ne lógjanak bele a képbe. Épp ezért a MateBook X Pro videokonferenciákhoz vagy egyéb online meetingekhez nem feltétlen a legideálisabb választás.

matebook-x-pro-02.jpg

Gyors, mint a villám

A MateBook X Pro külseje tehát abszolút rendben van, és igazából ez a belsejéről is elmondható, bár arra természetesen nem árt felkészülni, hogy ezt a gépet elsősorban nem játékra szánták. A laptopban az Intel 11. generációs Core i7-1165G7 processzora lapul, amit 16 GB LPDDR4x memória és egy 512 GB-os vagy 1 TB-os NVMe SSD egészít ki. És bár ezek a specifikációk nem épp a legacélosabbak, a MateBook X Pro hétköznapi felhasználásra és munkára így is abszolút alkalmas lehet, főleg akkor, ha sokat utazunk, hiszen csekély súlya miatt könnyedén szállítható.

Ami az üzemidőt illeti, a MateBook X Pro egy 56 Wh-s lítium polimer akksival érkezik, ami nagyjából elég ahhoz, hogy némileg visszafogott felhasználás mellett a teljes munkanapot kihúzzuk vele. De ha esetleg nap közben lemerülnénk, az sem a világ vége, a laptophoz csomagolt, 65 W-os töltő ugyanis elég gyorsan fel tudja tölteni a gépet.

matebook-x-pro-01.jpg

Elegáns munkatárs

Mindent összevetve a Huawei MateBook X Pro egy roppant elegáns laptop, aminek a hardvere ugyan nem a legerősebb (ahogy a kamera pozíciója és a kevés csatlakozó is fájdalmas pont), de munkára vagy tartalomfogyasztásra így is tökéletesen alkalmas. Az egyedüli problémát a gép ára jelentheti, itt ugyanis elég vastagon fogott a gyártó ceruzája: hazánkban körülbelül 650 ezer forintnál kezdődik egy ilyen modell, ami ezért a tudásért még a nagyon stílusos kinézet mellett is soknak érződik.