pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A cég az alapvető, de gyakran kissé elhanyagolt hardvelemek, házak, hűtések és tápok terén rendelkezik komolyabb kínálattal, és pont ebből a hármasból küldött egy-egy példányt kipróbálásra. A Regnum RG6V EVO TG ARGB rev 1.1 házat, a Vero L3 Bronze 700W tápegységet, és a vadonat új Fera 5 processzorhűtőt.

Regnum RG6V – Látványban erős

Regnum RG6V EVO (TG ARGB rev 1.1 y Azevedo) két leglátványosabb eleme – mivel a szinte már kötelező üveg oldallap nem számít – az ARGB házhűtés és a mesh előlap, amitől előbbit jobban látjuk. Az előlap egyébként egy határozott mozdulattal kiemelhető, hogy porszűrőjét megtisztíthassuk, ahogy a felső és alsó ventilátorhelyeken is megtaláljuk az odaillő mágneses porszűrőt. Az előlap felett, kissé hátrébb pedig a kezelőszerveket találjuk: két USB 3.0 Type-A csatlakozót, a fejhallgató/mikrofon párost, a működés és lemezművelet ledjeit, az elengedhetetlen bekapcsoló gombot, a resetet, és egy extra LED gombot.

Az előre telepített házhűtés ugyanis ARGB csatlakozót igényel, amivel csak a viszonylag új alaplapokon találkozhatunk. A cég azonban gondolt a régebbi konfigurációk tulajdonosaira, és az ilyen helyzetre készült Nano-Reset kábelezési megoldást beépítette az előlapba. Így a kábelek megfelelő csatlakoztatása után (amit érdemes óvatosan végezni…) a LED gombbal váltogathatunk a több tucat látványmód között. De azért érdemesebb ARGB képes lappal indulni a könnyebb kezelés és nagyobb testreszabhatóság kedvéért.

Szerelésre fel!

A 47 centi magas, 44,3 cm mély és 221 mm széles midi toronyház meglehetősen könnyű (üresen nagyjából 6 kiló), így mozgatása nem jelent problémát, viszont nem is lehet vele olyan durván bánni, mint a 20 kilós monstrumokkal. Az elrendezése nagyjából klasszikus, bőséges lehetőségekkel a kábelek elvezetéséhez, amiket hátul könnyen össze is rendezhetünk. E-ATX lapokat is fogadhat, videokártyából 360 mm-es fér bele, processzorhűtőkből pedig a max. 162 mm magasak. És persze AIO vízhűtésre is lenne helye annak, aki erre vágyik.

Kevésbé ideális a helyzet az adattárolókkal. Két merevlemezt (vagy SSD-t) elhelyezhetünk ugyan a táp előtt, de furcsa döntéssel nem kiszerelhető tárolóval igyekeztek helyet biztosítani a 170 mm-nél hosszabb tápoknak. Helyette a meghajtókat a ház aljára, illetve a tápelválasztó tetejére függesztve rögzíthetjük, nagyon alaposan. De ha úgy alakul, legalább marad hely 1-2 felesleges tápkábelnek. Az alaplapi tálcán két további SSD-nek van hely, azonban a vízszintes elrendezés miatt kissé szűkösen, és a többi kábel is útban lehet – jó lenne, ha a rev 1.2-ben ezt függőleges elrendezésre váltanák.

Házavatás

A kábelek nagyjából kulturált elvezetése után (legalábbis a látható részekről, hátul maradt némi dzsungel), az ARGB-nek köszönhetően, az első indítás látványos volt ugyan, de az 1300 körüli fordulaton pörgő Sigma HP 120 ventilátorok hangja is feltűnő jelenség az esti csöndben – amin persze a mesh előlap sem tompított sokat. Viszont a jó légáramlásnak köszönhetően semmi szükség nem volt ekkora fordulatszámra, percenkénti 8-900 rpm-nél pedig már éjszaka is kellemesen csöndes környezetben írhatom azt, hogy a környezet kellemesen csöndes. Sőt, a jó szellőzésnek hála terhelés alatt is inkább csak a CPU hűtése pörög fel, amire hamarosan visszatérünk. Összességében jól kijöttem a RG6V EVO-val, amivel max. két SATA meghajtót használva senkinek nem lenne problémája. Azonban 30 000 forint körüli ára miatt érdemes mindenkinek átgondolnia, mennyire tudja kihasználni a ház fő vonzerejét jelentő ARGB ventilátorokat.

Fera 5 – Egészen friss szelek

A cég legújabb modellje tulajdonképpen a teszt koordinálása közben jelent meg, és persze rögtön lecsaptam rá, annak ellenére, hogy még nincs belőle színesített kiadás (ez persze csak idő kérdése), ellenben egy- és kétventilátoros kivitelben is létezik. Nálunk a szingli változat járt, aminek bár a hivatalos TDP adatait túlzásnak érzem, így is bőven elegendő a 95-105 TDP wattos processzorokhoz. Szerelése nem bonyolult, de érdemesebb a cég YouTube csatornáján látható video alapján végezni, mert a leírásban nem teljesen egyértelmű, hogy néha melyik irányba kell fordítani például a műanyag hátlapot. A ventilátor irányba állításához szerencsére már egyértelmű feliratot kapunk. És ami még fontosabb: még a vastag hűtőbordájú Predator memória is pont elfér előtte olyan egy milliméterrel az első RAM slotban.

A viszonylag vékony bordát remekül egészíti ki a hőcsövekből álló talp és az új 120 mm-es Fluctus ventilátor. Utóbbi 300-1800 fordulatra képes percenként, nem túl meglepő módon a maximumon már komoly szélzajjal, de 1000-1200 fordulatig békés – felette pedig nagy eséllyel játszunk, és a fegyverropogás úgyis elnyomja. Mindenesetre a Fan Control V77-tel szépen be tudtam szabályozni, így nagyon jól kijöttünk. A hazai árazása még kialakulóban van, remélhetően 10 000 forint alatt marad, és ami még fontosabb, megkapjuk érte a teljes 6 év szavatosságot, amit a gyártó vállal. Viszont színorgiára vágyóknak még várni kell egy kicsit az ARGB-változatra.

Vero L3 Bronze 700W – Fő az egyszerűség

Egy tápegységtől általában nem várunk sokat. Legyen megbízható, stabil és hatékony. Utóbbit a szinte kötelező 80 Plus Bronze tanúsítvány már jóformán minden modellnél biztosítja, így az L3 is vigyáz rá, hogy ne vegyen fel sokkal több energiát a konnektorból, mint amire a gépnek szüksége van. Az elosztás illő módon a 12V-os vonalra koncentrál, ahol szinte a teljes teljesítményét leadhatná a tápegység, ha néha azért nem lenne szükség a kisebb feszültségekre is. Hagyományos kábelezése bőséges ellátást biztosít SATA eszközöknek. Az előre egybe illesztett, 6+2-es PCIe csatlakozó ugyan kedves figyelmesség lehet, ha erősebb kártyához nyolctűs kábelre van szükségünk, de kissé nehézkes (és emiatt számomra ijesztő) volt a szétválasztása.

A Vero-ban is Sigma HP 120 ventilátor dolgozik, de még 100% terhelés mellett sem teljes fordulaton, így elég halk. Elhelyezkedése miatt pedig, ha hallható is lenne valamennyire, a többi hűtés mögött elbújik a szélzaja. Beszerelése természetesen nem jelentett problémát, sőt 140 mm-es hosszával kimondottan helytakarékos, emellett a kábelei is jól elvezethetőek a házban.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az L3 Bronze kiválóan végzi a munkáját, szürke eminenciásként, jelenlegi, nagyjából 25 000 forintos ára azonban elgondolkoztató, mivel alig háromezer forinttal többért megkaphatjuk félmoduláris (a 24 és 8+8-as kábel fix) kivitelben. Az azért több fokkal kényelmesebb – főleg, ha az RG6V EVO aljában merevlemezek vannak, így nem lehet csak úgy begyűrni a felesleges szálakat. Sőt, ha beérjük 600 wattal, mert mondjuk, nem tervezzük, hogy RTX 30x0 kártyát veszünk dupla áron, akkor félmodulárisan 25 000 forint alatt maradhatunk.