pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Kezdjük azzal, hogy mit kell tudnia egy headsetnek? Fontos szempont, hogy legyen kényelmes, legyen jó és stramm kialakítású, magyarul, ha véletlenül megnyomódik a táskában, akkor ne törjön ripityomra. Még fontosabb a hangminőség, a dinamika, a térérzet, és ha mikrofon van hozzá, hang terén legyen annak is egy korrekt tisztasága. A többi már szinte csak extra, hiszen zenehallgatásra nem feltétlenül számítógépes perifériát akarunk használni, és a külön USB hangkártya is csak extra tényező.

Nos, az SPC Viro Plus az árához mérten mindent fenti pontot teljesít. Kényelmes, jó nagy hallótérrel, szépen párnázott pánttal, és cserélhető fülpárnával érkezik, amiből mi a teszt alatt rögtön háromfélét is ki tudtunk próbálni. (Kényelem szempontjából a memóriahabos verzió kifejezetten jól esett a nagy buci fejünknek.) A headsetekre jellemző, esti fülledtséget fokozó érzet persze itt is előjött, de moderált módon. A fejünk tetején órák után sem éreztünk nyomást, ami a komfort szempontjából nem elhanyagolható. A 300g-os tömeg kicsit nehéz, de legalább van anyag a konstrukcióban, és ahogy mondtuk, a motyó nem húzza lefelé a fejünket.

spc-viro-pcguru-1.jpg

A Viro Plus játékbeli képessége teljesen vállalható, mi több, a mellékelt 7.1-et szimuláló USB-s kártyának köszönhetően az aurális élmény is korrekt. Ne várjon senki tényleges 7.1-et, és a legkritikusabbak felé is szeretnénk jelezni, hogy ez tényleg csak egy „virtuális surround”, annak viszont nem rossz. A friss Days Gone PC-s port például csengett-bongott, az ambienciától a térérzetig alapvetően minden rendben találtatott. Sajnos a driver szoftvere a 4K-s laptop kijelzőjén szétcsúszott a skálázás miatt, ezen a téren van még mit fejlődni az SPC-nek – talán ezt a részletet kritizáltam magamban leginkább a fejessel töltött idő során. A mikrofon sem rossz, de kb. azt hozza, amit a headsetektől megszokhattunk. Egy külön, állványos mikrofonnal jobb általános hangminőséget lehet elérni.

spc-viro-pcguru-2.jpg

A Viro Plus büszkén hirdeti magáról, hogy zenére is megfelelő élményt nyújt, amivel szemben szkeptikus voltam, pláne a 20-20.000 Hz-es frekvenciatartomány miatt, ami hifi-értelemben kicsit szűkös (akkor is, ha az emberek java ettől többet úgysem hall). A nagy membrán, a jól kialakított fül körüli tér miatt azonban az összhatás már elsőre is meggyőző volt. AKG és Audio Technica stúdió fejhallgatóihoz szokott fülem alaposan meglepődött, ahogyan a Viro Plus elkezdte részletezni a finomabb formátumban rögzített albumokat. Persze az USB hangkártyában található DAC nem igazán alkalmas a zenézésre, a Fiio X5 II-es Hi-Res Audio kütyümön keresztül még jobb képet kaptam, mintha a Viro Plus saját adapterével próbálkoztam volna. A kedvenc Rush tesztdalom (Analog Kid) hi-res vinil ripjénél szépen átjött a mély/sub szinti a refrénben, a modernebb pop és rockzenéknél is helyükön voltak a részletek, jól elkülönülő részletekkel, korrekt dinamikával. A direkt dinamikateszteken is jól is szerepeltek a membránok, a szélsőséges terhelésnél sem recsegtek be, ami elő-előfordul az olcsóbb eszközöknél.

spc-viro-pcguru-3.jpg

A részletes zenei összkép a saját Viro USB hangkártyával – mint említettem – nem adta magát elsőre. A kíváncsiság által vezérelve csak kiszaszeroltam, hogy milyen DAC chip található a modulban, és meg is találtam a kacskaság okát. Az 1.1-es Viro Plus USB-illesztőben a C-Media "CM1xx" sorozatú chipje található, amit általában alsópolcos DAC-nak szoktak hívni a szakmában. Nem is csoda: magasabb frekiken (14k felett) aliasing-hibákat hallani, és zenénél kicsit mintha magasra színezett lenne a hangkép. Persze még mindig jobb így muzsikát hallgatni, mint a notimba beépített Realtek chipen keresztül, és nem árt tudni, a CM1xx-et itt főleg játékra konfigurálták. 

spc-viro-pcguru-4.jpg

Az SPC VIRO Plus gaming headset teljesen vállalható ár-érték arányt képvisel. Nyilván nem fogja új szintre emelni a fejhallgatós játékélményt, de amit a virtuális térben vállal, azt korrekt módon prezentálja. Zenehallgatásra meglepően részletes hangélményt kínál, de ennek kiaknázására a saját USB-s DAC modulja azért lehet, hogy kevés lesz. A csomagolás, a kiegészítők, a felépítés mind-mind túlmutat a kezdő szinten, erős pozíciót elfoglalva a kommersz középvonalon. Kb 25.000 Ft-os árával tehát nyertes darab. Ha szeretnél a kezdő megoldásokon túlmutató fejessel megismerkedni, akkor a VIRO Plus USB jó választás lehet.