pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az SPC Gear tavaly decemberben mutatta be a GD100 gaming asztalt és az Atlas 100 monitor-rögzítőt, ilyet viszont nem küldtek, úgyhogy csak az asztalról tudunk nyilatkozni, méghozzá határozott lelkesedéssel. És nem csak azért, mert külön utáltam az előző alkalmatosságot, ami költözést követően munkaállomásként és játéktérként funkcionált. Mármint nem volt rossz asztal, de nyilvánvalóan nem erre a célra tervezték és a színe sem ment semmihez a környezetében. Ugyanitt nagyon korrekt, de mezei asztal, nulla darab kábelrendezési lehetőséggel ingyen vihető. Előre szólok, hogy nehéz, de legalább lapra szereltem.

spc-gear-gd-100-pcguru-1.png

Az SPC Gear kifinomult, mégis karakteres dizájnja viszont nagyjából bármilyen enteriőrbe beilleszthető, ami nem emlékeztet egy (nem modern művészetekre szakosodott) múzeumra, és mondjuk, nem egy Disney-hercegnő rendezte be. A masszív acél szerkezet és a komor színtéma ellenére légies és elegáns, a 18 milliméter vastag, tömör fa asztallap pedig karbonmintás bevonatot kapott. A sötét, de finom szaténfényű felület nem uralja el vagy nyomja össze a teret, nem mellesleg fokozottan karcálló (tényleg az: macska- és borospohár-proof), és kiváló tapadást biztosít az egérpadnak.

spc-gear-gd-100-pcguru-2.jpg

Rend a lelke

80 kilogrammos maximum teherbírásával a GD100 alkalmas egy teljes méretű torony és a perifériák fogadására, viszont nem nagy. Gamer asztal kategóriában kifejezetten kompakt megoldás, ami ideálissá teszi a szűkösebb hellyel rendelkező felhasználók számára is. Számszerűleg 1140 mm széles, 740 mm mély és 733 mm magas, amihez kifogástalan kábelrendezési lehetőségek állnak rendelkezésre. A lábakban kábelcsatorna található, a szerkezet belső oldalán két-két gumírozott kilépéssel alul és felül, innentől műanyag akasztókkal és tépőzáras kötegelőkkel (ezt is kapunk) tarthatjuk kordában a kábeleket, az elosztót pedig egy jól szellőző, 303,47 milliméteres fém polcra suvaszthatjuk, ami roppant megkönnyíti az asztal alatti takarítást. Sőt, a macska sem gabalyodik bele pingpongozás közben. Az asztallap hátulja profilozott, így a kábelek nem törnek éles szögben, illetve könnyebb hozzáférni az elosztóhoz, a szintén gumírozott fűzőlyuk pedig rendet tart magán az asztalon.

spc-gear-gd-100-pcguru-3.jpg

A GD100-at rendkívül könnyű összeszerelni, megkapjuk hozzá háztartásunk negyvenkétmilliomodik imbuszkulcsát is, amire egy esetben lesz szükségünk: a merevítő lábakhoz való rögzítésénél. Ez a rész itt meglehetősen kényelmetlen, a talpas csavarok feje belülre esik, el lehet szórakozni némi időt, mire milliméterenként behúzzuk őket, de a szerelés ezt leszámítva tényleg nagyon egyszerű, a lapot rögzítő rugós csavarzárak pedig külön praktikusak. Egyébként a csavarozás sem bonyolult, csak kicsit kényelmetlen és jobban is mutatna, ha a csavarfej, és nem a vége lógna ki, de mivel rendeltetésszerű használat mellett aránylag kevés időt kell töltenünk konkrétan az asztal alatt, ez nem igazán határozza meg az összképet. 

spc-gear-gd-100-pcguru-4.jpg

Summa summarum, a GD100 egy kiváló minőségű, atomstabil (meg se rezzen, ha a macska teljes meggyőződéssel nekifut és landol), érzésre tartós és rendkívül esztétikus, közepes méretű állomás, kitűnő kábelrendezési megoldásokkal. Élőben egyébként pont olyan, mint a renderképeken, sőt szebb, csak természetes környezetében elég nehéz előnyös fotókat készíteni a részletekről. Az asztal magassága viszont nem állítható, így álló munkára nem alkalmas és nem világít. De hát ez egy asztal. Ha telerámoljuk RGB LED-es perifériákkal, fel sem fog tűnni. Az 56 és 73 ezer forint közötti hivatalos viszonteladói ár valamivel a kategóriaátlag alatt marad, a termék viszont remek választás ebben a műfajban, ha biztosak vagyunk benne, hogy véletlenül sem óhajtunk állva tevékenykedni. Határozottan ajánlott.