pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A hátizsáktól a mikrofonig sok minden járt nálunk az elmúlt hetekben a Genesis kínálatából, aki azonban inkább a játékhoz elengedhetetlen kiegészítőkkel, avagy a hagyományos gamer perifériák kapcsán szeretne alaposabb támpontot kapni, annak most elhoztunk egy újabb rágcsálót és egy neki való pokrócot. Avagy lássuk, mit tud a Krypton 550 egér és a Carbon 500 Ultra Blaze egérpad!

KÉT SZÉK KÖZÖTT...

A Krypton 550 már első pillantásra is magán hordozza a modern, kifejezetten e-sportra kifejlesztett egerek sajátosságait. Az univerzális jelleg helyett jelen esetben itt sokkal inkább az optimalizálás dominál, ami első körben abban nyilvánul meg, hogy szigorúan jobbkezes használatra hivatott a Genesis perifériája. Emellett az egér felülete is megkapta a lyukacsos dizájnt, ami nemcsak a hosszabb meneteket teszi kényelmesebbé a kevesebb érintkező felület miatt, hanem a tömegből is jócskán levesz. A végeredmény mindössze 70 gramm, így a könnyed siklás híveinek aligha lesz panaszuk a kivitelezése.

genesis-krypton-550-01.jpg

A kialakítás egyébként nemcsak az aszimmetrikus jelleg miatt szűri meg a célközönséget, a Krypton 550 ugyanis egyértelműen a „palm”, vagyis tenyérrel az egér felületén fekvő fogásra termett. A „claw” híveinek túl sok kényelem itt nem terem, mint ahogy a kisebb kézmérettel megáldott gamereknek sem. Félreértés ne essék: a kialakítás ezzel együtt profi, a tapintás több, mint kellemes, ez a patkánypajtás azonban messze nem való mindenkinek. Az én stílusomhoz például nem igazán illeszkedett (még az első ismerkedős érzet elmúlásával sem), de simán el tudom képzelni, hogy lesz olyan, akinél pontosan betalál majd.

genesis-krypton-550-02.jpg

A technikai paraméterekre egyébként nem lehet különösebb panasz. Az optikai érzékelő 200 és 8000 DPI között állítható több fokozatban, de a gyári DPI-módok mellett természetesen személyre szabható értékekre is van lehetőség, a kapcsolódó szoftvernek hála, a saját beállításainkat pedig tárolni is képes az egér, ha több gépen is játszanánk. A gyorsulást 20 G-ig képes mérni a Krypton 550, a rajta található 7 darab gomb mind egyénileg programozható, makrózható, valamint a testreszabható RGB-beállítások sem hiányoznak a funkciólistáról – utóbbi miatt látványra is több mint tetszetős az élmény.

Summázva a leírtakat és a tapasztaltakat, az összkép jó, de az egér nem mindenkinek való. Ha a Krypton 550 kifejezetten belepasszol az igényeinkbe és stílusunkba, akkor kb. 10-11 ezer forintos árával jó vásár lehet. Ugyanakkor meglehetősen speciális darabról van szó, amely jó, de nem kiemelkedő specifikációkkal és összeszerelési minőséggel bír (hosszabb távon például tapasztaltunk némi kellemetlen cincogást az egyik egérgombnál). A konklúzió tehát az, hogy belépő szintű egérnek már kicsit drága, a középkategóriában pedig minimális ráfizetéssel már profibb és/vagy kevésbé specifikus példányok közül válogathatunk, akár a Genesis kínálatán belül is, mint például a Krypton 700.

…EGY MÉRETES EGÉRPADRA

Egér mellé természetesen egérpad is jár, amely szintén a modern trendek mentén halad, vagyis jó nagy. Mit nagy: óriási! A Carbon 500 Ultra Blaze 110x45 centiméteres méretével egész asztalunkat beborítja, és nemcsak rágcsálónk számára biztosít játszóteret, hanem akár billentyűzetünk is kényelmesen elfér rajta. Vagy akár reggelizhetünk is egy jót, méghozzá anélkül, hogy bármitől is tartanunk kellene, a borítás ugyanis vízálló, így a kisebb koszolódásokat és foltokat gond nélkül el tudjuk távolítani.

genesis-carbon-500-ultra-blaze.jpg

A dizájn egyébként minimalista, de jó értelemben, így kifejezetten jól illeszkedik a hasonló megközelítésű gamer sarkokhoz – a karbon beütésű piros effektus ilyen szempontból egyértelműen telitalálat. Ami miatt pedig igazán megéri kifizetni érte a 9-10 ezer forint körüli árat, az az anyaghasználat és a gyártási minőség. Ilyen tekintetben a legfontosabb részlet a varrott szegély, amely extra tartósságot biztosít, hiszen jellemzően az egérpadok alsó széle az, amely elsőként kopni, rojtosodni, foszlani kezd. Nos, itt nem kell tartanunk hasonlótól, így ha prémium kategóriás, de még a „natúr”, gumírozott textil vonalon mozgó (nem RGB-kerettel ellátott) alátétekkel szimpatizálunk, akkor a Carbon 500 Ultra Blaze remek választás!