pcguru-ajanlott3590x150.jpg

A legutóbb nálam járt Warrior Extra-3 gamer szék finoman fogalmazva sem vett le a lábamról, így amikor felmerült a lehetőség, hogy vessek egy pillantást a Genesis egyik jelenlegi felsőkategóriás darabjára, az Astat 700-asra, kapva kaptam az alkalmon, már csak kíváncsiságból is. A méretes csomag láttán már sejtettem, hogy ez nem lesz egy egyszerű kör. A szék maga 18-19 kilót nyom, ami a dobozzal együtt már felülről súrolja a 20-at, melynek jelentős részét az alumínium váz és tartószerkezet teszi ki. Pontos méreteit tekintve az ülés szélessége 50 cm, mélysége 50-52 cm, a háttámla szélessége 47,5 cm, magassága 58 cm, míg a teljes szék magassága 114-128 cm, ami elméletben egy 160-195 cm magas játékos testalkatára lett tervezve.

Maga az összeszerelés kifejezetten egyszerűnek bizonyult. A görgőket a már ismert módon csak bele kellett pattintani a vázba, míg a támla, tartozószerkezet és karfák felszerelése összesen 13 csavart igényelt a mellékelt csomagból, amihez még imbuszkulcsot is kaptam. A menetek kialakítása tökéletesnek bizonyult, különösebb erőlködés nélkül sikerült szorosan behajtanom mindegyiket. Bár az elemek tökéletesen illeszkedtek egymásra, az esetleges ferdeségek elkerülése végett érdemes változatlanul figyelni a párhuzamos csavarozásra. A támla felhelyezésénél akadt egyedül problémám, mely méretéből és szögéből fakadóan kissé nehezebbnek bizonyult, és amihez nem árt egy plusz segítő, vagy valamilyen támasz, hogy véletlenül se csúszhasson el az alvázhoz rögzítő három csavar meghúzásáig. Ez azért különösen fontos, mert amíg az alumínium váz stabil és nagyon jól bírja a terhelést, addig a támla és a karfák műanyagborítása már jóval sérülékenyebb.

Karcsú a vas, de erős

A gyors összeállítást követően az első tapasztalatom megfelelt a kezdeti feltételezésemnek: ez a szék roppant masszív. Ugyan az ülés és a háttámla hálós borítása, valamint a karcsú váz láttán kissé elbizonytalanodtam, beleülve a különbség ég és föld az olcsóbb modellekhez képest. 185 cm körüli magasságommal nem vagyok egy kimondottan könnyed vagy alacsony alkat, ám akár ültem, akár a ringató funkciót használtam, egy pillanatig sem volt halálfélelmem, hogy a támla vagy a gázrugó előbb-utóbb megadná magát. Az állítható magasságú és elforgatású karfákkal, nyaktámlával, ülésmélységgel, támla-dőlésszöggel nagyon könnyen tudtam szabályozni, hogy a szék éppen hogyan lenne kényelmes számomra. Az összeállításból csupán egy derék- és nyakpárna hiányzott kissé, az ExoBase gerincre szabott támlakialakítást pedig akkor tudtam csak teljesen kihasználni, ha kontrollerrel a kézben teljesen hátradőltem. A görgők CareGlide nejlonbevonatos kialakítása meglepően hatékonynak bizonyult, megkockáztatom, egyetlen korábbi székem sem volt ennyire halk.

Az egészségtelen tartást ugyanakkor a kialakítás finom, de hatásos módon próbálja ellehetetleníteni. A jól beállított mélység a görnyedést hivatott ellensúlyozni, míg a keskenyebb szélesség a teljesen szétterpeszkedett tartást akadályozza úgy, hogy maga a szék mégsem érződik kényelmetlennek. A hálós, légáteresztő borítás kellően stabil és erős anyagot képez a vázon, közben pedig nagyon jól szellőzik, melynek előnyei különösen nyáron, a nagy melegben lehetnek érezhetők. Megjelenését tekintve azt érdemes még szem előtt tartani, hogy a szék két változatban érhető el, és míg az egyenfekete egyformán illeszkedik egy tipikus gamer kuckóba és egy komolyabb, irodai környezetbe is, addig a vörös már inkább egy célnak megfelelő gamer asztal, ház, hangrendszer és hangulatvilágítás társaságába passzol.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bár akadt egy-két kisebb és nem lényeges problémám (a derék- és nyakpárna hiánya, valamint az ülés hátradőlve az igazi), összességében minden téren szembetűnő a különbség, ha az Astat 700-at a korábbi, olcsóbb gamer székeimhez hasonlítom. Ha valakinek nem igény a párnázottság, illetve annál fontosabb a jó szellőzés, valamint a massziv, a tartásjavító felépítés, akkor garantáltan nem fog csalódni. Árkategóriájában – durván 120 000 forint –, valamint kényelem és praktikusság terén egyértelműen megállja a helyét a riválisokkal szemben.