pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Utoljára két hónapja járt nálunk AOC monitor, akkor az AOC CQ32G2SE volt az, melyre szemünket vethettük, ami inkább volt egy korábbi eszköz felújított kiadása, mintsem egy teljesen új szegmenst megcélzó darab. Nos, ezúttal nem ez a helyzet, ugyanis most nagyítónk alá az AOC AG273QZ került, mely papíron sok szempontból kiemelkedőnek számít. Magas felbontás, magas képfrissítés, gyors válaszidő. Lássuk is a medvét, akarom mondani, képernyőt: vajon a gyakorlatban is olyan impresszív, mint elméletben?

A számok tükrében

Az AG273QZ le sem tagadhatja gamer mivoltát: az AGON termékvonal dizájnját tudhatja magáénak, ahogy az elvárható, kávamentes kivitelben. A fekete-vörös dizájnt itt csak a logón érhetjük tetten, a formatervet LED-csíkok egészítik ki a hátoldalon. A talpazat ezúttal is a megszokott háromujjas tyúkláb, mely ebben az esetben ívelten emelkedő, de nem kevésbé masszív, mint az eddigiek. A tartóoszlopon helyt kapott mechanikának köszönhetően nemcsak magasságot, hanem dőlésszöget is állíthatunk, illetve teljességgel elforgatva, függőleges pozícióba is állítható a kijelző.

aoc-ag273qz-02.png

A csatlakozási lehetőségek mind lefele néznek, felszereltségre e téren nem lehet panasz: kettő-kettő darab HDMI (2.0) és DisplayPort (1.4) jut a jelbemenetre, bár előbbiek aligha lesznek használva a maximális képfrissítési ráta mellett. Mellettük akad négy darab USB port (3.2), hubba rendezve, illetve egy sztenderd 3.5 mm-es jack csatlakozó.

Maga a panel egy 27” képátlójú, 2560×1440 pixelből gazdálkodó, sík TN panel, melynek fő vonzereje 240 Hz-es képfrissítése és 0.5 milliszekundumos válaszideje. Emellé társul még a FreeSync és HDR 400 szabványnak megfelelő háttérvilágítás, melyek így együtt nagyon jól hangzanak, de ahogy az lenni szokott, itt is akad egy (pár) de.

Adok-kapok

Az AG273QZ esetében a TN panel hiányosságai erősen kiütköznek, függőleges eltérésben vöröses, oldalról sárgás elszíneződés tűnik fel, benyomásom szerint jóval feltűnőbb mértékben, mint ahogy azt az elmúlt évek során tapasztaltam. A kontraszt TN panelhez képest egész tűrhető, persze ez nem nagy szó, dicséretnek meg pláne nem illik be, hiszen köszönőviszonyban sincsen a VA vagy IPS technológia által biztosítottal. A színhűség a másik gyenge pontja a TN paneleknek, de az sRGB beállítással közelebb érhetünk a valóságoshoz, igaz, ekkor a lefedett színtér is csökken, ami a típushoz képest viszont meglepően nagy.

aoc-ag273qz-03.png

Előnynek beillik, hogy a háttérfény kevésbé szivárog, tesztpéldányunkon egyedül az alsó szegmensben lehetett némi nyomát felfedezni ebből pedig már sejthető, hogy a világítással sincsen különösebb gond. És ha már itt tartunk, továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy a HDR 400 szabványnak megfelelő monitorok inkább csak nevükben HDR eszközök. Közelről ugyan erősnek hat a megvilágítás és komolyan terheli a szemet, de véleményem szerint a technológia kiélvezéséhez az abszolút minimum a HDR 600. Az erős háttérvilágítás másik hátránya, hogy minimális fényerőn is erősnek hat  itt egyedül az MBR segíthet, ami viszont kizár a FreeSync beállításokból, és az amúgy is határesetnek számító HDR funkciót kérdőjelezi meg.

Beállítások és kompromisszumok egész során kell tehát átrágnunk magunkat (és van min), ha a legjobbat szeretnénk kihozni az eszközből, mert a gyári beállítások ez esetben jócskán hagynak kívánnivalót maguk után. Szerencsére ebben nem akadályoz az OSD, mely egészen gyors, a nálunk alapkövetelménynek számító joystickes megoldás mellett az extra kényelem jegyében távirányítóval is manőverezhetünk benne.

aoc-ag273qz-01b.jpg

Itt említeném meg a hangteljesítményt, mely nem véletlenül kapott külön beállításokat a menürendszerben. Frekvenciatartományokra bontva állíthatunk a hangszínen, ha nem tetszenek az előre beállított változatok, és meglepetésemre (na, jó, a 2×5W azért sejtetni engedi) a hang monitorhoz képest egészen vállalható, mind erejét, mind minőségét tekintve. Így még talán a fülhallgató akasztót is használni is fogjuk olykor.

Mérlegelés

Ha munkára keresel monitort, akkor bizony rossz cikket olvasol. A kompetitív játéknál nem mindenki számára elsődleges szempont a kontraszt és a színhűség, sokkal többet nyom a latba a válaszidő és a gyorsan mozgó tárgyak gyors, éles megjelenítése. E téren pedig az AG273QZ-nek nincs oka panaszra, elvégre minimális elmosódással és csóvahúzással, illetve kiemelkedő válaszidejével erősen csábít. Ráadásul teszi mindezt QHD felbontáson, ami különösen vonzóvá teheti, ha rendelkezünk olyan hardverrel, mely ki is hajtja azt.

Persze ilyen is kell. Egy kifejezetten egy célra kihegyezett, azt magas szinten teljesíteni tudó monitornak határozottan megvan a közönsége. Pláne, hogy ebben a kategóriában (felbontáson és képfrissítésen) idehaza alig akad kihívója, és a maga 230 ezer forintos címkéjével, ár-érték arányban, véleményem szerint verhetetlen. Az első olvasatra is borsosnak ható árért cserébe azonban egészen elképesztő teljesítményt és extra funkciókat kapunk, amivel az első ránézésre olcsóbb vetélytársakat is maga mögé utasítja.