pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az AOC CQ32G2SE aligha meglepő módon a méltán népszerű CQ32G1, 2021 igényeihez szabott kiadása. Vagy legalábbis egy cseppet gyorsabb, és jobban felszerelt változata, melyre nem sok panaszunk lesz. Persze a kákán is lehet csomót keresni, de a tény az, hogy ár-érték arányban roppant meggyőző az AOC új ajánlata.

Még. Több.

Ahogy azt a monitor elsőre nem túl hangzatos neve is elárulja, egy ívelt (1500R), QHD felbontású (2560×1440 képpont), 32 hüvelyk képátlójú panelről van szó, méghozzá, a bevezetőben említettek szerint, a második generációból. Amit viszont nem árul el, az éppen az, amire a legjobban kíváncsiak vagyunk, és ami igazán megkülönbözteti elődjétől: ugyanúgy VA panelen és 1 ms névleges válaszidővel, de immáron már 165 Hz képfrissítéssel csábít a kicsike.

aocc32g2aebkproductmainlarge.jpg

Mindezt a már megszokott, három oldalt kávamentes kivitelben kapjuk, az AOC sajátjának tekinthető vörös-fekete színvilággal, és masszív „csirkelábbal”, mely ezúttal a kompromisszum jegyében csupán billenthető, magassága nem állítható. Az alsó, vastagabb kávát egyedül az AOC logója díszíti, jobb oldalt, alul, pedig a navigációs gombok kaptak helyet, amivel továbbra is az a problémánk, hogy nagyon macerás velük navigálni a menüben. A tápegység beépített, ehhez igazodik a monitor súlya is, mely a maga nagyjából 7,5 kilogrammos össztömegével azért nem fogja leszakítani az asztallapot.

Bemenetek terén az elődnél panaszkodtunk az 1.4-es HDMI portokra, szerencsére ezúttal már a 144 Hz-es határig elégséges 2.0-s kimenetből kapunk kettőt. Persze a monitor 165 Hz-es képfrissítésének teljes kihasználásához továbbra is a DisplayPorthoz (1.2) leszünk kötve, melyből csupán egy adott. Emellett találhatunk még egy sztenderd 3,5 mm-es jack audió kimenetet is a füles számára, amit mindenképp fel fogunk tenni, ha nincs más dedikált hangrendszerünk, mert a 2×5W teljesítményű hangszórók minőségéről továbbra sem tudok pozitívan nyilatkozni.

aoc-cq32g2se-03.jpg

Még. Szebb.

A gyakorlati teljesítmény terén pedig végképp nem lesz okunk panaszra, és bár a VA panel nem olyan fürge, mint egy TN, cserébe azonban sokkal jobb a kontraszt és a színhűség, ami a 165 Hz-es képfrissítéssel párosítva véleményem szerint jó kompromisszum. Ha maximumra tudjuk járatni, akkor minimális, gyakorlatban pedig szinte észrevehetetlen lesz a csóvahúzás és a szellemképezés – persze nem árt kicsit matatni a beállításokban, de az Overdrive, MPRT és a Low input lag beállításokkal továbbra sem érdemes túlzásba esni egyik irányba sem. Ha pedig netán beesne a teljesítmény (ami GPU függvényében, ekkora felbontáson a játékok többségénél azért nem csoda), a FreeSync siet segítségünkre.

Érintőlegesen említettük csupán, de a tisztánlátás érdekében külön kiemelnénk a színhűséget, ami meglepően magas, a színtér lefedettsége szintén kiemelkedő. Egyedül a háttérvilágítás beszivárgása (backlight bleed) az, ami helyenként zavaróbb volt, de ez egységenként változó, és sajnos a LED technológia sajátja. Kicsit sajnáljuk, hogy nem tudtuk mellé tenni az elődöt, mert egy év távlatából már nem mondhatjuk ki biztosan, hogy ránézésre jobb már az AOC CQ32G2SE gyári kalibrációja is.

aoc-cq32g2se-02.jpg

Fehér Holló

A cikk írásának pillanatában a hazai boltok kínálatában sajnos nem találtuk az AOC CQ32G2SE-t, legutóbb 120 ezer forint körül mozgott, legalábbis az egyik nagy, hazai árösszehasonlító oldal adatai alapján. Ha vagy olyan szerencsés, hogy ezen az áron bezsákold, akkor garantáltan elégedett leszel a teljesítményével. Reméljük, a zavar csak átmeneti, mert ezen az áron aligha akad majd vetélytársa az AOC CQ32G2SE-nek, amit ezen a linken tudtok megnézni.