pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A tavalyi 558M1RY után itt az eggyel nagyobb számozást és plusz egy betűt kapott utód, az 559M1RYV. Na, de hogy mit rejt az a két karakter, az már megér egy teljes cikket. És talán nem árulok el túl nagy titkot, mikor azt mondom: egy roppant jól összerakott kijelzőt, mely végre ténylegesen megtalálta a helyét a piacon.

Az első, ami szembetűnhet a Philips Momentum 559M1RYV kellemesen méretes, állvánnyal mintegy 30 kg össztömegű kijelzőjére tekintve – egyéb dolgok mellett –, hogy a szokásos matricákon kívül egy csinos, ismerős, zöld-fehér (nem, nem Fradi) jelzést is kapott a jobb alsó sarokban: „Designed for Xbox”. Hogy ez mégis mit takar, nos, mostani cikkünkben ezt fogjuk kideríteni. De mielőtt idáig jutnánk, meg kell válaszolnunk egy másik kérdést is: mitől lesz egy tévé játékra kihegyezve? Leegyszerűsítve: attól, hogy technikailag inkább monitorról van szó, hiszen az okostévékkel ellentétben itt gyakorlatilag sem „operációs” keretrendszerünk nincsen, sem fölösleges applikációk nem nehezítik a processzor életét. Ami ilyenformán jóval több ciklust tud arra fordítani, hogy a megjelenítéssel foglalkozzon, ezáltal kisebb válaszidőt biztosítva, ami a játékosok számára elengedhetetlen. No, meg persze a bemenetek terén is akadnak eltérések, egyebek mellett a koaxiális kábel inputja is hiányzik.

philips-momentum-559-01.jpg

Azért persze nem maradunk teljesen szoftver nélkül, az OSD-ben elmerülve kapcsolhatjuk be a háromoldali Ambilight funkciót, mely ekkora kijelzőnél és egyes játékoknál roppant hangulatos háttérvilágítást ad. Emellett nem annyira eldugva ott van a helyi „játék-mód” is, valamint a HDR-mód, mellyel csökkenthetjük vagy maximalizálhatjuk a fényerőt. A HDR 1000 tanúsítvánnyal együtt elképesztően egyenletes háttérvilágítás is jár, bár a nagyon sötét és nagyon kontrasztos játékoknál (például éjjel zseblámpázva a Blair Witch erdejében) feltűnnek a bevilágított szektorok határai. A HDR-képes játékok viszont meghálálják a képességeit.

Maga a kijelző egy 55 colos (közel 140 centiméter) képátlójú, speciális VA panel, mely talán a legjobb kompromisszumnak tekinthető a színhűség-képfrissítés tengelyén. A válaszidő nem vetekedhet a leggyorsabb monitorokéval, de talán nem azon a 3-3,5 milliszekundumon múlik a siker, a 4 ms (GtG) meg azért nem egy rossz teljesítmény, akárhonnan is nézzük. Valamint a képfrissítés maximuma 144Hz, azaz 144 képkocka másodpercenként, ezzel pedig az 559M1RYV nemcsak eléri, hanem meg is haladja azt a képfrissítési szintet, melyet az Xbox Series X ki tud magából préselni.

philips-momentum-559-05.jpg

A monitorból a három HDMI (2.1) port mellett elhelyezett egyetlen DisplayPortnak hála, PC-re kötve is képesek lehetünk kipréselni a maximumot (na, jó, az RTX 30xx-sorozat már HDMI 2.1 portot kapott, szóval ez csak a régebbi hardverekre igaz). Természetesen jár hozzá megfelelő kábel is, mert mint tudvalevő, a HDMI 2.1 azt is megkívánja magának, máskülönben nem támogatott a teljes 48 Gbit/s sávszélesség, ami a 4K+/60+ fps felbontásokhoz kell, hangsávostul. Emellett kapunk még egy USB-C bemenetet, valamint egy USB-B csatlakozót és egy négytagú USB-szigetet is (3.2), melyből kettő a 65W-os határig töltésre is alkalmas. Végezetül a sztenderd 3.5-ös jack kimenettel gyakorlatilag minden csatlakozási igényünket kielégíti a Philips nagyágyúja.

A kijelző aljában meghúzódó, fixen rögzített Bowers&Wilkins hangrendszer ránézésre megegyezik a bevezetőben már emlegetett előd, a 558M1RY hasonszőrű megoldásával. De valószínű, hogy szemünk sem csal, mert adatai alapján is nagyon így tűnik: a 40 W összteljesítményre képes 2.1-es soundbar (egy magassugárzó, két középtartományú hangszóró, és egy mélynyomó), kísértetiesen ismerős. Ami persze nem baj, mert méreteihez képest továbbra is brutálisan jól szól, a DTS pedig még mindig képes átverni az átlagember fülét.

philips-momentum-559-03.jpg

Lehet, hogy szentségtörésnek számít, de természetesen semmi sem akadályoz meg senkit abban, hogy a konkurencia játékgépét kösse a kijelzőre és ugyanezt kihajtsa a készülékből (kipróbáltuk, Gates papa még nem kopogtatott az ajtón). A viccet félretéve, mostanra egyértelműen megtalálta helyét a Philips Momentum: a konzolok képességeit 100%-ban támogatja, ki- és bemenetek terén hiánytalan, és még saját hangrendszert is kapott – tökéletes társ egy játékos nappalijában. Teljesítményét illetően sincsen panaszunk, egyedül azt sajnáljuk, hogy a nagyjából 430 ezer forintos árcédula a többséget, minden bizonnyal, elrettenti a felcsípésétől – hangrendszer és képfrissítés, HDR és miegymás ide vagy oda. Reméljük, hogy pár éven belül ez a felszereltség már nem lesz többhavi magyar átlagkereset megfelelője, és az aktuális konzolgeneráció derekára eljutunk oda, hogy egyre többen megengedhetik maguknak a 559M1RYV valamelyik leszármazottját, mert ezt látni, játszani kell.