A legutóbbi „szélesvásznú” AOC AG353UCG után most egészen más vizekre evezünk – bár a panelgyártó és az anyavállalat itt ugyanaz –, méghozzá a Philips Momentum 326M6 (bővebben 326M6VJRMB, avagy a korábban már tesztelt 436M6VBPAB kistestvére) járt nálunk egy próbakör erejéig. A 4K felbontású monitorok egy ideje már bekúsztak a megfizethető árkategóriába, de a minőségért nem árt jobban a pénztárcába nyúlni. Pláne, ha van egy kis eszünk, és nem a felbontáshoz nevetségesen alulméretezett (31,5” alatti) vagy „olcsó húsnak híg a leve” kategóriájú TN paneles változatok felé húz a szívünk. Ennek tökéletes példája (pozitív értelemben) tesztünk alanya, mely nemcsak a PC-s játékosok figyelmét keltheti fel, a kérdés már csak az, hogy mennyire könnyű két szék között a földre esni.

Spártaian egyszerű

A Philips Momentum 326M6 kicsomagolásakor egyből feltűnik, hogy a manapság divatos kávamentes dizájn nem volt feltétel a monitor megalkotásánál. Persze ez nem feltétlen követelmény, csak kissé szokatlan döntés egy amúgy felső, vagy inkább felső-közép kategóriás egységnél. Fekete-szürke megjelenését ennélfogva nem elegánsnak, inkább csak egyszerűnek mondanánk, de a „hajtogatott” (és igen stabil, de forgatást lehetővé nem tevő) lábazat, és a bekapcsolásnál életbe lépő Ambiglow árulkodik arról, hogy itt nem egy tizenkettő-egy-tucat kijelzővel van dolgunk.

philips-326m6-01.png

Ha nem lenne ismerős, akkor röviden annyiból áll az Ambiglow, hogy a kijelző peremén uralkodó színt ledekkel kivetíti a környezetébe, ezzel remélhetőleg azt az optikai csalódást keltve a szemlélőben, hogy a kijelző nagyobb képet jelenít meg, mint valójában. Hogy ez kizárólag az alsó peremen bevetve mennyire jelentős fegyvertény, arról lehetne vitatkozni, mindenesetre van olyan játék, ahol igen kellemes a hatása – hozzátenném, hogy szubjektív véleményem szerint.

Lényeg a lényeg

A mókusvakításon túllendülve azonban kapunk egy jófajta 4K UHD (3840×2160) felbontású kijelzőt, mely az éppen megfelelő 32 hüvelykes képátlón terül el. A VA panelből kihozták a lehető maximumot, már amit 60 Hz képfrissítésen és a névleges 4 ms GtG válaszidőn el lehet érni, így, ahogy az várható volt, a csóvahúzás viszonylag látványos. Gyorsan mozgó képeknél éles látványt elérni nem sikerült az egyébként bőséges beállítási lehetőségek közt történő zsonglőrködéssel sem, de sokat lendít az összképen, hogy FreeSync- és G-Sync-kompatibilis a kicsike.

Csatlakozási lehetőségek terén kellemesen el vagyunk látva: három darab HDMI (2.0), egy DisplayPort (1.4) sztenderd jack audió ki- és bemenet, négy USB (3.0) áll rendelkezésünkre, utóbbiak közül kettő pedig gyorstöltésre is alkalmas. Egyedül a menüt kezelő kis joystick elhelyezkedésével nem voltam kibékülve, mely a képernyő háoldalán, valamivel a középvonal alatt, a szélétől egy ujjnyira befelé található, és elsőre sosem leltem meg.

philips-326m6-03.jpg

Ezen felül a 600 nites névleges fényerő (HDR 600 tanúsítvány) és a színek élénksége sokat dob az összbenyomáson, melyet tesztpéldányunknál erősen rontott a kijelző bal alsó nyolcadát hátrányosan érintő sötétebb folt, mely miatt, ha élhetetlen nem is, mindenesetre roppant zavaró volt az élmény, különösen munka és filmnézés közben. Persze ahány panel, annyiféle, még egy szérián belül is, így ez arra nézvést semmit sem jelent, hogy más mit kap kézhez – remélhetőleg nem szériahiba (kétlem).

A nagytesó árnyékában

A cikk elején említettük a tavalyi Momentum 436M6-ot, mely ugyanez, csak nagyobban, de mégsem. Az első és technikailag legfontosabb eltérés a szubpixel elrendezés: míg ott a nem szokványos „BGR” sorrendet választották a panelen, itt a már hagyományosnak nevezhető „RGB” marad a kristályok elrendezése. Így egy fokkal nyugodtabban merjük ajánlani általános felhasználásra, még akkor is, ha mostanra az agresszív árnyirbálások következtében a 326M6 majdhogynem ugyanannyiba kerül, mint a 436M6, aminek sok tulajdonságát a legújabb változat is megörökölte.

philips-326m6-04.jpg

Hova is tegyelek?

Mint azt a bevezetőben említettük, akárcsak a 436M6, a 326M6 is mindenki kedvére igyekszik tenni, így nemcsak a PC-játékosoknak, hanem a (vagy/és, de inkább és) konzolt tartóknak is ajánljuk a figyelmébe, mert a 4K felbontás (még ha trükközve is) ott komolyabb vonzerőnek számít. Persze ehhez alaposan a pénztárcába is kell nyúlni, mert a 200-220 ezres árkategóriában mozgó monitor egyetlen előnye a hasonló tévékészülékekkel szemben (egyelőre) a jobb válaszidőben rejlik.

A célközönséget mi a többféle kütyüt is birtokló játékosokban látjuk, és nehéz megítélnünk, hogy ez mekkora hányadban jellemzője a hazai piacnak, illetve számukra mennyire lesz ez a legvonzóbb választás. De ezen mélázni nem is a mi dolgunk. Ha esetleg ebbe a kategóriába tartozol, vagy csak egyszerűem szeretnél egy relatíve megfizethető, de felesleges csicsáktól jobbára mentes 4K monitort az asztalodon tudni, akkor nem nyúlsz mellé a Momentum 325M6-tal.

philips-326m6-02.jpg