pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A Xiaomi hazai képviseletének hála már több cikkünk is született a kínai gyártó termékeivel, most pedig, a telefonok és okoseszközök után egy újabb kört futottunk a különféle, életünket alaposan megkönnyítő szerkezetekkel. Mivel a gyártó nagy hangsúlyt fektet az otthoni okoskörnyezet megteremtésére, nem csoda, ha a kínálat is igen széles, avagy míg Pozandr az elmúlt egy-két hétben a cég kamera- és tévéokosító technológiáját tesztelte, addig nekem szembesülnöm kellett testsúlyommal, no és azzal, hogy sokkal egyszerűbb dolgom van, ha nem magam porszívózom fel a lakást, állandóan görnyedve és egy nehéz, hagyományosabb készüléket hordozva, hanem inkább a mesterséges intelligenciára bízom a porcicák üldözését és befogását. Hiába, na, haladni kell a korral, és 42 évesen is van még mit tanulni.

xiaomi-mi-body-composition-scale-2-pcguru1.jpg

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 okosmérleg

Nem különösebben szokott érdekelni a testsúlyom, ezt érdemes talán nyitányként megjegyezni, de ettől függetlenül kifejezetten izgatott, mit tud nyújtani egy mai okosmérleg. A Xiaomi terméke ráadásul kifejezetten baráti áron, mutatós dizájnnal látott napvilágot, avagy már csak ezzel is felkeltette az érdeklődésem. Maga a beüzemelés rendkívül egyszerű, hiszen csak a 4 db 1,5V-os AAA elemet kell bepattintani (sajnos nem tartozék, külön kell megvenni), máris működőképes a rendszer. A mérleg teste 30x30 centi, kifejezetten vékony (2,5 cm), nem is nehéz (2,29 kg), üvegfelülete pedig mutatós, modern külsőt biztosít. Ráállva egyből életre kel az amúgy rejtett, teljesen visszafogott digitális kijelző, a súlyt pedig a mangán acél érzékelőnek hála rendkívüli, 50g-os pontossággal láthatjuk már néhány másodperccel az elhelyezkedés után. Amint leléptünk róla, szintén rövid időn belül eltűnik a kijelző fénye, az okosmérleg pedig újra a szoba/fürdő “láthatatlan” súlyőrévé válik.

xiaomi-mi-body-composition-scale-2-pcguru2.jpg

A Xiaomi készüléke természetesen nem azért okosmérleg, hogy szimplán csak kijelezze a lemért testsúlyt, így a Mi Fit applikációval szinkronizálva számos extrát is nyújt. Többek között képes a személyes profilok tárolására, avagy akár 16 főt is automatikusan felismer és elemez, miközben bárki mást memorizálás nélkül, “vendégként” mér fel. Az alkalmazással közreműködve minden felhasználó jól láthatja a tevékenységeit, tervezhet, illetve számon tarthat minden fontos infót, miközben a mérleggel összesen 13 lényeges adatot szemmel tud tartani, így a testzsír arányát, csonttömeget, izomtömeget, vagy a folyadékmennyiség százalékát. Magyarul minden információt egyben megkapunk, ezzel megkönnyítve mind az edzést, mind az egészséges táplálkozást vagy éppen a napi rutint és mozgást. Ezért pedig bolttól függően 10 000 forint körüli összeget kell kifizetni, ami ár-érték arányában szinte semmi, főleg a teljesítményt figyelve, elvégre az elemek behelyezése után nagyjából 12 hónapig semmilyen gondunk és feladatunk nem lesz a Xiaomi okosmérlegével.

xiaomi-mi-robotporszivo-pcguru1.jpg

Xiaomi Mi robotporszívó 

No, nem mintha a szimplán Xiaomi Mi Robot Vacuumnak hívott robotporszívóval sokkal többet kellene foglalkozni. Tudom, én élek barlangban, de eddig nálam csak egy olcsó kis robotporszívó járt, ami idegesítő hangjával és bénácska közlekedési képességeivel hamar elérte, hogy a szekrény tetején kössön ki, ezek után pedig a 34x34 centis, közel 4 kilós Mi porszívót külön öröm volt megismerni. A gépet feltöltött aksi mellett egy pillanat beüzemelni, két gombja közül az egyik a takarítást és ki-be kapcsolást teszi lehetővé, míg a másikkal adott ponton leállíthatjuk, hazaküldhetjük a dokkolóra. Utóbbinak elhelyezése azért lényeges, mert a nagyjából 2 és fél óra takarításra képes akkumulátor merülésekor a gép megkeresi a hálózatra csatlakoztatott dokkolót, rácuppan, majd feltölti magát, hogy dolga végeztével, ha még nem fejezte be az aktuális takarítást, akkor oda visszatérve folytassa a munkát, ahol azt abbahagyta. 

xiaomi-mi-robotporszivo-pcguru2.jpg

Ezt a modellt egyébként érdemes nem nagyobb rojtokkal rendelkező szőnyeges lakásban/helyiségben bevetni, mert be is akadhat, a közlekedés szempontjából nem ideális a környezet, ellenben normál padlónál, parkettánál tökéletes segítséget nyújt. Nálam parketta van, a kis robi vígan elmanőverezgetett, amíg dolgoztam, feltérképezte a szobákat, közben kizárólag a nagyobb küszöbök és a szárító aljának megmászásával akadt gondja, olyankor kellett kicsit átsegíteni a lükét. Merthogy amúgy képes a kisebb emelkedőkön átjutni, de nem tud minden akadályt leküzdeni, illetve a készüléknél alacsonyabb (9,6 cm) helyekre nem tud bemászni, minden más területet könnyedén megközelít. Sőt, mivel mindenféle érzékelővel (ultrahangos, lézeres távolságmérő, gyorsulásmérő és a többi) lett felszerelve, kitanulja az ideális mozgási útvonalat, feltérképezi a teljes bejárható részt, majd tárolja is a memóriájában, hogy onnantól kezdve, ha nincs változás, eleve tudja, merre kell dolgozni.

xiaomi-mi-robotporszivo-pcguru3.png

Persze a maximális hatás akkor biztosított, ha a Xiaomi Home applikációval szinkronizálva kihasználjuk minden képességét. Itt a szívóerőtől (ezzel együtt a zajhatástól) kezdve a porszívó beszédhangjáig (a női asszisztenstől kezdve akár valamiféle Gundam-szerű robotig bármilyen profilt választhatunk) sokféle tulajdonságot kiválaszthatunk, továbbá időzíthetjük takarító személyzetünket, hogy a munkaidő során vagy heti egy-két meghatározott alkalommal induljon útra, tegye a dolgát. Innentől aztán nincs sok dolgunk, mivel a majdnem fél literes tartály két mozdulattal kivehető és üríthető (porzsák nincs), majd pattintható is vissza a helyére. Az 5400 mAh Ltium aksi a már írtak szerint alapvetően jól bírja a strapát, de a készülék újra is tölti magát munka közben, emellett a 3 processzoros agy gondoskodik róla, hogy a szerkezet mindig a megfelelő módon, a szükséges magasságban végezze a feladatát.

xiaomi-mi-robotporszivo-pcguru4.jpg

Így tehát mindkét eszköz kimondottan ajánlott, a robotporszívó konkrétan megkönnyítette az életem, remekül működött, és bár természetesen vannak komolyabb és felkészültebb modellek is a cég katalógusában (nedves porszívós, egyéb területeken is bevethető és a többi), árában abszolút jó minőséget és tudást képvisel. Elsőre kicsit ledöbbentem a 99 990 forintos áron, ami nem az én pénztárcámhoz van igazítva, de utánanézve ez teljesen normális, emellett pedig azt mondom, hogy akinek belefér a költségvetésébe, az bátran ruházzon be rá, mert nagyon nagy segítséget és ügyes megoldást jelent a mindennapi takarítás során.