pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha a nyolcvanas évek kult akció-horrorjában Arnold nem egy földönkívüli ragadozóval, hanem villogó ledekkel vakító monitorokkal küzd meg, bár azt hiszem, ilyesfajta összecsapásra jóval kevesebben lennének kíváncsiak. Aztán a fene tudja, az új videojátékos adaptáció után talán már bármi jöhet. De félre a gyengécske tréfát, már csak azért is, mert az Acer termékcsaládja egy méltán népszerű, kifejezetten a gamereknek szánt hardversorozatot takar, amivel az utóbbi hónapokban mi is meglehetősen sokat foglalkoztunk (néhány példa itt, itt és itt), a frissen kapott XB273UGS pedig a legújabb példány a felhozatalban.

acer-predator-xb273ugs-teszt-pcguru1.jpg

Sebességvadász

De kezdjük az elejéről. A viszonylag méretes dobozba börtönzött szörnyeteg kicsivel kevesebb mint 6 kilós, a 61x53x23 centis készülék pedig pillanatok alatt összeszerelhető, elvégre a kijelzőt a megszokott módon csak rá kell pattintani az állványra, amit pedig néhány csavarással rögzíthetünk a talphoz. Komfortos és nagyon felhasználóbarát, meg kell hagyni, de azt már most elárulhatom, hogy a gyors legózás és beüzemelés után sem lesz okunk a panaszra. Ha pedig beüzemelés, azt még érdemes megjegyezni, hogy van HDMI, DisplayPort (1.2a), USB, avagy minden manapság használt módon csatlakoztathatjuk a készüléket a gépünkhöz, rendszerünkhöz.

acer-predator-xb273ugs-teszt-pcguru2.jpg

Utóbbiból pedig nem árt valami olyan összeállítás, ami alaposan kihajtja a játékokat, elvégre az Acer monitora minden célnak megfelel. Az egy dolog, hogy a 16:9-es, 2560x1440-es, 27 colos képernyőn 165 Hz a képfrissítés (DisplayPorttal, HDMIvel 144), emellé Nvidia G-sync is jár, az IPS panel pedig 1ms válaszidővel teremti meg a tökéletes játékélményt. És mindez nem túlzás, mert az Acer terméke szokás szerint tényleg minőségi szórakozást biztosít a kedvenc játékokhoz. Hogy pontosan melyik összetevőnek köszönhetően, avagy az Eye Protect vagy a Flicker Less technológiának, a Comfyview tükröződésmentesítésnek vagy a ColorBoost színhűségének hála, de a képernyőn pengeéles textúrákkal futó játékok és filmek az általam az elmúlt egy évben tesztelt monitorok közül alaposan kiemelik a DisplayHDR 400-as XB273UGS-t. 

acer-predator-xb273ugs-teszt-pcguru3.jpg

A hangszórók ugyan megfelelően teljesítenek (2x4W), de ha már ennyit áldozunk monitorra, akkor igenis adjunk mellé rendes hangrendszert. Hiszen a Predator-monstrum jól szól, de érthető módon nem versenyezhet egy jobb hangfalszettel. Hibának viszont ez sem róható fel, ahogy a rengeteg pozitívum mellett  a picit talán egyszerűbb külső sem. Legalábbis a megszokott Predator-termékek társaságában, amik között, akár a monitoroknál is, láttunk azért jóval dögösebbet. A szögletes, szinte kávamentes kijelző mélységében azért méretesebb, kizárólag az alján láthatunk egy-egy fénycsíkot, talpazatáról viszont könnyedén mozgatható le-fel, oldalirányba, avagy a kényelmi és egyben praktikus lehetőségek minden téren megvannak.

acer-predator-xb273ugs-teszt-pcguru4.jpg

Árában a király

Ha azt vesszük, hogy a korábban teszelt, némiképpen kicsinek mondott XB253 is meghaladja picivel a 100 ezer forint, az XB273UGS minden extrájával teljesen érthető módon kerül 179 ezerbe. Számomra talán a megszokottan agresszív formatervezés hiányzott egyedül, de ezen kívül lényegében mindenben az elvárásokon felül teljesített, jó szolgálatot tett a tesztidőszak során. Belekötni nem is tudok és nem is akarnék, elvégre egy gamernek a monitora kimondottan fontos, hű társ, az ezzel járó technikai követelménynek pedig a sallangoktól és durvább külsőségektől abszolút mentes készülék tökéletesen eleget tesz.