pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az iteráció alapjaira húzott üzleti modell miatt nem az volt a kérdés, hogy kap-e legalább egy harmadik változatot a Razer Viper-család, hanem az, hogy mikor. Sokat pedig meglepő mód nem kellett rá várni, a felsőkategóriás egerek csoportját megcélzó Viper tavaly nyár végén hagyta el a gyártósorokat, hogy ezt egy minden földi jóval felturbózott Ultimate változat kövesse. Az út viszont nemcsak felfelé, de lefelé is vezet, és a végén a Razer Viper Mini vár.

razer-viper-mini-pcguru-teszt-3.jpg

A liliputi gamerek

Nem is akárhogy: a Razer Viper Mini nem csupán a nevében kicsi, az aprócska csomagolás mellé ugyanis kifejezetten alacsony ár társult: az egér a hazai boltok kínálatában körülbelül 20 000 forint körül található meg, ezzel pedig – a legfrissebb termékeket nézve – a jelenleg kapható Razer-kiegészítők egyik legolcsóbb darabja, ami több dolgot is előrevetíthet. Javarészt azt, hogy elég sok dolgot kispórolhattak belőle a nála azért jó pár ezer forinttal drágább eredetihez képest, ám az első próba és a specifikációs lista erre rácáfol.

razer-viper-mini-pcguru-teszt-2.jpg

A Razer Viper Mini ugyanis tényleg az, aminek hívják: napjaink egyik népszerű egerének tömörített, átszabott változata, amely kisebb-nagyobb változtatásokkal, de nagyrészt ugyanazt tudja, mint testvére. Az első és legszembetűnőbb természetesen a mérete és a súlya: csupán 61 grammot nyom (a Viper 69-et), és csak 53,5 mm széles (a Viper 57,6), 118,3 mm hosszú (a Viper 126,8). Habár formája papíron kétkezes, alakja pedig megmaradt az elnyújtott cseppnél, de a tömörítés miatt egyértelműen a kicsi, maximum közepes méretű kézzel rendelkezők tudják hatékonyan használni, és közülük is elsősorban a jobbkezesek. Egyrészt azért, mert így tökéletesen beleillik a markukba, másrészt pedig, mert az egér jobb oldalára már nem kerültek extra gombok, csak és kizárólag a balra, ez pedig jelentősen lekorlátozza a Mini használhatóságát.

razer-viper-mini-pcguru-teszt-4.jpg

Prémium budget

Ráadásul nemcsak a gombok mennyisége lépett visszafelé (8-ról 6 darabra), de az egér szíveként funkcionáló optikai érzékelő is, amely 8500 DPI-vel dolgozik, szemben a Viper 16 000-res szenzorjával. Szerencsére a gyakorlatban a különbséget egyáltalán nem érezni, a Mini kifejezetten gyors és pontos, amit elsősorban a teflon alapú lábainak köszönhet, amellyel úgy suhan az egérpadon, mint egy precíz korcsolyázó. Na, meg annak, hogy egy megfelelő méretű kézben elképesztően jó a fogása, olyan természetes, mintha csak a végtag egy része lenne.

razer-viper-mini-pcguru-teszt-1.jpg

Ez azonban már nem teljesen mondható el az egér anyagáról. Az oldalfalak nélkülöznek mindenféle textúrázást, az egér teljes felülete mindenhol pontosan ugyanolyan, leszámítva a gombokat és a testet elválasztó mélyedést, ahová már nem jutott az amúgy remek RGB-megvilágításból, cserébe kiválóan gyűjti a koszt. Az egér anyagára ennek ellenére egyáltalán nem lehet panasz, a legkevésbé sem rossz a tapintása és a tömörsége, sőt: a Razer-egerek esetében többször is előkerülő sorja-problémának itt nyoma sincs, a Mini kifejezetten remekül lett összerakva, amit a kemény, gumírozott görgő, és az egyáltalán nem szembeötlően kitüremkedő, fényes felülettel rendelkező DPI-gomb is megerősít. Ahogy a most már sztenderddé emelt Speedflex-kábel is, amely a megszokott minőségi szövetanyagot párosítja egy tényleg extrémen flexibilis kábelezéssel, amelynek hála még egy közeli tereptárgyba sem tud úgy beleakadni, hogy az esetlegesen elmozdítsa az egeret.

A Razer Viper Mini minden szempontból nézve kiválóra sikeredett. Habár az alacsonyabb árcímke érdekében érezhető kompromisszumokat kellett kötni, a kevesebb gomb és a visszafogottabb szenzor egyáltalán nem ment a minőség kárára. Kategóriájának kiemelkedő darabja: nemcsak a játékban, de az életben sem lehet mellélőni vele!