A Horizon Zero Dawn ott szerepel a legsikeresebb PS4 játékok között, és nem is alaptalanul, hiszen egy nagyszerű látványvilággal rendelkező, gondosan összerakott nyílt világú játékot tisztelhetünk benne, ami ráadásul jó sztorit és egy szerethető főhőst is kapott. A Guerrilla Games alkotásának azonban mégsem a játékmenete vagy a látványa a legerősebb aspektusa, hanem az egyedi és ötletes háttérvilága, mely állatként viselkedő robotjaival és törzsi közösségben élő embereivel kellemeset csavar a posztapokaliptikus toposzokon. Lássuk hát, mit kell tudni erről a remek háttérről!

Figyelem! A cikk témája miatt a Horizon Zero Dawn történetére vonatkozó spoilereket tartalmaz, ennek a tudatában olvassatok tovább!

Környezetbarát világvége

A Horizon Zero Dawn története egy alternatív 21. századba kalauzol el minket, ahol a hagyományos katonák lassan átadják a helyüket a kifejezetten háborúra tervezett robotokból összeálló hadseregeknek. A Brit Haderő például 2052-ben áll át a teljesen automatikus hadviselésre, az Amerikai Egyesült Államok hadserege pedig 2055-ben követi a példáját. A háborúra épített robotok tudatát persze erősen korlátozzák, nehogy bármilyen önálló gondolatuk támadjon, azonban mondanunk sem kell, ez a megoldás végül nem tudja megfékezni a gépek lázadását.

A katasztrófa, ami végül az emberiség ideiglenes kipusztulásához fog vezetni, végül 2064 utolsó negyedévében következik be, nem sokkal azután, hogy a harci robotok piacvezető gyártója, a Faro Automated Solutions, piacra dobja legújabb termékcsaládját, a Chariot típusú békefenntartókat. Ezeket a gépeket gyakorlatilag legyőzhetetlenre tervezték: a Chariot modelleket nem lehet feltörni, cserébe ők bármilyen ellenséges gépet azonnal meghackelnek, ezen túl pedig képesek önmaguk gyártására és a környező biomassza üzemanyagként történő hasznosítására is.

Mondani sem kell, a Chariot termékvonal rövid időn belül rendkívül népszerű lett, azonban a vásárlói nem örülhettek sokáig az új szerzeményeiknek. A robotok egyik csoportja ugyanis meghibásodott, nem reagált a külső parancsokra, és brutálisan hatékony biztonsági rendszerüknek hála távolról irányítani vagy kikapcsolni sem lehetett őket. A Faro Automated Solutions emberei kivizsgálták az esetet, és hamar rájöttek, hogy nem egyszerű meghibásodásról van szó: a Chariot gépek egy része öntudatra ébredt, és készen állt elpusztítani minden életet a Földön.

A Zero Dawn projekt

Az rövid úton világossá vált mindenki számára, hogy az egyszerűen csak Faro Járványként emlegetett Chariot robotok legyőzhetetlen ellenfelek, így a Faro Automated Solutions egyik egykori vezető munkatársa, Dr. Sobeck, egy igen radikális tervvel állt elő: szerinte ahelyett, hogy megpróbálják legyőzni a gépeket, az emberiségnek inkább arra kéne összpontosítania, hogy hogyan fogja újjáépíteni a világot az elkerülhetetlen apokalipszis után. Erre a megoldásra az USA katonai vezetősége végül rábólintott, így 2064. november 12-én kezdetét vehette a Zero Dawn projekt.

A Zero Dawn projekt keretein belül az illetékesek a világ minden táján bunkereket, valamint automatikus gyártósorokat és klónozó üzemeket létesítettek, abban bízva, hogy ezek a létesítmények képesek lesznek újra életet teremteni a Földön, miután a Faro Járvány átvonult rajta, elpusztítva minden életet a felszínen. A bunkerek hálózatának az irányítását egy GAIA néven futó MI-re bízták, akinek lényegében két feladata volt: egyrészt fel kellett törnie a Faro Járvány rendszerét és elpusztítani a gépeket, másrészt pedig felügyelnie kellett a bolygó terraformálását ezek után.

És bár GAIA végül sikerrel járt, a megalkotói ezt már nem érhették meg, a Faro Járvány ugyanis 2066. januárjában végzett az utolsó emberi katonákkal is, nem sokkal később pedig a komplett emberiséget sikerült kiirtania. A gépek azonban nem álltak le itt: mivel működésükhöz biomasszára volt szükség, ezért végeztek minden állattal és növénnyel is, ezzel pedig a Föld légkörének összeomlását is előidézték indirekt módon. A bolygó nagyjából 2068-ban vált teljesen lakhatatlanná a Faro Járvány miatt, azonban ez az állapot végül nem bizonyult tartósnak.

Szép új világ

Az emberiség ugyanis a teljes kipusztulása előtt még sikeresen befejezte a Zero Dawn projektet, az ezt irányító GAIA pedig azonnal neki is állt újjáéleszteni a világot. A MI hosszú évtizedek kitartó munkájával feltörte a Faro Járvány rendszerét és deaktiválta a Chariot termékcsalád minden egyes tagját, ennek párhuzamosan pedig a terraformálást is elkezdte. Ez utóbbi folyamathoz állatokra hasonlító robotokat használt fel, melyeket a HEPHAESTUS néven futó alfolyamata gyártott a külön erre a célra kialakított földalatti bunkerekben, az Üstökben.

Mikor pedig a Földet sikerült nagyjából élhető állapotba hozni, az emberek visszatelepítése is megkezdődhetett. Az emberiség új generációja a világon szétszórt úgynevezett Bölcső komplexumokban született meg, ahol különféle robotok és GAIA maga nevelte őket, azonban a tervbe némi hiba csúszott. GAIA oktatásért felelős alfolyamatát, APOLLO-t ugyanis még 2066 tájékán végzetesen megrongálták, így az nem tudta ellátni a feladatát és átadni a múlt tudását a jövő nemzedékének.

Az emberiség épp ezért végzetesen felkészületlenül kényszerült a felszínre, mikor a Bölcsők készletei kifogytak, és itt hamar primitív törzsekbe tömörülve folytatta az életet. Érdekesség, hogy GAIA terraformálása ekkor még nem ért teljesen véget, így az emberek rábukkantak az MI robotjaira, majd rövid úton vadászni kezdtek ezekre a bennük lapuló rengeteg értékes nyersanyag miatt. És bár a Zero Dawn projekt nem járt teljes sikerrel, hiszen GAIA-nak az egykor volt civilizációt nem sikerült teljesen visszaállítania, azért a Föld kipusztulását így is sikerült elkerülni. Legalábbis egy ideig.

3020. augusztus 26-án ugyanis GAIA alrendszerei egy misztikus jel hatására mind önállósították magukat, és immár a MI jótékony felügyelete nélkül álltak neki feladataik elvégzésének. A robotokat gyártó HEPHAESTUS például rövid úton elkezdett harci gépeket tervezni, hogy így védje meg a terraformáló egységeket az emberek vadászaitól, míg HADES, akinek az lett volna a feladata, hogy leállítsa és újraindítsa az egész projektet, ha valami balul sül el, nekiállt az élet újbóli kiirtásának, attól függetlenül, hogy ezt lényegében semmi sem indokolta.

Hogy megfékezze HADES-t, GAIA végül kénytelen volt felrobbantani a központi szervereit, ezzel megölve saját magát is, azonban áldozata így sem bizonyult elégnek. HADES ugyanis túlélte a robbanást, és az élet eltörlésére irányuló terveit sem adta fel, pusztán egy kicsit nehezebben tudta ezeket kivitelezni GAIA erőforrásai nélkül. Azt azonban, hogy végül mit eszelt ki az emberiség elpusztítására, és hogy sikerrel járt-e, már a Horizon Zero Dawn kampánya meséli el…